Skip to main content

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Samsung Xcover B550H - mobilni telefon otporan na prašinu i vodu
Samsung Xcover B550H - mobilni telefon otporan na prašinu i vodu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 

Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 

CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 

Pronašao sam odličan i skoro nov model preko Limunda. Licitirao sam i kupio ga. Nakon skoro dva dana testiranja ocenio sam prodavca i zadovoljno zaključio da je ovo bio dobar izbor. Skoro sve što bi se moglo nazvati manom kod predhodnog modela ovde je unapređeno. 

 • Taster za aktivaciju lampe je postavljen na istom mestu, ali je LED dioda pojačana toliko da sa lakoćom može da osvetli celu sobu odjednom, ili prostor 5-6 metara ispred vas. Nalazi se sa zadnje strane pored kamere pa se koristi i kao blic za fotografije što C3350 nije imao 
 • Tasteri su veći, guma je kvalitetnija. Mali nabori smanjuju klizanje prstiju, pogotovu kada se koriste rukavice. Klik je mekši i znatno ugodniji prilikom kucanja velikog broja poruka 
 • Telefon koristi micro USB za punjenje i spajanje sa kompjuterom, a za slušalice je napokon ubačen standardni 3,5 mm audio priključak. Svi otvori su dobro zaštićeni kvalitetnim i dobro zaptivenim poklopcima 
 • Poklopac baterije je znatno lepši i ne postoji zavrtanj koji i onako nije služio svojoj svrsi pošto bi se oslobodio nakon nekog vremena i proizvodio neprijatan zvuk prilikom pomeranja telefona 
 • Kamera je i dalje 3 megapiksela što je sasvim OK za fotografije, a video je kao i pre nupotrebljiv. Ubačena je zaštita koja odvaja kameru od podloge i ne dozvoljava njeno grebanje 
 • Telefon sada ima dva procesora i radi veoma brzo. Otvaranje Mini Opere poslednje generacije traje par sekundi 
 • Bluetooth 3.0 se lako i brzo povezuje sa multimedijalnim sistemom automobila, ili slušalicom. Podržana je SD kartica od 16 GB pa možete prebaciti dobar deo vaše muzike, ili snimati radio program direktno sa telefona 
 • Sinhronizacija sa Exchange serverom funkcioniše kao i pristup mailu putem IMAP naloga (Gmail, poslovni mail...) 
 • Omogućeni su widgeti sa prečicama ka uključivanju i isključivanju interenta, zvučnim profilima, "airplain" modu... kao i vremenska prognoza 
 • Telefon podržava 3G mrežu. I dalje troši neverovatno mali broj podataka tokom surfa, ili korišćenja mailova (na primer 20 MB mesečno)  
 • Zvučnik daje lepši, puniji zvuk 
 • Kapacitet baterije je uvećan i ona sada ima 1500 mAh. U mom slučaju to je 4-5 dana korišćenja 
 • Dostupna je tamna tema (moja omiljena) koja menja izgled većine aplikacija na telefonu 
Jedina funkcija koja nedostaje jeste integrisana FM antena pa je sada neophodno priključiti slušalice za slušanje radio programa

Pored Huawei P10 lite telefona koji i dalje koristim, Samsung Xcover 550H svakodnevno nosim sa sobom. Često se dešava da smartphone ostavim u rancu, ili kod kuće. Pogotovu kada želim manje ometanja i kvalitetno vreme sa ljudima do kojih mi je stalo. 

Kupovina novog modela se isplatila u svakom pogledu. Uživanje je koristiti ga, a ako mi baš zatreba korišćenje interneta, slušanje muzike, priključivanje standardnih slušalica, ili fotografisanje sve je tu. 

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…