19/03/2015

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Пример српске ћирилице“ аутор Крушевљанин Иван

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  

Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.


12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу свест о значају националног писама од нас

И ако државне институције морају да користе ћирилицу, ретко која компанија има исту праксу. Велики број појединаца користи искључиво латиницу, а пре пар дана сам ухватио себе како не могу да се сетим појединих писаних слова ћирилице. Толико дуго користим латиницу и тастатуру (комјутер, мобилни телефон), ћирилицу великим словима када хватам белешке због нечитљивог рукописа да сам практично почео да заборављам писана слова. Срамота за мене и срамота за све нас који смо допустили да све рекламе око нас, натписи и називи производа, мапе, апликације и друго из нашег свакодневног окружења буде искључиво на латиници. Разумљиво је да желимо да повећамо читаност наших блогова (мада је Гуглу одавно свеједно које писмо користимо), да неки од нас имају редовну сарадњу са странцима, да немамо адекватну тастатуру као ни навику да куцамо нашим словима, али то није оправдање.

Национална библиотека Велике Британије је од 2013. године покренула индексирање и архивирање свих сајтова који имају њихов национални домен "co.uk" пошто сматрају да су и они саставни део њихове културе. Као што су покупили најбоље из света и складиштили уметничка дела, алате, књиге и друге битне елементе историје човечанства у своје музеје, сада се баве дигиталним наслеђем. Они су свесни шта све чини једну културу и колико је она важна.

Заиста би ми било жао да наше будуће генерације не знају за ћирилицу и да је сматрају писмом других народа. Жао би ми било и да не буду свесни ко смо зато што је део наше културе изгубљен. Ваљда то тако иде са годинама.


За крај, прочитајте и овај користан текст који се односи на оптимизацију веб локација за интернет претраживаче: "ИЗ УГЛА ГУГЛА о националним доменима". 

7 comments:

 1. одличан текст! осетих се "прозваним" :)
  узгред, до сад нисам пронашао добру андроид тастатуру за ћирилицу - на самсунгу сам подесио македонску, али нисам баш презадовољан..
  Можеш ли да препоручиш неку?

  Хвала,
  самурај :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Нема потребе. Скоро сви занемарујемо наше писмо ;)
   На предходном телефону сам имао неку апликацију коју ми је препоручио Бјути. Међутим, сада је довољно да инсталираш Гугл тастатуру: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin&hl=en
   У подешаванјима изабереш српски језик и то је то. Јави утиске.

   Поздрав,

   Тихомир

   Delete
 2. хвала ти :) сећам се да сам ту апликацију додао у "листу жеља", још онда када се појавила, али ваљда је била ограничена на одређене земље..
  Ради доста фино, мада потрајаће док се навикнем на ово куцање покретима, да не кажем "размазивањем" :)

  ReplyDelete
 3. Ништа, и други пут :) Већ након недељу дана постане подношљиво, али им и даље недостају неке речи. Временом ће све то радити боље и боље.

  ReplyDelete
 4. Мени одлично ради ,,Славдроид,, . Инсталирате га преко ,,Play прод. ,,.
  Поз. деда Милорад.

  ReplyDelete
 5. И, ја у последње време често чујем људе да су заборавили да пишу ћирилицу писаним словима. Али, ја се још увек не дам поколебати :) Твој текст ме је инспирисао да и ја напишем нешто о томе. Велики поздрав!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Super :) Drago mi je što će se priča nastaviti makar u našem užem krugu.

   Delete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: