17/11/2013

Google Hangouts ulazi na velika vrata

Google Hangouts
Google Hangouts
Google Hangouts je odličan servis koji je do sada omogućavao internet chat i video razgovor sa više osoba odjednom preko interneta (čak i live stream uz automatsku objavu video zapisa kroz Youtube kanal). 

Ono što predstavlja značajnu promenu jeste to što ova aplikacija sada počinje da se koristi za slanje i primanje klasičnih SMS poruka na android telefonima. Nove verzije sistema će je imati preinstaliranu, a starije će opciono moći da je postave kao glavnu aplikaciju koja će se koristiti u ove svrhe. 


Šta to žnači? 
  • Google Hangouts direktno napada Skype, Viber, WhatsApp i druge slične aplikacije
Skype je zauzeo dobar deo prostora na desktop računarima kada ga je kupio Microsoft, a nova verzija se ustalila i na Linuxu. Na mobilnim telefonima je previše glomazan, spor i često puca.

Viber ubrzano prestiže Skype što se može videti i na listi top android aplikacija. Brži je, odlično radi, jednostavan je i lansiran pre svega putem mobilne platforme (što je danas znatno važnije), a sada nudi i solidnu desktop aplikaciju. Skoro svake nedelje nekoliko osoba iz mog imenika otvori Viber nalog. 

WhatsApp makar u mom slučaju koriste mlađe osobe i oni koji imaju neke od osnovnih modela telefona na kojima može da radi zato što je aplikacija jednostavna i pre svega fokusirana na chat. 
  • Android je najzastupljeniji OS na tržištu mobilnih telefona. Android koristi gmail za osnovna podešavanja telefona, pristup Google Play-u radi skidanja aplikacija, sinhronizaciju kontakata, mail i još mnogo toga, a nova funkcionalnost Google Hangouts-a sada preuzima i SMS  

Broj android telefona će u narednom periodu sve više rasti, a ljudi će polako navići da Google Hangouts koriste svaki dan zbog SMS-a pa kada budu poželeli da chatuju, ili porazgovaraju sa nekim preko interneta znatno manji broj njih će tražiti Skype, Viber, ili neki drugi program. 

On funkcioniše na tablet i desktop računarima kroz browser bez obzira na OS, kroz gmail interfejs i integralni je deo društvene mreže Google Plus koju guraju bez milosti i koja će zaživeti zbog SEO kampanja od kojih zavisi većina današnjih ozbiljnih internet igrača. Prisutan je i na iOS platformi

Google Hangouts android aplikacija
Google Hangouts android aplikacija
Sve polako  prelazi na internet i sms je verovatno forma komunikacije koja će se vremenom izgubiti. Google mudro i na vreme pruzima i ovaj deo maksimalno personalizovanog sadržaja, komunikacije i internet protoka koji će im omogućiti bolje plasiranje reklama na osnovu analize preferenci i navika korisnika. Proces je počeo i vidi se da su ozbiljno shvatili prvu rundu prisustvom enormne količine emitikona i mini stikera koji su do sada bili ono što je izdvajalo mnoge druge aplikacije ovog tipa i omogućavalo im da prihoduju i opstanu prodajom novih premium sličica. 

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: