Skip to main content

Google Hangouts ulazi na velika vrata

Google Hangouts
Google Hangouts
Google Hangouts je odličan servis koji je do sada omogućavao internet chat i video razgovor sa više osoba odjednom preko interneta (čak i live stream uz automatsku objavu video zapisa kroz Youtube kanal). 

Ono što predstavlja značajnu promenu jeste to što ova aplikacija sada počinje da se koristi za slanje i primanje klasičnih SMS poruka na android telefonima. Nove verzije sistema će je imati preinstaliranu, a starije će opciono moći da je postave kao glavnu aplikaciju koja će se koristiti u ove svrhe. 


Šta to žnači? 
  • Google Hangouts direktno napada Skype, Viber, WhatsApp i druge slične aplikacije
Skype je zauzeo dobar deo prostora na desktop računarima kada ga je kupio Microsoft, a nova verzija se ustalila i na Linuxu. Na mobilnim telefonima je previše glomazan, spor i često puca.

Viber ubrzano prestiže Skype što se može videti i na listi top android aplikacija. Brži je, odlično radi, jednostavan je i lansiran pre svega putem mobilne platforme (što je danas znatno važnije), a sada nudi i solidnu desktop aplikaciju. Skoro svake nedelje nekoliko osoba iz mog imenika otvori Viber nalog. 

WhatsApp makar u mom slučaju koriste mlađe osobe i oni koji imaju neke od osnovnih modela telefona na kojima može da radi zato što je aplikacija jednostavna i pre svega fokusirana na chat. 
  • Android je najzastupljeniji OS na tržištu mobilnih telefona. Android koristi gmail za osnovna podešavanja telefona, pristup Google Play-u radi skidanja aplikacija, sinhronizaciju kontakata, mail i još mnogo toga, a nova funkcionalnost Google Hangouts-a sada preuzima i SMS  

Broj android telefona će u narednom periodu sve više rasti, a ljudi će polako navići da Google Hangouts koriste svaki dan zbog SMS-a pa kada budu poželeli da chatuju, ili porazgovaraju sa nekim preko interneta znatno manji broj njih će tražiti Skype, Viber, ili neki drugi program. 

On funkcioniše na tablet i desktop računarima kroz browser bez obzira na OS, kroz gmail interfejs i integralni je deo društvene mreže Google Plus koju guraju bez milosti i koja će zaživeti zbog SEO kampanja od kojih zavisi većina današnjih ozbiljnih internet igrača. Prisutan je i na iOS platformi

Google Hangouts android aplikacija
Google Hangouts android aplikacija
Sve polako  prelazi na internet i sms je verovatno forma komunikacije koja će se vremenom izgubiti. Google mudro i na vreme pruzima i ovaj deo maksimalno personalizovanog sadržaja, komunikacije i internet protoka koji će im omogućiti bolje plasiranje reklama na osnovu analize preferenci i navika korisnika. Proces je počeo i vidi se da su ozbiljno shvatili prvu rundu prisustvom enormne količine emitikona i mini stikera koji su do sada bili ono što je izdvajalo mnoge druge aplikacije ovog tipa i omogućavalo im da prihoduju i opstanu prodajom novih premium sličica. 

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…