Skip to main content

Google Hangouts ulazi na velika vrata

Google Hangouts
Google Hangouts
Google Hangouts je odličan servis koji je do sada omogućavao internet chat i video razgovor sa više osoba odjednom preko interneta (čak i live stream uz automatsku objavu video zapisa kroz Youtube kanal). 

Ono što predstavlja značajnu promenu jeste to što ova aplikacija sada počinje da se koristi za slanje i primanje klasičnih SMS poruka na android telefonima. Nove verzije sistema će je imati preinstaliranu, a starije će opciono moći da je postave kao glavnu aplikaciju koja će se koristiti u ove svrhe. 


Šta to žnači? 
  • Google Hangouts direktno napada Skype, Viber, WhatsApp i druge slične aplikacije
Skype je zauzeo dobar deo prostora na desktop računarima kada ga je kupio Microsoft, a nova verzija se ustalila i na Linuxu. Na mobilnim telefonima je previše glomazan, spor i često puca.

Viber ubrzano prestiže Skype što se može videti i na listi top android aplikacija. Brži je, odlično radi, jednostavan je i lansiran pre svega putem mobilne platforme (što je danas znatno važnije), a sada nudi i solidnu desktop aplikaciju. Skoro svake nedelje nekoliko osoba iz mog imenika otvori Viber nalog. 

WhatsApp makar u mom slučaju koriste mlađe osobe i oni koji imaju neke od osnovnih modela telefona na kojima može da radi zato što je aplikacija jednostavna i pre svega fokusirana na chat. 
  • Android je najzastupljeniji OS na tržištu mobilnih telefona. Android koristi gmail za osnovna podešavanja telefona, pristup Google Play-u radi skidanja aplikacija, sinhronizaciju kontakata, mail i još mnogo toga, a nova funkcionalnost Google Hangouts-a sada preuzima i SMS  

Broj android telefona će u narednom periodu sve više rasti, a ljudi će polako navići da Google Hangouts koriste svaki dan zbog SMS-a pa kada budu poželeli da chatuju, ili porazgovaraju sa nekim preko interneta znatno manji broj njih će tražiti Skype, Viber, ili neki drugi program. 

On funkcioniše na tablet i desktop računarima kroz browser bez obzira na OS, kroz gmail interfejs i integralni je deo društvene mreže Google Plus koju guraju bez milosti i koja će zaživeti zbog SEO kampanja od kojih zavisi većina današnjih ozbiljnih internet igrača. Prisutan je i na iOS platformi

Google Hangouts android aplikacija
Google Hangouts android aplikacija
Sve polako  prelazi na internet i sms je verovatno forma komunikacije koja će se vremenom izgubiti. Google mudro i na vreme pruzima i ovaj deo maksimalno personalizovanog sadržaja, komunikacije i internet protoka koji će im omogućiti bolje plasiranje reklama na osnovu analize preferenci i navika korisnika. Proces je počeo i vidi se da su ozbiljno shvatili prvu rundu prisustvom enormne količine emitikona i mini stikera koji su do sada bili ono što je izdvajalo mnoge druge aplikacije ovog tipa i omogućavalo im da prihoduju i opstanu prodajom novih premium sličica. 

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…