Skip to main content

Google Hangouts ulazi na velika vrata

Google Hangouts
Google Hangouts
Google Hangouts je odličan servis koji je do sada omogućavao internet chat i video razgovor sa više osoba odjednom preko interneta (čak i live stream uz automatsku objavu video zapisa kroz Youtube kanal). 

Ono što predstavlja značajnu promenu jeste to što ova aplikacija sada počinje da se koristi za slanje i primanje klasičnih SMS poruka na android telefonima. Nove verzije sistema će je imati preinstaliranu, a starije će opciono moći da je postave kao glavnu aplikaciju koja će se koristiti u ove svrhe. 


Šta to žnači? 
  • Google Hangouts direktno napada Skype, Viber, WhatsApp i druge slične aplikacije
Skype je zauzeo dobar deo prostora na desktop računarima kada ga je kupio Microsoft, a nova verzija se ustalila i na Linuxu. Na mobilnim telefonima je previše glomazan, spor i često puca.

Viber ubrzano prestiže Skype što se može videti i na listi top android aplikacija. Brži je, odlično radi, jednostavan je i lansiran pre svega putem mobilne platforme (što je danas znatno važnije), a sada nudi i solidnu desktop aplikaciju. Skoro svake nedelje nekoliko osoba iz mog imenika otvori Viber nalog. 

WhatsApp makar u mom slučaju koriste mlađe osobe i oni koji imaju neke od osnovnih modela telefona na kojima može da radi zato što je aplikacija jednostavna i pre svega fokusirana na chat. 
  • Android je najzastupljeniji OS na tržištu mobilnih telefona. Android koristi gmail za osnovna podešavanja telefona, pristup Google Play-u radi skidanja aplikacija, sinhronizaciju kontakata, mail i još mnogo toga, a nova funkcionalnost Google Hangouts-a sada preuzima i SMS  

Broj android telefona će u narednom periodu sve više rasti, a ljudi će polako navići da Google Hangouts koriste svaki dan zbog SMS-a pa kada budu poželeli da chatuju, ili porazgovaraju sa nekim preko interneta znatno manji broj njih će tražiti Skype, Viber, ili neki drugi program. 

On funkcioniše na tablet i desktop računarima kroz browser bez obzira na OS, kroz gmail interfejs i integralni je deo društvene mreže Google Plus koju guraju bez milosti i koja će zaživeti zbog SEO kampanja od kojih zavisi većina današnjih ozbiljnih internet igrača. Prisutan je i na iOS platformi

Google Hangouts android aplikacija
Google Hangouts android aplikacija
Sve polako  prelazi na internet i sms je verovatno forma komunikacije koja će se vremenom izgubiti. Google mudro i na vreme pruzima i ovaj deo maksimalno personalizovanog sadržaja, komunikacije i internet protoka koji će im omogućiti bolje plasiranje reklama na osnovu analize preferenci i navika korisnika. Proces je počeo i vidi se da su ozbiljno shvatili prvu rundu prisustvom enormne količine emitikona i mini stikera koji su do sada bili ono što je izdvajalo mnoge druge aplikacije ovog tipa i omogućavalo im da prihoduju i opstanu prodajom novih premium sličica. 

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…