Skip to main content

Google Hangouts ulazi na velika vrata

Google Hangouts
Google Hangouts
Google Hangouts je odličan servis koji je do sada omogućavao internet chat i video razgovor sa više osoba odjednom preko interneta (čak i live stream uz automatsku objavu video zapisa kroz Youtube kanal). 

Ono što predstavlja značajnu promenu jeste to što ova aplikacija sada počinje da se koristi za slanje i primanje klasičnih SMS poruka na android telefonima. Nove verzije sistema će je imati preinstaliranu, a starije će opciono moći da je postave kao glavnu aplikaciju koja će se koristiti u ove svrhe. 


Šta to žnači? 
  • Google Hangouts direktno napada Skype, Viber, WhatsApp i druge slične aplikacije
Skype je zauzeo dobar deo prostora na desktop računarima kada ga je kupio Microsoft, a nova verzija se ustalila i na Linuxu. Na mobilnim telefonima je previše glomazan, spor i često puca.

Viber ubrzano prestiže Skype što se može videti i na listi top android aplikacija. Brži je, odlično radi, jednostavan je i lansiran pre svega putem mobilne platforme (što je danas znatno važnije), a sada nudi i solidnu desktop aplikaciju. Skoro svake nedelje nekoliko osoba iz mog imenika otvori Viber nalog. 

WhatsApp makar u mom slučaju koriste mlađe osobe i oni koji imaju neke od osnovnih modela telefona na kojima može da radi zato što je aplikacija jednostavna i pre svega fokusirana na chat. 
  • Android je najzastupljeniji OS na tržištu mobilnih telefona. Android koristi gmail za osnovna podešavanja telefona, pristup Google Play-u radi skidanja aplikacija, sinhronizaciju kontakata, mail i još mnogo toga, a nova funkcionalnost Google Hangouts-a sada preuzima i SMS  

Broj android telefona će u narednom periodu sve više rasti, a ljudi će polako navići da Google Hangouts koriste svaki dan zbog SMS-a pa kada budu poželeli da chatuju, ili porazgovaraju sa nekim preko interneta znatno manji broj njih će tražiti Skype, Viber, ili neki drugi program. 

On funkcioniše na tablet i desktop računarima kroz browser bez obzira na OS, kroz gmail interfejs i integralni je deo društvene mreže Google Plus koju guraju bez milosti i koja će zaživeti zbog SEO kampanja od kojih zavisi većina današnjih ozbiljnih internet igrača. Prisutan je i na iOS platformi

Google Hangouts android aplikacija
Google Hangouts android aplikacija
Sve polako  prelazi na internet i sms je verovatno forma komunikacije koja će se vremenom izgubiti. Google mudro i na vreme pruzima i ovaj deo maksimalno personalizovanog sadržaja, komunikacije i internet protoka koji će im omogućiti bolje plasiranje reklama na osnovu analize preferenci i navika korisnika. Proces je počeo i vidi se da su ozbiljno shvatili prvu rundu prisustvom enormne količine emitikona i mini stikera koji su do sada bili ono što je izdvajalo mnoge druge aplikacije ovog tipa i omogućavalo im da prihoduju i opstanu prodajom novih premium sličica. 

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…