19/10/2013

Igračke za decu - Clementoni gumene kocke

Pre par godina, igračke za decu sam kupovao retko, kada bi neko od rodbine dobio prinovu, ili od skoro za decu naših prijatelja. Ušao bi u prodavnicu, potražio medu, ili neku koja je neobična i koja podstiče istraživanje i radoznalost.  

Od kada imamo Vuka, sve naravno izgleda drugačije. Čini mi se da bi mogao beskonačno da razgledam, pretražujem, ispitujem i testiram sve moguće igračke i naravno, voleo da ih priuštim njemu. Ubrzo se prisetim da već imamo punu kutiju i da svaki put kada nam neko dođe donese novu. Moj prijatelj Mladen je za decu izdvojio celu jednu sobu koju sada redovno mora da "prazni" da bi u nju stale nove igračke. 

Kada smo mi bili mali to nije bilo tako. Skoro sam kod babe gledao neke od igračaka koje je ona sačuvala i prisećao se fenomenalnih trenutaka kada sam se igrao sa njima. Bile su od metala, drveta i naravno plastike. Trajale su dovoljno dugo da ostanu za period kada ćemo i mi jednog dana imati svoju decu. Ni današnje nisu drugačije. Postoje opasne, ružne i dosadne, ali i fenomenalne, iznenađujuće, izazovne i uvek drugačije napravljene od posebnih i veoma kvalitetnih materijala. Pitanje je samo izbora i mogućnosti. 

U mom slučaju posebno mesto na prestolu zauzimaju lego kocke. Dobio sam ih od babe i narednih godina nisu prestale da razvijaju moju maštu. Nisu bile ni slične današnjim gradovima, letelicama i drugim komplikacijama, već su se sastojale od male zelene table kvadratnog oblika, desetak osnovnih elemenata, dva čovečuljka i to je bilo sve. Ipak, kada bih uz njih dodao neki automobil, indijanca, deo dedinog gunja, priča je mogla da počne. 

Razmišljali smo o tome koju igračku da uzmemo Vuku i koja od njih će mu biti dovoljno dugo zanimljivia i pogodna za više faza razvoja? Pošto ima tek nešto više od devet ipo meseci, treba da bude jednostavna, veselih boja, velika da ne može da je proguta, a opet da je može kombinovati da svime što sada ima. Posmatrali smo ga kako ispituje različite oblike, rastavlja stvari, trese ih da bi zveckale i hoda po njima. Oboje smo se složili da bi kocke bile dobro rešenje. 

Započeli smo pretragu na internetu i na sajtu ODDO igračke pronašli Clementino (Clemmy) gumene kocke u kutiji. 

Clementoni gumene kocke
Clementoni gumene kocke
Šta nam se svidelo?  
 • od gume su pa mu neće kliziti iz ruku, a verovatnoća da se povredi skoro da ne postoji 
 • dovoljno su velike da lako može da barata sa njima 
 • imaju svoju kutiju za lako spremanje, a poklopac predstavlja osnovu za postavljanje kocki 
 • spajaju se slično kao lego kocke pa se nadam da će jednog dana biti zainteresovan i za njih 
 • 2011, godine su dobile priznanje "Dobra igračka" 
Igračke za decu - detalj
Igračke za decu - detalj
Naručili smo ih. Kurir je doneo paket sledećeg dana i jedino za čime žalim jeste to što sam tada bio na poslu pa nisam mogao da vidim njegovu prvu reakciju. Miljana me je zvala pa sam slušao cičanje i vriskanje. Kada smo ih otvorili, ustanovili smo da kocke imaju veoma blag, prijatan miris što nas je lepo iznenadilo. 
Trebalo mu je nekoliko dana da ih prihvati i sada se sa njima igra na nekoliko načina. Mi pravimo oblik, a on ga rastavlja, zajedno razbacujemo delove i stavljamo ih u kutiju i na kraju "kuvamo ručak" treskanjem kocki u poklopcu kao da se nalaze u tiganju. Svaki put svi zajedno otkrijemo nešto drugo, nešto novo.

Kutija za kocke od gume - detalj
Kutija za kocke od gume - detalj
Uživamo da ga posmatramo i za sada smo oduševljeni odabirom. Sa čime se igraju vaša deca sličnog godišta? Koje igračke nam preporučujete? 

I ako nije u pitanju isti paket, ovaj video proizvođača Clementoni dobro ilustruje kakve kocke su u pitanju  

6 comments:

 1. Šerpe, lonci, tiganji, činijice definitivno ništa ne može da zameni stvari iz kuhinje ;)

  ReplyDelete
 2. Clemmy kocke su stvarno fantasticne. Moja cerka se sa njima igrala od 6 meseci, pa do 3 - 3.5 godine. Dobra stvar je sto mogu kocke bez problema da stavljaju u usta, cak i mirisu.
  Ijos jedna stvar. Kada nocu stanes na kocku, dok se sunjas do frizidera, ne vrisnes i ne probudis ceo komsiluk :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na komentaru "iz prve ruke" :)

   Delete
 3. I mi smo oduševljeni clemmy kockicama i planiramo za Božić našoj malenoj da kupimo još jedan set.Ona inače voli da slaže bilo kakve kocke,ali te clammy su joj omiljene.I idealan su poklon za prvi rođendan, babine, itd... :) Sada sa 19 meseci voli da "kuva" pa smo joj kupili plastične tiganje i šerpice pa onda strpa gumene kockice u njih pa ume dugo da se tako zaigra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Super, hvala Andera :) Naseg sina cekaju grabuljice, lopatica, kofa i drugi pribor za pesak u koji trenutno razbacuje po kuci. Bitno je da je sada poceo da pravi nesto od kockica, a pre ih je samo rasturao.

   Delete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: