Skip to main content

Igračke za decu - Clementoni gumene kocke

Pre par godina, igračke za decu sam kupovao retko, kada bi neko od rodbine dobio prinovu, ili od skoro za decu naših prijatelja. Ušao bi u prodavnicu, potražio medu, ili neku koja je neobična i koja podstiče istraživanje i radoznalost.  

Od kada imamo Vuka, sve naravno izgleda drugačije. Čini mi se da bi mogao beskonačno da razgledam, pretražujem, ispitujem i testiram sve moguće igračke i naravno, voleo da ih priuštim njemu. Ubrzo se prisetim da već imamo punu kutiju i da svaki put kada nam neko dođe donese novu. Moj prijatelj Mladen je za decu izdvojio celu jednu sobu koju sada redovno mora da "prazni" da bi u nju stale nove igračke. 

Kada smo mi bili mali to nije bilo tako. Skoro sam kod babe gledao neke od igračaka koje je ona sačuvala i prisećao se fenomenalnih trenutaka kada sam se igrao sa njima. Bile su od metala, drveta i naravno plastike. Trajale su dovoljno dugo da ostanu za period kada ćemo i mi jednog dana imati svoju decu. Ni današnje nisu drugačije. Postoje opasne, ružne i dosadne, ali i fenomenalne, iznenađujuće, izazovne i uvek drugačije napravljene od posebnih i veoma kvalitetnih materijala. Pitanje je samo izbora i mogućnosti. 

U mom slučaju posebno mesto na prestolu zauzimaju lego kocke. Dobio sam ih od babe i narednih godina nisu prestale da razvijaju moju maštu. Nisu bile ni slične današnjim gradovima, letelicama i drugim komplikacijama, već su se sastojale od male zelene table kvadratnog oblika, desetak osnovnih elemenata, dva čovečuljka i to je bilo sve. Ipak, kada bih uz njih dodao neki automobil, indijanca, deo dedinog gunja, priča je mogla da počne. 

Razmišljali smo o tome koju igračku da uzmemo Vuku i koja od njih će mu biti dovoljno dugo zanimljivia i pogodna za više faza razvoja? Pošto ima tek nešto više od devet ipo meseci, treba da bude jednostavna, veselih boja, velika da ne može da je proguta, a opet da je može kombinovati da svime što sada ima. Posmatrali smo ga kako ispituje različite oblike, rastavlja stvari, trese ih da bi zveckale i hoda po njima. Oboje smo se složili da bi kocke bile dobro rešenje. 

Započeli smo pretragu na internetu i na sajtu ODDO igračke pronašli Clementino (Clemmy) gumene kocke u kutiji. 

Clementoni gumene kocke
Clementoni gumene kocke
Šta nam se svidelo?  
 • od gume su pa mu neće kliziti iz ruku, a verovatnoća da se povredi skoro da ne postoji 
 • dovoljno su velike da lako može da barata sa njima 
 • imaju svoju kutiju za lako spremanje, a poklopac predstavlja osnovu za postavljanje kocki 
 • spajaju se slično kao lego kocke pa se nadam da će jednog dana biti zainteresovan i za njih 
 • 2011, godine su dobile priznanje "Dobra igračka" 
Igračke za decu - detalj
Igračke za decu - detalj
Naručili smo ih. Kurir je doneo paket sledećeg dana i jedino za čime žalim jeste to što sam tada bio na poslu pa nisam mogao da vidim njegovu prvu reakciju. Miljana me je zvala pa sam slušao cičanje i vriskanje. Kada smo ih otvorili, ustanovili smo da kocke imaju veoma blag, prijatan miris što nas je lepo iznenadilo. 
Trebalo mu je nekoliko dana da ih prihvati i sada se sa njima igra na nekoliko načina. Mi pravimo oblik, a on ga rastavlja, zajedno razbacujemo delove i stavljamo ih u kutiju i na kraju "kuvamo ručak" treskanjem kocki u poklopcu kao da se nalaze u tiganju. Svaki put svi zajedno otkrijemo nešto drugo, nešto novo.

Kutija za kocke od gume - detalj
Kutija za kocke od gume - detalj
Uživamo da ga posmatramo i za sada smo oduševljeni odabirom. Sa čime se igraju vaša deca sličnog godišta? Koje igračke nam preporučujete? 

I ako nije u pitanju isti paket, ovaj video proizvođača Clementoni dobro ilustruje kakve kocke su u pitanju  

Comments

 1. Šerpe, lonci, tiganji, činijice definitivno ništa ne može da zameni stvari iz kuhinje ;)

  ReplyDelete
 2. Clemmy kocke su stvarno fantasticne. Moja cerka se sa njima igrala od 6 meseci, pa do 3 - 3.5 godine. Dobra stvar je sto mogu kocke bez problema da stavljaju u usta, cak i mirisu.
  Ijos jedna stvar. Kada nocu stanes na kocku, dok se sunjas do frizidera, ne vrisnes i ne probudis ceo komsiluk :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na komentaru "iz prve ruke" :)

   Delete
 3. I mi smo oduševljeni clemmy kockicama i planiramo za Božić našoj malenoj da kupimo još jedan set.Ona inače voli da slaže bilo kakve kocke,ali te clammy su joj omiljene.I idealan su poklon za prvi rođendan, babine, itd... :) Sada sa 19 meseci voli da "kuva" pa smo joj kupili plastične tiganje i šerpice pa onda strpa gumene kockice u njih pa ume dugo da se tako zaigra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Super, hvala Andera :) Naseg sina cekaju grabuljice, lopatica, kofa i drugi pribor za pesak u koji trenutno razbacuje po kuci. Bitno je da je sada poceo da pravi nesto od kockica, a pre ih je samo rasturao.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…