Skip to main content

Igračke za decu - Clementoni gumene kocke

Pre par godina, igračke za decu sam kupovao retko, kada bi neko od rodbine dobio prinovu, ili od skoro za decu naših prijatelja. Ušao bi u prodavnicu, potražio medu, ili neku koja je neobična i koja podstiče istraživanje i radoznalost.  

Od kada imamo Vuka, sve naravno izgleda drugačije. Čini mi se da bi mogao beskonačno da razgledam, pretražujem, ispitujem i testiram sve moguće igračke i naravno, voleo da ih priuštim njemu. Ubrzo se prisetim da već imamo punu kutiju i da svaki put kada nam neko dođe donese novu. Moj prijatelj Mladen je za decu izdvojio celu jednu sobu koju sada redovno mora da "prazni" da bi u nju stale nove igračke. 

Kada smo mi bili mali to nije bilo tako. Skoro sam kod babe gledao neke od igračaka koje je ona sačuvala i prisećao se fenomenalnih trenutaka kada sam se igrao sa njima. Bile su od metala, drveta i naravno plastike. Trajale su dovoljno dugo da ostanu za period kada ćemo i mi jednog dana imati svoju decu. Ni današnje nisu drugačije. Postoje opasne, ružne i dosadne, ali i fenomenalne, iznenađujuće, izazovne i uvek drugačije napravljene od posebnih i veoma kvalitetnih materijala. Pitanje je samo izbora i mogućnosti. 

U mom slučaju posebno mesto na prestolu zauzimaju lego kocke. Dobio sam ih od babe i narednih godina nisu prestale da razvijaju moju maštu. Nisu bile ni slične današnjim gradovima, letelicama i drugim komplikacijama, već su se sastojale od male zelene table kvadratnog oblika, desetak osnovnih elemenata, dva čovečuljka i to je bilo sve. Ipak, kada bih uz njih dodao neki automobil, indijanca, deo dedinog gunja, priča je mogla da počne. 

Razmišljali smo o tome koju igračku da uzmemo Vuku i koja od njih će mu biti dovoljno dugo zanimljivia i pogodna za više faza razvoja? Pošto ima tek nešto više od devet ipo meseci, treba da bude jednostavna, veselih boja, velika da ne može da je proguta, a opet da je može kombinovati da svime što sada ima. Posmatrali smo ga kako ispituje različite oblike, rastavlja stvari, trese ih da bi zveckale i hoda po njima. Oboje smo se složili da bi kocke bile dobro rešenje. 

Započeli smo pretragu na internetu i na sajtu ODDO igračke pronašli Clementino (Clemmy) gumene kocke u kutiji. 

Clementoni gumene kocke
Clementoni gumene kocke
Šta nam se svidelo?  
 • od gume su pa mu neće kliziti iz ruku, a verovatnoća da se povredi skoro da ne postoji 
 • dovoljno su velike da lako može da barata sa njima 
 • imaju svoju kutiju za lako spremanje, a poklopac predstavlja osnovu za postavljanje kocki 
 • spajaju se slično kao lego kocke pa se nadam da će jednog dana biti zainteresovan i za njih 
 • 2011, godine su dobile priznanje "Dobra igračka" 
Igračke za decu - detalj
Igračke za decu - detalj
Naručili smo ih. Kurir je doneo paket sledećeg dana i jedino za čime žalim jeste to što sam tada bio na poslu pa nisam mogao da vidim njegovu prvu reakciju. Miljana me je zvala pa sam slušao cičanje i vriskanje. Kada smo ih otvorili, ustanovili smo da kocke imaju veoma blag, prijatan miris što nas je lepo iznenadilo. 
Trebalo mu je nekoliko dana da ih prihvati i sada se sa njima igra na nekoliko načina. Mi pravimo oblik, a on ga rastavlja, zajedno razbacujemo delove i stavljamo ih u kutiju i na kraju "kuvamo ručak" treskanjem kocki u poklopcu kao da se nalaze u tiganju. Svaki put svi zajedno otkrijemo nešto drugo, nešto novo.

Kutija za kocke od gume - detalj
Kutija za kocke od gume - detalj
Uživamo da ga posmatramo i za sada smo oduševljeni odabirom. Sa čime se igraju vaša deca sličnog godišta? Koje igračke nam preporučujete? 

I ako nije u pitanju isti paket, ovaj video proizvođača Clementoni dobro ilustruje kakve kocke su u pitanju  

Comments

 1. Šerpe, lonci, tiganji, činijice definitivno ništa ne može da zameni stvari iz kuhinje ;)

  ReplyDelete
 2. Clemmy kocke su stvarno fantasticne. Moja cerka se sa njima igrala od 6 meseci, pa do 3 - 3.5 godine. Dobra stvar je sto mogu kocke bez problema da stavljaju u usta, cak i mirisu.
  Ijos jedna stvar. Kada nocu stanes na kocku, dok se sunjas do frizidera, ne vrisnes i ne probudis ceo komsiluk :)

  ReplyDelete
 3. I mi smo oduševljeni clemmy kockicama i planiramo za Božić našoj malenoj da kupimo još jedan set.Ona inače voli da slaže bilo kakve kocke,ali te clammy su joj omiljene.I idealan su poklon za prvi rođendan, babine, itd... :) Sada sa 19 meseci voli da "kuva" pa smo joj kupili plastične tiganje i šerpice pa onda strpa gumene kockice u njih pa ume dugo da se tako zaigra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Super, hvala Andera :) Naseg sina cekaju grabuljice, lopatica, kofa i drugi pribor za pesak u koji trenutno razbacuje po kuci. Bitno je da je sada poceo da pravi nesto od kockica, a pre ih je samo rasturao.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…