Skip to main content

Grčka, letovanje - Mareblue Aelos (ostrvo Krf)

Mareblue Aelos - pogled sa terase našeg bungalova (panorama)
Mareblue Aelos - pogled sa terase našeg bungalova (panorama)
Ove godine smo odlučili da provedemo odmor u Grčkoj. Odabrali smo all inclusive opciju (Vuk je tada napunio tek osam meseci) i Mareblue Aelos Beach Resort koji obuhvata hotel, restoran, bungalove, bazen, kafiće, igrališta, sportske terene i još mnogo toga što nas je privuklo kada smo pričali sa agencijom Filip travel. Aranžman smo uplatili još u aprilu pa je bio povoljiniji. 

Poleteli smo rano ujutru i stigli za oko sat vremena leta. Sačekao nas je autobus i prevezao do hotela (oko sedam kilometara od aerodroma). Iznenadila nas je činjenica da gosti izlaze tek posle 12 h pošto smo navikli da to bude do 10 h, ali smo nakon što su nam prikačili narukvicu koja označava da nam je skoro sve dostupno besplatno, započeli uživanje na terasi iznad restorana. 

Terasa iznad restorana - Mareblue Aelos (Grčka - Krf)
Terasa iznad restorana - Mareblue Aelos (Grčka - Krf) 
Taman smo zadremali u ugodnim foteljama kada nas je gospođa sa recepcije obavestila da je naš smeštaj spreman. Odvezli su nas kombijem u dvosoban apartman u bungalovima sa ogromnom terasom odmah u blizini bazena. Ubacili su krevetac koji smo tražili i pustili nas da se odmorimo. 

Smeštaj je bio pristojan. Redovno (svakodnevno) su sređivali sobe, menjali peškire i brisali pod. Klimu su isključili pošto je u pitanju septembar (mislim i da se dodatno plaća), ali je vreme bilo fenomenalno. Toplo, a uveče svežije, taman da može da se spava pored otvorenog prozora. 

Mareblue Aelos Beach Resort - satelitska mapa
Tokom odmora smo pronašli sve prelepe prolaze i prečice do hotela i plaže pune neverovatnog bilja koje su besprekorno održavali i gajili godinama (na primer cvetna puzavica koja ide duž ograde stepeništa). Sve je mirisalo na četinare i more. 

Bungalovi iznad pešačkog puta do hotela - Mareblue Aelos Beach Resort
Bungalovi iznad pešačkog puta do hotela - Mareblue Aelos Beach Resort
Kada nas je mrzelo da hodamo, koristili smo veliki bazen (oko 50 m dužine) odmah pored naših bungalova, a tokom obroka smo gledali kako se klinci brčkaju u specijalizovanom dvodelnom plitkom bazenu za bebe i mlađu decu pored hotela. 

Veliki bazen na brdu sa pogledom na more
Veliki bazen na brdu sa pogledom na more
Uživali smo u raznovrsnim obrocima u vidu švedskog stola u hotelskom restoranu i drugom na plaži koji je služio da nas maksimalno razmazi ukusnim picama i pastom koju su pripremali pred nama, sladoledom, ledenim kafama, pivom, vinom i drugim poslasticama bez potrebe da napravimo više od desetak koraka od svoje ležaljke. 

Mareblue Aelos plaža
Mareblue Aelos plaža
Nakon što smo im pozajmili 20 evra za vaučere, svaki dan smo na plaži uzimali nove peškire, a o ležaljkama nismo morali da brinemo pošto su predvideli da i u sezoni svako od gostiju dobije svoju. Jedan momak je ceo dan čistio plažu, a animatori su nas pozivali da igramo stoni tenis, odbojku na pesku, boćanje, bilijar, nudili čuvanje dece u vidu radionica sa crtanjem, predstava i slično. Dobar deo osoblja je bio iz drugih zemalja evrope, a pored manjeg brja srba, goste su uglavnom činili englezi, francuzi, nemci i rusi. 

Prijalo nam je to što nigde nismo vadili novac i to što smo mogli da budemo bezbrižni i da ugodimo sebi i Vuku najbolje što smo mogli. Naravno, desi se ponekad da morate na primer da pešačite 4 km u jednom pravcu zato što prodavnica u blizini nema pelene, a autobus koji vozi do grada ide u velikim razmacima, ali su takvi detalji sve čini zanimljivijim i razbijali ritam koji je počeo da se pojavljuje nakon par dana. 

Wi fi internet signal je bio jak u svim prostorijama i napolju, ali se na sreću, ili žalost naplaćivao po minutu pa smo tih deset dana bilu uglavnom offline što i nije tako loše. Četiri dana smo iznajmili automobil koji nam je agencija dovezla ispred hotela i obišli neke od popularnih plaža na ostrvu. O tome u narednim postovima. 

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…