Skip to main content

Grčka, letovanje - Mareblue Aelos (ostrvo Krf)

Mareblue Aelos - pogled sa terase našeg bungalova (panorama)
Mareblue Aelos - pogled sa terase našeg bungalova (panorama)
Ove godine smo odlučili da provedemo odmor u Grčkoj. Odabrali smo all inclusive opciju (Vuk je tada napunio tek osam meseci) i Mareblue Aelos Beach Resort koji obuhvata hotel, restoran, bungalove, bazen, kafiće, igrališta, sportske terene i još mnogo toga što nas je privuklo kada smo pričali sa agencijom Filip travel. Aranžman smo uplatili još u aprilu pa je bio povoljiniji. 

Poleteli smo rano ujutru i stigli za oko sat vremena leta. Sačekao nas je autobus i prevezao do hotela (oko sedam kilometara od aerodroma). Iznenadila nas je činjenica da gosti izlaze tek posle 12 h pošto smo navikli da to bude do 10 h, ali smo nakon što su nam prikačili narukvicu koja označava da nam je skoro sve dostupno besplatno, započeli uživanje na terasi iznad restorana. 

Terasa iznad restorana - Mareblue Aelos (Grčka - Krf)
Terasa iznad restorana - Mareblue Aelos (Grčka - Krf) 
Taman smo zadremali u ugodnim foteljama kada nas je gospođa sa recepcije obavestila da je naš smeštaj spreman. Odvezli su nas kombijem u dvosoban apartman u bungalovima sa ogromnom terasom odmah u blizini bazena. Ubacili su krevetac koji smo tražili i pustili nas da se odmorimo. 

Smeštaj je bio pristojan. Redovno (svakodnevno) su sređivali sobe, menjali peškire i brisali pod. Klimu su isključili pošto je u pitanju septembar (mislim i da se dodatno plaća), ali je vreme bilo fenomenalno. Toplo, a uveče svežije, taman da može da se spava pored otvorenog prozora. 

Mareblue Aelos Beach Resort - satelitska mapa
Tokom odmora smo pronašli sve prelepe prolaze i prečice do hotela i plaže pune neverovatnog bilja koje su besprekorno održavali i gajili godinama (na primer cvetna puzavica koja ide duž ograde stepeništa). Sve je mirisalo na četinare i more. 

Bungalovi iznad pešačkog puta do hotela - Mareblue Aelos Beach Resort
Bungalovi iznad pešačkog puta do hotela - Mareblue Aelos Beach Resort
Kada nas je mrzelo da hodamo, koristili smo veliki bazen (oko 50 m dužine) odmah pored naših bungalova, a tokom obroka smo gledali kako se klinci brčkaju u specijalizovanom dvodelnom plitkom bazenu za bebe i mlađu decu pored hotela. 

Veliki bazen na brdu sa pogledom na more
Veliki bazen na brdu sa pogledom na more
Uživali smo u raznovrsnim obrocima u vidu švedskog stola u hotelskom restoranu i drugom na plaži koji je služio da nas maksimalno razmazi ukusnim picama i pastom koju su pripremali pred nama, sladoledom, ledenim kafama, pivom, vinom i drugim poslasticama bez potrebe da napravimo više od desetak koraka od svoje ležaljke. 

Mareblue Aelos plaža
Mareblue Aelos plaža
Nakon što smo im pozajmili 20 evra za vaučere, svaki dan smo na plaži uzimali nove peškire, a o ležaljkama nismo morali da brinemo pošto su predvideli da i u sezoni svako od gostiju dobije svoju. Jedan momak je ceo dan čistio plažu, a animatori su nas pozivali da igramo stoni tenis, odbojku na pesku, boćanje, bilijar, nudili čuvanje dece u vidu radionica sa crtanjem, predstava i slično. Dobar deo osoblja je bio iz drugih zemalja evrope, a pored manjeg brja srba, goste su uglavnom činili englezi, francuzi, nemci i rusi. 

Prijalo nam je to što nigde nismo vadili novac i to što smo mogli da budemo bezbrižni i da ugodimo sebi i Vuku najbolje što smo mogli. Naravno, desi se ponekad da morate na primer da pešačite 4 km u jednom pravcu zato što prodavnica u blizini nema pelene, a autobus koji vozi do grada ide u velikim razmacima, ali su takvi detalji sve čini zanimljivijim i razbijali ritam koji je počeo da se pojavljuje nakon par dana. 

Wi fi internet signal je bio jak u svim prostorijama i napolju, ali se na sreću, ili žalost naplaćivao po minutu pa smo tih deset dana bilu uglavnom offline što i nije tako loše. Četiri dana smo iznajmili automobil koji nam je agencija dovezla ispred hotela i obišli neke od popularnih plaža na ostrvu. O tome u narednim postovima. 

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…