Skip to main content

Priprema i slanje saopštenja, najave događaja i drugih vesti za internet portale

Online redakcija - gledajte svet njihovim očima (izvor)
Nakon deset godina iskustva sa Mrežom kreativnih ljudi i rada sa velikim brojem online medija u okviru agencije Represent Communications ovo je nekoliko korisnih saveta kako da pripremite i pošaljete saopštenje, najavu događaja, ili neku drugu vest ako želite da bude objavljena.


Sadržaj 
Pošaljite informaciju koja predstavlja nov i kvalitetan sadržaj i koja uz minimalne izmene može da se objavi i bude zanimljiva posetiocima portala

Vest 
Vodite računa o tome da pošaljete vest, a ne neko obaveštenje koje je svima već poznato i koje je bitno samo vama.  

Prilagodite sadržaj
Istu vest možete napisati na takav način da u jednoj verziji bude zanimljiva automobilskim portalima, a u drugoj ekonomskim, ili studentskim. 

Formatiranje
Pošaljite tekst u word dokumentu sa memorandumom bez pravopisnih grešaka, i jednu, ili više izdvojenih fotografija pošto su one svima neophodne kao ilustracija teksta (najduža stranica treba da bude minimum 600 px i 72 ppi). Ukoliko imate video fal, postavite ga na Youtube (omogućite embedovanje) i neki od servisa za deljenje fajlova (na primer Sendspace).
Skraćenu verziju teksta možete kopirati i u okviru tela maila pošto će urednici, ili novinari čitati poruke i putem mobilnog telefona pa najčešće neće biti u mogućnosti da otvore attachment, ali će ako ih zainteresujete rado sve proslediti saradnicima za objavu.

Upoznajte redakciju 
Poželjno je da pre slanja vesti kontaktirate redakciju, ukratko se predstavite i upitate ih da li bi im taj i taj tip vesti bio zanimljiv i da li objavljuju saopštenja, najave događaja, odnosno u kom obliku bi im oni bili zanimljivi. Naravno, sve ovo možete učiniti i prilikom prvog slanja sadržaja ako nameravate da održite dobar i dugotrajan odnos.
Idealno je da upoznate redakcije medija sa kojima ćete redovno sarađivati i održavati ličan i offline kontakt.

Trikovi
Unesite u naziv fotografije imena ličnosti koje se spominju u tekstu, ili neki drugi kratak opis koji će omogućiti novinarima da je brzo prilagode za objavu i smanjiti mogućnost greške.
Naziv treba da bude napisan malim slovima, a umesto razmaka koristite srednu crtu. Primer: "kako-pripremiti-i-poslati-saopstenje". Nemojte koristiti naša slova.
U tekstu maila možete čak navesti šta sugerišete kao opis fotografije. Podrazumeva se da svaki od njih (baš kao i njihova imena) treba da bude različit (umesto "petar-petrovic-1" pa "petar-petrovic-2", druga fotografija treba da bude "petar-petrovic-coca-cola-konferencija-o-medijima").
Vodite računa o tome da tekst bude kratak, ali ne previše kako bi ponudio dovoljno informacija. Vizuelno izvucite uvod, podnaslove i ključne reči i zaključak. Šaljite ga na latinici sem ako portal objavljuje i na ćirilici. U tom slučaju pošaljite obe verzije zajedno.
Koristite linkove, ali na kraju teksta i maksimalno jednom do dva puta u okviru njega (ne kao veb adresu, već kao tekst koji vodi ka nekoj veb lokaciji - ne http://tihomirstojanovic.com već Tihomir Stojanović).
Mail pošaljite ujutru oko 9.30 h radnim danom. Većina novinara ne voli da ga nakon što ste poslali info pozovete putem telefona da proverite da li je dobio mail pa to nemojte činiti sem ako ne naletite na osobu kojoj na taj način dajete posebnu pažnju i koja to voli.
Ekskluzivne informacije sačuvajte za najbolje i najvernije redakcije. Možete ih "častiti" tako što ćete nešto poslati samo njima, ali na taj način rizikujete da se zamerite drugima. Bolje je da svima pošaljete info, ali da neki informaciju dobiju prvi.
Nakon što pripremite sve, dobro proverite datume, imena, linkove i kontakt podatke pošto se većina internet portala neće baviti naknadnim ispravkama sem ako im to nije veoma važno.
Pratite objave i nemojte tražiti od novinara da vam pošalje link ka objavi jer je ona najverovatnije samo jedna od nekoliko desetina tog dana. Naprotiv, zahvalite im se i pošaljite info gde ste sve proširili link ka njihovom sajtu što će oni umeti da cene. 

Ukoliko sam nešto izostavio, slobodno me dopunite putem komentara. Hvala. 

Comments

 1. Naslov neka bude skraćena vest - neka novinaru bude jasno već iz naslova o čemu se tačno radi (a isti možete kasnije copy-paste i na tviter). Sabdžekt mejla neka bude isti taj naslov, ali ga u produzetku začinite sa jednim „Saopštenje za medije“.
  Ukoliko je u pitanju najava događaja, neka u naslovu piše da je u pitanju poziv, a odmah u podnaslovu navedite datum i lokaciju...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Vesna. To su odlični predlozi.

   Delete
 2. - Vera,veruj,veruje,veruješ,verujem -
  --------------------------------------------------
  - Bog sa nama - Nisam osoba poslušna glasu koji škaklja uši,jer je takav glas od lažnih učitelja – Imam svaki blagoslov na nebu u Hristu - U svako vreme,ne znam kad,a i sada,svima potrebna jeste hrana sa neba – Isuse,volim te - Otvaram svoja usta da ih Gospod Bog napuni - U sred mene jeste Isus - Pre nego je postala : “ reče,reči “, ili ti “ reč ”,dakle,pre svakog izdisaja i uzdisaja,pre sveg stvaranja jeste Duh Božiji koji se ne vidi,kao i dete,hoće da se na šali i poigra sa mnom ponekad,a kroz mene,izmedju ostalog,ne iskazanim uzdisajima dokazuje uskrsnuće Hrista – Slava Hristu i Duhu Božijem -
  --------------------------------
  Od svega ovoga,koliko je prošlo,ne znam,a znam da i ovde došla je ova istinska poruka,jer jesu čudni putevi Božiji.Doživevši,zaprimećeno jeste da su žene od muškaraca mnogo osetljivije da priznaju da imaju problem ovisnosti o drogu i alkohol.Postoji rešenje,ima izlaz iz ovisnosti.Centar hrišćanski “ Reto ima nade “,ne prihvata samo ovisnike narkomanske,nego i ovisnike o alkohol.Pomoć je besplatna.Posle nekog provedenog vremena u - Retu ima nade -,kroz Hrista ovisnici dobijaju potpuno isceljenje,vrši se resocijalizacija i povratak u društvo.Slava Bogu!Sa potpunom slobodnošću pišem da preko hrišćanskog centra “ Reto ima nade “,kao i preko istinske crkve hrišćanske deluje isceljujuće istinski Bog.Zbog svega jesu putevi Gospodnji čudesni.Slava Gospodu našem Hristu Isusu!
  --------------------------------
  ~~~ Biti prijatelj Bogu svom ~~~
  --------------------------------
  ~ Duša,duh i telo jeste Božije delo ~ Nema ljubavi veće od ovog : - položiti život za prijatelja svog - ~ Iz pakla narkomanije mene jeste spasao i iscelio Isus ~ Ovaj proces nije loš,biti u verovanju,jeste od prijatelja savršenog ~ I životinje jeste stvorio Bog ~ Neka moje rane tvoj bol iscele ~ Učiniti malo mogu tog,podeliti Isusa sa tobom,a verovanjem očekivati isceljenje i oprost makar osobi jednoj ~ Brojeve jeste izmislio čovek ~ Svet,svet,svet,svet je nad vojskama Bog,i danas,svi su puni Duha Svetog ~ Svaki dan jeste krasan i predivan,ako verujući znamo da u svima koji veruju Bogu i Hristu jeste Isus ljubav Božija ~ Pored zdravlja i sreće,od srca svog želim da ostaneš uspešno nenadvladivo u poslu i životu svom,voli vas na nebu Otac i Bog ~~~ Neka te Bog blagoslovi i neka te čuva ~ Neka te Bog svojim licem obasja i milostiv ti bude ~ Neka pogled svoj Bog svrati na te i mir ti donese ~~~ Slava Bogu Isusu Hristu ~~~
  ----------------------------------------
  --- Blaženije je davati,nego uzimati ---
  ----------------------------------------
  – Iznad neba,na nebu,iz neba u nama jeste Hrist – Svako od nas napaja se jednim Duhom - Nije medju nama Bog zbog pravednih,nego zbog grešnih,kao što lekar jeste potreban bolesnima,a ne zdravima - Kad pojedemo malo hleba i popijemo malo vina u ime Isusa,sa neba preko uma krepe se srca,kroz naša bića protiče krv Hrista - Porodica ne može da se ne voli - Kada rekao je Gospod : “ poštuj svog Oca i Majku “,odnosi se da i starije,odnosno,mladje osobe treba poštovati,ako se veruje da one osobe koje su pre nas,došle su ili dolaze posle nas,dakle,veruje se da jeste potrebno obostrano poštovanje - Ono što nam nedostaje,jeste više strpljenja,uputivši molitvu Bogu,u pravom momentu,na svaku osobu u potrebi,kao kad prstima pucketamo,putem nebesa od Boga dolaze isceljenja – U potpisu : ovo napisano,(kao što jesam u svemu)mali,isporučio velikima,nebili doživevši,delujući blagotvorno,doprlo do osoba koje su u ovakvim potrebama – Slava Bogu i Gospodu našem Hristu Isusu -

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…