Skip to main content

Priprema i slanje saopštenja, najave događaja i drugih vesti za internet portale

Online redakcija - gledajte svet njihovim očima (izvor)
Nakon deset godina iskustva sa Mrežom kreativnih ljudi i rada sa velikim brojem online medija u okviru agencije Represent Communications ovo je nekoliko korisnih saveta kako da pripremite i pošaljete saopštenje, najavu događaja, ili neku drugu vest ako želite da bude objavljena.


Sadržaj 
Pošaljite informaciju koja predstavlja nov i kvalitetan sadržaj i koja uz minimalne izmene može da se objavi i bude zanimljiva posetiocima portala

Vest 
Vodite računa o tome da pošaljete vest, a ne neko obaveštenje koje je svima već poznato i koje je bitno samo vama.  

Prilagodite sadržaj
Istu vest možete napisati na takav način da u jednoj verziji bude zanimljiva automobilskim portalima, a u drugoj ekonomskim, ili studentskim. 

Formatiranje
Pošaljite tekst u word dokumentu sa memorandumom bez pravopisnih grešaka, i jednu, ili više izdvojenih fotografija pošto su one svima neophodne kao ilustracija teksta (najduža stranica treba da bude minimum 600 px i 72 ppi). Ukoliko imate video fal, postavite ga na Youtube (omogućite embedovanje) i neki od servisa za deljenje fajlova (na primer Sendspace).
Skraćenu verziju teksta možete kopirati i u okviru tela maila pošto će urednici, ili novinari čitati poruke i putem mobilnog telefona pa najčešće neće biti u mogućnosti da otvore attachment, ali će ako ih zainteresujete rado sve proslediti saradnicima za objavu.

Upoznajte redakciju 
Poželjno je da pre slanja vesti kontaktirate redakciju, ukratko se predstavite i upitate ih da li bi im taj i taj tip vesti bio zanimljiv i da li objavljuju saopštenja, najave događaja, odnosno u kom obliku bi im oni bili zanimljivi. Naravno, sve ovo možete učiniti i prilikom prvog slanja sadržaja ako nameravate da održite dobar i dugotrajan odnos.
Idealno je da upoznate redakcije medija sa kojima ćete redovno sarađivati i održavati ličan i offline kontakt.

Trikovi
Unesite u naziv fotografije imena ličnosti koje se spominju u tekstu, ili neki drugi kratak opis koji će omogućiti novinarima da je brzo prilagode za objavu i smanjiti mogućnost greške.
Naziv treba da bude napisan malim slovima, a umesto razmaka koristite srednu crtu. Primer: "kako-pripremiti-i-poslati-saopstenje". Nemojte koristiti naša slova.
U tekstu maila možete čak navesti šta sugerišete kao opis fotografije. Podrazumeva se da svaki od njih (baš kao i njihova imena) treba da bude različit (umesto "petar-petrovic-1" pa "petar-petrovic-2", druga fotografija treba da bude "petar-petrovic-coca-cola-konferencija-o-medijima").
Vodite računa o tome da tekst bude kratak, ali ne previše kako bi ponudio dovoljno informacija. Vizuelno izvucite uvod, podnaslove i ključne reči i zaključak. Šaljite ga na latinici sem ako portal objavljuje i na ćirilici. U tom slučaju pošaljite obe verzije zajedno.
Koristite linkove, ali na kraju teksta i maksimalno jednom do dva puta u okviru njega (ne kao veb adresu, već kao tekst koji vodi ka nekoj veb lokaciji - ne http://tihomirstojanovic.com već Tihomir Stojanović).
Mail pošaljite ujutru oko 9.30 h radnim danom. Većina novinara ne voli da ga nakon što ste poslali info pozovete putem telefona da proverite da li je dobio mail pa to nemojte činiti sem ako ne naletite na osobu kojoj na taj način dajete posebnu pažnju i koja to voli.
Ekskluzivne informacije sačuvajte za najbolje i najvernije redakcije. Možete ih "častiti" tako što ćete nešto poslati samo njima, ali na taj način rizikujete da se zamerite drugima. Bolje je da svima pošaljete info, ali da neki informaciju dobiju prvi.
Nakon što pripremite sve, dobro proverite datume, imena, linkove i kontakt podatke pošto se većina internet portala neće baviti naknadnim ispravkama sem ako im to nije veoma važno.
Pratite objave i nemojte tražiti od novinara da vam pošalje link ka objavi jer je ona najverovatnije samo jedna od nekoliko desetina tog dana. Naprotiv, zahvalite im se i pošaljite info gde ste sve proširili link ka njihovom sajtu što će oni umeti da cene. 

Ukoliko sam nešto izostavio, slobodno me dopunite putem komentara. Hvala. 

Comments

 1. Naslov neka bude skraćena vest - neka novinaru bude jasno već iz naslova o čemu se tačno radi (a isti možete kasnije copy-paste i na tviter). Sabdžekt mejla neka bude isti taj naslov, ali ga u produzetku začinite sa jednim „Saopštenje za medije“.
  Ukoliko je u pitanju najava događaja, neka u naslovu piše da je u pitanju poziv, a odmah u podnaslovu navedite datum i lokaciju...

  ReplyDelete
 2. - Vera,veruj,veruje,veruješ,verujem -
  --------------------------------------------------
  - Bog sa nama - Nisam osoba poslušna glasu koji škaklja uši,jer je takav glas od lažnih učitelja – Imam svaki blagoslov na nebu u Hristu - U svako vreme,ne znam kad,a i sada,svima potrebna jeste hrana sa neba – Isuse,volim te - Otvaram svoja usta da ih Gospod Bog napuni - U sred mene jeste Isus - Pre nego je postala : “ reče,reči “, ili ti “ reč ”,dakle,pre svakog izdisaja i uzdisaja,pre sveg stvaranja jeste Duh Božiji koji se ne vidi,kao i dete,hoće da se na šali i poigra sa mnom ponekad,a kroz mene,izmedju ostalog,ne iskazanim uzdisajima dokazuje uskrsnuće Hrista – Slava Hristu i Duhu Božijem -
  --------------------------------
  Od svega ovoga,koliko je prošlo,ne znam,a znam da i ovde došla je ova istinska poruka,jer jesu čudni putevi Božiji.Doživevši,zaprimećeno jeste da su žene od muškaraca mnogo osetljivije da priznaju da imaju problem ovisnosti o drogu i alkohol.Postoji rešenje,ima izlaz iz ovisnosti.Centar hrišćanski “ Reto ima nade “,ne prihvata samo ovisnike narkomanske,nego i ovisnike o alkohol.Pomoć je besplatna.Posle nekog provedenog vremena u - Retu ima nade -,kroz Hrista ovisnici dobijaju potpuno isceljenje,vrši se resocijalizacija i povratak u društvo.Slava Bogu!Sa potpunom slobodnošću pišem da preko hrišćanskog centra “ Reto ima nade “,kao i preko istinske crkve hrišćanske deluje isceljujuće istinski Bog.Zbog svega jesu putevi Gospodnji čudesni.Slava Gospodu našem Hristu Isusu!
  --------------------------------
  ~~~ Biti prijatelj Bogu svom ~~~
  --------------------------------
  ~ Duša,duh i telo jeste Božije delo ~ Nema ljubavi veće od ovog : - položiti život za prijatelja svog - ~ Iz pakla narkomanije mene jeste spasao i iscelio Isus ~ Ovaj proces nije loš,biti u verovanju,jeste od prijatelja savršenog ~ I životinje jeste stvorio Bog ~ Neka moje rane tvoj bol iscele ~ Učiniti malo mogu tog,podeliti Isusa sa tobom,a verovanjem očekivati isceljenje i oprost makar osobi jednoj ~ Brojeve jeste izmislio čovek ~ Svet,svet,svet,svet je nad vojskama Bog,i danas,svi su puni Duha Svetog ~ Svaki dan jeste krasan i predivan,ako verujući znamo da u svima koji veruju Bogu i Hristu jeste Isus ljubav Božija ~ Pored zdravlja i sreće,od srca svog želim da ostaneš uspešno nenadvladivo u poslu i životu svom,voli vas na nebu Otac i Bog ~~~ Neka te Bog blagoslovi i neka te čuva ~ Neka te Bog svojim licem obasja i milostiv ti bude ~ Neka pogled svoj Bog svrati na te i mir ti donese ~~~ Slava Bogu Isusu Hristu ~~~
  ----------------------------------------
  --- Blaženije je davati,nego uzimati ---
  ----------------------------------------
  – Iznad neba,na nebu,iz neba u nama jeste Hrist – Svako od nas napaja se jednim Duhom - Nije medju nama Bog zbog pravednih,nego zbog grešnih,kao što lekar jeste potreban bolesnima,a ne zdravima - Kad pojedemo malo hleba i popijemo malo vina u ime Isusa,sa neba preko uma krepe se srca,kroz naša bića protiče krv Hrista - Porodica ne može da se ne voli - Kada rekao je Gospod : “ poštuj svog Oca i Majku “,odnosi se da i starije,odnosno,mladje osobe treba poštovati,ako se veruje da one osobe koje su pre nas,došle su ili dolaze posle nas,dakle,veruje se da jeste potrebno obostrano poštovanje - Ono što nam nedostaje,jeste više strpljenja,uputivši molitvu Bogu,u pravom momentu,na svaku osobu u potrebi,kao kad prstima pucketamo,putem nebesa od Boga dolaze isceljenja – U potpisu : ovo napisano,(kao što jesam u svemu)mali,isporučio velikima,nebili doživevši,delujući blagotvorno,doprlo do osoba koje su u ovakvim potrebama – Slava Bogu i Gospodu našem Hristu Isusu -

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…