23/04/2013

Šta se dešava kada se "smartphone" pokvari?

"Pametni telefon"
"Pametni telefon" (izvor)

Prvo ste zabezeknuti. 

Zar to nisu savršene sprave? 
Da li je moguće da se i one kvare? 

Pokušavate da ga upalite još nekoliko puta i na pamet vam dolazi stara dobra ideja o vađenju baterije, ali ovaj put to nije moguće. Novi telefon nema mogućnost zamene baterije. Shvatili su da ih svi menjamo kao čarape na maksimum dve godine kada istekne ugovor sa telekomunikacionom kompanijom, a i šta vi tu pobogu imate da "čačkate". 

Kažete sebi, nije ništa strašno, to je samo telefon. Uzmete drugi aparat (običan, stariji mobilni telefon), pošaljete sms zadovoljni što ste obavili posao. Par minuta nakon toga u razgovoru sa nekim poželite da proverite svoj raspored obaveza i shvatite da morate da sednete za kompjuter, otvorite Google kalendar i pokušate da zapamtite deset obaveza koja vas čekaju narednog dana. Kažete sebi da ovaj spisak možete odštampati, živeli ste i pre bez sve ove tehnologije. Zar ne? Sada na dnevnom nivou menjate planove, premeštate obaveze i usklađujete ih. Uskoro će to parče papira postati bezvredno. Ko će odvojiti pola sata da prepiše sve što vas čeka makar narednih nedelju dana? Ja sigurno neću. 

Ubrzo nakon toga prisetite se da je deo vaših listi i beleški na servisu Evernote. Fotografije su srećom na mini SD kartici, ali vas mrzi da pronađete adapter i ubacite ih u laptop kako biste ih pogledali. Uradiću to neki drugi put baš kao i sa hiljadom drugih koje su na eksternom hard disku za backup. Kontakte da i ne spominjem. Srećom neradni je dan pa su mi privatni dovoljni. 

Mail kao da ne postoji. Ako nije odmah tu, ne postoji. Želim instant komunikaciju... želim... U tom trenutku prolazi mi suluda ideja kroz glavu...želim odmor... 

Shvatam da mi ni Instagram, LinkedIn, Google Plus, Foursquare, Google Analytics, Skype i mnogi drugi servisi nisu dostupni i usne u nedoumici razvlače se u osmeh. Sloboda, vreme, ideje, muzika, spavanje, sport... sve mi je rekao bih na dohvat ruke. Dosada više nije nedostižna ambicija. 

Pokvareni smartphone zaista i nije toliko loša stvar. 

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: