Skip to main content

Nordijska panorama 2013 - festival kratkog, dokumentarnog i animiranog filma

Nordijska panorama 2013
Balkankult i Kulturni centar Beograda već deveti put za redom organizuju filmski festival Nordijska Panorama - jedinstven kulturni događaj koji prikazuje posebnu programsku celinu godišnje produkcije izabranih kratkih, dokumentarnih i animiranih nordijskih filmova. Festival se, tradicionalno, premijerno prikazuje u dve beogradske dvorane - u Dvorani Kulturnog centra Beograda (14-18. februar) i u Dvorani Kulturnog centra Studentski grad (15-19. februar), a tokom godine, kao i do sada, filmove će videti i filmska publika u nizu drugih gradova i dvorana širom Srbije.

Nordijska panorama je zapravo izbor dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova iz prošlogodišnje produkcije kinematografija nordijskih država - Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Ovogodišnji izbor filmova tematski je posvećen izazovima dve generacije - mlade, koja sazreva, i starije, u trećem dobu.

U toku pet festivalskih dana biće prikazano trideset filmova različitih žanrova. Posebne festivalske celine čine dva programa norveških kratkih igranih i animiranih filmova među kojima su dobitnik Oskara “Danski pesnik” i osvajač Zlatne palme “Njuškalo”.

Svečano otvaranje je zakazano za 14. februar u 20 časova, čime se Festival pridružuje proslavi značajnog kulturnog jubileja - 50 godina od početka rada Dvorane Kulturnog centra Beograda. 

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …