06/02/2013

Nordijska panorama 2013 - festival kratkog, dokumentarnog i animiranog filma

Nordijska panorama 2013
Balkankult i Kulturni centar Beograda već deveti put za redom organizuju filmski festival Nordijska Panorama - jedinstven kulturni događaj koji prikazuje posebnu programsku celinu godišnje produkcije izabranih kratkih, dokumentarnih i animiranih nordijskih filmova. Festival se, tradicionalno, premijerno prikazuje u dve beogradske dvorane - u Dvorani Kulturnog centra Beograda (14-18. februar) i u Dvorani Kulturnog centra Studentski grad (15-19. februar), a tokom godine, kao i do sada, filmove će videti i filmska publika u nizu drugih gradova i dvorana širom Srbije.

Nordijska panorama je zapravo izbor dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova iz prošlogodišnje produkcije kinematografija nordijskih država - Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Ovogodišnji izbor filmova tematski je posvećen izazovima dve generacije - mlade, koja sazreva, i starije, u trećem dobu.

U toku pet festivalskih dana biće prikazano trideset filmova različitih žanrova. Posebne festivalske celine čine dva programa norveških kratkih igranih i animiranih filmova među kojima su dobitnik Oskara “Danski pesnik” i osvajač Zlatne palme “Njuškalo”.

Svečano otvaranje je zakazano za 14. februar u 20 časova, čime se Festival pridružuje proslavi značajnog kulturnog jubileja - 50 godina od početka rada Dvorane Kulturnog centra Beograda. 

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: