Skip to main content

Fotoaparat Canon EOS 650D - prvi utisci

Fotoaparat Canon EOS 650D i ja kao ponosni vlasnik
Ovog meseca, neposredno pred put u Nemačku, postao sam ponosni vlasnik fotoaparata Canon EOS 650D. Ispitivao sam njegove mogućnosti na terenu i ovo su moji prvi utisci: 
 • Veoma je lagan (sa kit objektivom 18-55 mm) 
 • Koristi se izuzetno lako putem spoljnih komandi, ekrana osetljivog na dodir i klasične navigacije kroz meni 
 • Ekran je pravo iznenađenje. I ako sam mislio da će dugmići biti sve što mi je potrebno, nekoliko puta sam jednostavno podesio značajniju korekciju ekspozicije, ili uvećao fotografiju prstima. Boje su neverovatne, gustina tačaka je velika i prikaz slike veran. Naravno, uvek sve to treba uzeti sa rezervom jer je doživljaj malo drugačiji kada fotografiju gledate ne monitoru kompjutera. Nije bilo nikakvih problema sa vidljivošću čak i pri sunčanom danu. Napredak je i "live view" koji je znatno olakšao fotografisanje i snimanje iz ptičje i žablje perspektiv i predstavljao fizičku zaštitu tokom transporta pošto ga možete okrenuti ka aparatu.    
 • Objektiv 18-55 mm je dovoljan za veliki broj situacija u gradskim uslovima. Meni je bilo neobično to što se kreće u obrnutom pravcu u odnosu na Nikon koji sam do sada koristio i to što kada stigne do pola žižne daljine ne nastavlja da "raste" već se uvlači u sebe. To je odlično rešenje kada je gužva pošto je manja verovatnoća da će vam neko zakačiti objektiv. Poseduje stabilizaciju slike, dovoljnu svetlinu i lako prebacivanje sa automatskog uoštravanja na manuelno. Sam aparat koristi devet tačaka 
 • ISO osetljivost je velika, od 100–12.800, a proširiva je i do 25.600. I ako se do 800-1000 ne primećuju tačke, nakon toga slika postaje blago zrnasta, ali znatno manje u odnosu na starije modele ovog i drugih proizvođača koje sam koristio. I ako nije baš ok fotografski, pustio sam aparat da automatski podešava osetljivost na svetlo. Uspeo sam da zabeležim trenutke u tamnicama koje smo posetili, noću, Beograd iz vazduha oko 24 h i td. 
 • HD video zapis je razlog zbog koga ću uz sve predhodno navedeno rado nositi ovaj uređaj. Sviđa mi se spoj kamere i fotoaparata. Snimak je čist, boje su odlične, sve je oštro. Postoji i izdvojeno dugme kojim ga prebacujete u mod za snimanje, a poseban bonus je pravljenje fotki tokom tog procesa. Ono o čemu treba voditi računa je da uoštrite pre snimanja jer ako ostavite njemu mogućnost da to radi tokom akcije, dešavaće vam se sitne promene kadra. Postaviću uskoro video zapise na Youtube kanalu pa ćete moći da vidite o čemu pričam. Zvuk je čist, jasan, a pošto mikrofon poseduje filter za vetar možete snimati i napoju. Oduševio me je ulaz za spoljni mikrofon u vidu klasičnog 3,5 mm otvora. Isprobao sam ga i dobio odlične rezultate. Jedva čekam da ga korisistim prilikom snimanja intervjua i predstavljanja planinarske opreme.  
 • Šta bi moglo bolje? Još uvek nisam provalio kako da zadržim fokus na jednom objektu dok menjam kadar. Znam da to dugme postoji, ali izgleda da nešto ne radim dobro. Ako neko zna da me uputi, unapred hvala. Nedostaje mi spoljni, mali monitor koji očitava podešavanja. Ona se prikazuju na velikom, glavnom monitoru (mogu se isključiti jednim klikom), ali je zgodnije kada postoji na gornjem delu. 


Canon EOS 650D spreda

Canon EOS 650D - sa strane (priključci za eksterni mikrofon, HDMI, USB...)

Canon EOS 650D - zadnja strana (komende, ekran osetljiv na dodir, okular)

Canon EOS 650D - pogled odozgo (kontakt za blic, predefinisani modovi, video mod...)

Comments

 1. A ja cu sada da cRKNEM od ljubomore....:)

  ReplyDelete
 2. Neces, kao i sva tehnologija iz dana u dan postaje sve pristupacnija ;)

  ReplyDelete
 3. Koja je cijena ovog aparata zajedno sa objektivom?

  ReplyDelete
 4. U Tehnomaniji je oko 93.000. baci pogled na jos neke druge prodavnice.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …