Skip to main content

Fotoaparat Canon EOS 650D - prvi utisci

Fotoaparat Canon EOS 650D i ja kao ponosni vlasnik
Ovog meseca, neposredno pred put u Nemačku, postao sam ponosni vlasnik fotoaparata Canon EOS 650D. Ispitivao sam njegove mogućnosti na terenu i ovo su moji prvi utisci: 
 • Veoma je lagan (sa kit objektivom 18-55 mm) 
 • Koristi se izuzetno lako putem spoljnih komandi, ekrana osetljivog na dodir i klasične navigacije kroz meni 
 • Ekran je pravo iznenađenje. I ako sam mislio da će dugmići biti sve što mi je potrebno, nekoliko puta sam jednostavno podesio značajniju korekciju ekspozicije, ili uvećao fotografiju prstima. Boje su neverovatne, gustina tačaka je velika i prikaz slike veran. Naravno, uvek sve to treba uzeti sa rezervom jer je doživljaj malo drugačiji kada fotografiju gledate ne monitoru kompjutera. Nije bilo nikakvih problema sa vidljivošću čak i pri sunčanom danu. Napredak je i "live view" koji je znatno olakšao fotografisanje i snimanje iz ptičje i žablje perspektiv i predstavljao fizičku zaštitu tokom transporta pošto ga možete okrenuti ka aparatu.    
 • Objektiv 18-55 mm je dovoljan za veliki broj situacija u gradskim uslovima. Meni je bilo neobično to što se kreće u obrnutom pravcu u odnosu na Nikon koji sam do sada koristio i to što kada stigne do pola žižne daljine ne nastavlja da "raste" već se uvlači u sebe. To je odlično rešenje kada je gužva pošto je manja verovatnoća da će vam neko zakačiti objektiv. Poseduje stabilizaciju slike, dovoljnu svetlinu i lako prebacivanje sa automatskog uoštravanja na manuelno. Sam aparat koristi devet tačaka 
 • ISO osetljivost je velika, od 100–12.800, a proširiva je i do 25.600. I ako se do 800-1000 ne primećuju tačke, nakon toga slika postaje blago zrnasta, ali znatno manje u odnosu na starije modele ovog i drugih proizvođača koje sam koristio. I ako nije baš ok fotografski, pustio sam aparat da automatski podešava osetljivost na svetlo. Uspeo sam da zabeležim trenutke u tamnicama koje smo posetili, noću, Beograd iz vazduha oko 24 h i td. 
 • HD video zapis je razlog zbog koga ću uz sve predhodno navedeno rado nositi ovaj uređaj. Sviđa mi se spoj kamere i fotoaparata. Snimak je čist, boje su odlične, sve je oštro. Postoji i izdvojeno dugme kojim ga prebacujete u mod za snimanje, a poseban bonus je pravljenje fotki tokom tog procesa. Ono o čemu treba voditi računa je da uoštrite pre snimanja jer ako ostavite njemu mogućnost da to radi tokom akcije, dešavaće vam se sitne promene kadra. Postaviću uskoro video zapise na Youtube kanalu pa ćete moći da vidite o čemu pričam. Zvuk je čist, jasan, a pošto mikrofon poseduje filter za vetar možete snimati i napoju. Oduševio me je ulaz za spoljni mikrofon u vidu klasičnog 3,5 mm otvora. Isprobao sam ga i dobio odlične rezultate. Jedva čekam da ga korisistim prilikom snimanja intervjua i predstavljanja planinarske opreme.  
 • Šta bi moglo bolje? Još uvek nisam provalio kako da zadržim fokus na jednom objektu dok menjam kadar. Znam da to dugme postoji, ali izgleda da nešto ne radim dobro. Ako neko zna da me uputi, unapred hvala. Nedostaje mi spoljni, mali monitor koji očitava podešavanja. Ona se prikazuju na velikom, glavnom monitoru (mogu se isključiti jednim klikom), ali je zgodnije kada postoji na gornjem delu. 


Canon EOS 650D spreda

Canon EOS 650D - sa strane (priključci za eksterni mikrofon, HDMI, USB...)

Canon EOS 650D - zadnja strana (komende, ekran osetljiv na dodir, okular)

Canon EOS 650D - pogled odozgo (kontakt za blic, predefinisani modovi, video mod...)

Comments

 1. A ja cu sada da cRKNEM od ljubomore....:)

  ReplyDelete
 2. Neces, kao i sva tehnologija iz dana u dan postaje sve pristupacnija ;)

  ReplyDelete
 3. Koja je cijena ovog aparata zajedno sa objektivom?

  ReplyDelete
 4. U Tehnomaniji je oko 93.000. baci pogled na jos neke druge prodavnice.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…