Skip to main content

Fotoaparat Canon EOS 650D - prvi utisci

Fotoaparat Canon EOS 650D i ja kao ponosni vlasnik
Ovog meseca, neposredno pred put u Nemačku, postao sam ponosni vlasnik fotoaparata Canon EOS 650D. Ispitivao sam njegove mogućnosti na terenu i ovo su moji prvi utisci: 
 • Veoma je lagan (sa kit objektivom 18-55 mm) 
 • Koristi se izuzetno lako putem spoljnih komandi, ekrana osetljivog na dodir i klasične navigacije kroz meni 
 • Ekran je pravo iznenađenje. I ako sam mislio da će dugmići biti sve što mi je potrebno, nekoliko puta sam jednostavno podesio značajniju korekciju ekspozicije, ili uvećao fotografiju prstima. Boje su neverovatne, gustina tačaka je velika i prikaz slike veran. Naravno, uvek sve to treba uzeti sa rezervom jer je doživljaj malo drugačiji kada fotografiju gledate ne monitoru kompjutera. Nije bilo nikakvih problema sa vidljivošću čak i pri sunčanom danu. Napredak je i "live view" koji je znatno olakšao fotografisanje i snimanje iz ptičje i žablje perspektiv i predstavljao fizičku zaštitu tokom transporta pošto ga možete okrenuti ka aparatu.    
 • Objektiv 18-55 mm je dovoljan za veliki broj situacija u gradskim uslovima. Meni je bilo neobično to što se kreće u obrnutom pravcu u odnosu na Nikon koji sam do sada koristio i to što kada stigne do pola žižne daljine ne nastavlja da "raste" već se uvlači u sebe. To je odlično rešenje kada je gužva pošto je manja verovatnoća da će vam neko zakačiti objektiv. Poseduje stabilizaciju slike, dovoljnu svetlinu i lako prebacivanje sa automatskog uoštravanja na manuelno. Sam aparat koristi devet tačaka 
 • ISO osetljivost je velika, od 100–12.800, a proširiva je i do 25.600. I ako se do 800-1000 ne primećuju tačke, nakon toga slika postaje blago zrnasta, ali znatno manje u odnosu na starije modele ovog i drugih proizvođača koje sam koristio. I ako nije baš ok fotografski, pustio sam aparat da automatski podešava osetljivost na svetlo. Uspeo sam da zabeležim trenutke u tamnicama koje smo posetili, noću, Beograd iz vazduha oko 24 h i td. 
 • HD video zapis je razlog zbog koga ću uz sve predhodno navedeno rado nositi ovaj uređaj. Sviđa mi se spoj kamere i fotoaparata. Snimak je čist, boje su odlične, sve je oštro. Postoji i izdvojeno dugme kojim ga prebacujete u mod za snimanje, a poseban bonus je pravljenje fotki tokom tog procesa. Ono o čemu treba voditi računa je da uoštrite pre snimanja jer ako ostavite njemu mogućnost da to radi tokom akcije, dešavaće vam se sitne promene kadra. Postaviću uskoro video zapise na Youtube kanalu pa ćete moći da vidite o čemu pričam. Zvuk je čist, jasan, a pošto mikrofon poseduje filter za vetar možete snimati i napoju. Oduševio me je ulaz za spoljni mikrofon u vidu klasičnog 3,5 mm otvora. Isprobao sam ga i dobio odlične rezultate. Jedva čekam da ga korisistim prilikom snimanja intervjua i predstavljanja planinarske opreme.  
 • Šta bi moglo bolje? Još uvek nisam provalio kako da zadržim fokus na jednom objektu dok menjam kadar. Znam da to dugme postoji, ali izgleda da nešto ne radim dobro. Ako neko zna da me uputi, unapred hvala. Nedostaje mi spoljni, mali monitor koji očitava podešavanja. Ona se prikazuju na velikom, glavnom monitoru (mogu se isključiti jednim klikom), ali je zgodnije kada postoji na gornjem delu. 


Canon EOS 650D spreda

Canon EOS 650D - sa strane (priključci za eksterni mikrofon, HDMI, USB...)

Canon EOS 650D - zadnja strana (komende, ekran osetljiv na dodir, okular)

Canon EOS 650D - pogled odozgo (kontakt za blic, predefinisani modovi, video mod...)

Comments

 1. A ja cu sada da cRKNEM od ljubomore....:)

  ReplyDelete
 2. Neces, kao i sva tehnologija iz dana u dan postaje sve pristupacnija ;)

  ReplyDelete
 3. Koja je cijena ovog aparata zajedno sa objektivom?

  ReplyDelete
 4. U Tehnomaniji je oko 93.000. baci pogled na jos neke druge prodavnice.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…