14/12/2012

Fotoaparat Canon EOS 650D - prvi utisci

Fotoaparat Canon EOS 650D i ja kao ponosni vlasnik
Ovog meseca, neposredno pred put u Nemačku, postao sam ponosni vlasnik fotoaparata Canon EOS 650D. Ispitivao sam njegove mogućnosti na terenu i ovo su moji prvi utisci: 
 • Veoma je lagan (sa kit objektivom 18-55 mm) 
 • Koristi se izuzetno lako putem spoljnih komandi, ekrana osetljivog na dodir i klasične navigacije kroz meni 
 • Ekran je pravo iznenađenje. I ako sam mislio da će dugmići biti sve što mi je potrebno, nekoliko puta sam jednostavno podesio značajniju korekciju ekspozicije, ili uvećao fotografiju prstima. Boje su neverovatne, gustina tačaka je velika i prikaz slike veran. Naravno, uvek sve to treba uzeti sa rezervom jer je doživljaj malo drugačiji kada fotografiju gledate ne monitoru kompjutera. Nije bilo nikakvih problema sa vidljivošću čak i pri sunčanom danu. Napredak je i "live view" koji je znatno olakšao fotografisanje i snimanje iz ptičje i žablje perspektiv i predstavljao fizičku zaštitu tokom transporta pošto ga možete okrenuti ka aparatu.    
 • Objektiv 18-55 mm je dovoljan za veliki broj situacija u gradskim uslovima. Meni je bilo neobično to što se kreće u obrnutom pravcu u odnosu na Nikon koji sam do sada koristio i to što kada stigne do pola žižne daljine ne nastavlja da "raste" već se uvlači u sebe. To je odlično rešenje kada je gužva pošto je manja verovatnoća da će vam neko zakačiti objektiv. Poseduje stabilizaciju slike, dovoljnu svetlinu i lako prebacivanje sa automatskog uoštravanja na manuelno. Sam aparat koristi devet tačaka 
 • ISO osetljivost je velika, od 100–12.800, a proširiva je i do 25.600. I ako se do 800-1000 ne primećuju tačke, nakon toga slika postaje blago zrnasta, ali znatno manje u odnosu na starije modele ovog i drugih proizvođača koje sam koristio. I ako nije baš ok fotografski, pustio sam aparat da automatski podešava osetljivost na svetlo. Uspeo sam da zabeležim trenutke u tamnicama koje smo posetili, noću, Beograd iz vazduha oko 24 h i td. 
 • HD video zapis je razlog zbog koga ću uz sve predhodno navedeno rado nositi ovaj uređaj. Sviđa mi se spoj kamere i fotoaparata. Snimak je čist, boje su odlične, sve je oštro. Postoji i izdvojeno dugme kojim ga prebacujete u mod za snimanje, a poseban bonus je pravljenje fotki tokom tog procesa. Ono o čemu treba voditi računa je da uoštrite pre snimanja jer ako ostavite njemu mogućnost da to radi tokom akcije, dešavaće vam se sitne promene kadra. Postaviću uskoro video zapise na Youtube kanalu pa ćete moći da vidite o čemu pričam. Zvuk je čist, jasan, a pošto mikrofon poseduje filter za vetar možete snimati i napoju. Oduševio me je ulaz za spoljni mikrofon u vidu klasičnog 3,5 mm otvora. Isprobao sam ga i dobio odlične rezultate. Jedva čekam da ga korisistim prilikom snimanja intervjua i predstavljanja planinarske opreme.  
 • Šta bi moglo bolje? Još uvek nisam provalio kako da zadržim fokus na jednom objektu dok menjam kadar. Znam da to dugme postoji, ali izgleda da nešto ne radim dobro. Ako neko zna da me uputi, unapred hvala. Nedostaje mi spoljni, mali monitor koji očitava podešavanja. Ona se prikazuju na velikom, glavnom monitoru (mogu se isključiti jednim klikom), ali je zgodnije kada postoji na gornjem delu. 


Canon EOS 650D spreda

Canon EOS 650D - sa strane (priključci za eksterni mikrofon, HDMI, USB...)

Canon EOS 650D - zadnja strana (komende, ekran osetljiv na dodir, okular)

Canon EOS 650D - pogled odozgo (kontakt za blic, predefinisani modovi, video mod...)

4 comments:

 1. A ja cu sada da cRKNEM od ljubomore....:)

  ReplyDelete
 2. Neces, kao i sva tehnologija iz dana u dan postaje sve pristupacnija ;)

  ReplyDelete
 3. Koja je cijena ovog aparata zajedno sa objektivom?

  ReplyDelete
 4. U Tehnomaniji je oko 93.000. baci pogled na jos neke druge prodavnice.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: