12/12/2012

Autorska prava u Srbiji 2012. godine

Autorska prava u Srbiji 2012. godine

Sreda 12. decembar 2012., 18-20h 
Evropski centar za kulturu i debatu “GRAD” 

Academica i Evropski centar za kulturu i debatu “Grad” su kao partnerske organizacije pokrenule seriju debata u okviru projekta “Strategija i implementacija sistema kontinuiranog profesionalnog razvoja u kulturi”, koji je podržan participativnim programom UNESCO-a. U debatama na temu kulturne politike biće reči o temama koje su od velike važnosti za kulturni razvoj Republike Srbije. Kao panelisti biće uključeni predstavnici državnih institucija, civilnog sektora, eksperti, mediji i relevantni pojedinci za određene oblasti. 

Druga u nizu debata će za temu imati autorska prava u 21. veku u Srbiji, sa posebnim osvrtom na predloge za rešenje ovog problema. Svesni činjenice da je ovo pravi trenutak za postizanje određenih konsenzusa o napretku u ovoj oblasti, te da je krajnje vreme za nužne sistemske promene, pozivamo Vas da svojim aktivnim prisustvom doprinesete diskusiji i zajedno sa ostalim učesnicima dođemo do zaključaka i preporuka koje će biti od koristi za veliki broj zaposlenih u kulturi. 

Razvojem novih tehnologija krajem prošlog veka, je pokrenuta lavina pitanja i problema vezanih za poziciju autora u neodrživom sistemu koji je tako osmišljen da crpi energiju od kreativaca bez adekvatnog povratnog gesta. Internet je ne samo muzičkoj i filmskoj umetnosti pružio mogućnost da dopru direktno do svojih ljubitelja po cenu brzog rušenja starog uspavanog sistema. Dok su se neki (poput grupe Radiohead koja je prva koja je svoju muziku ponudila besplatno) brzo snašli u novonastaloj situaciji, znajući da će na drugi način moći da nadomeste „izgubljeno“, ostali su još uvek paralizovani idejom da će od sada mnoge stvari morati da rade na drugi način. 

Kako domaći, dobro poznati autori vide ovu neizbežnu promenu ćemo imati prilike da čujemo u sredu 12. decembra u prostoru Evropskog centra za kulturu i debatu „Grad“, u ulici Braće Krsmanović 4 u Beogradu. Pozivamo Vas da uzmete učešće zajedno sa relevantnim pojedincima i predstavnicima organizacija poput: 


Slobodan Marković, Pravni fakultet u Beogradu, stručnjak za autorsko pravo i digitalno autorsko pravo
Vladimir Marić, Zavod za zaštitu intelektualne svojine
Vladimir Jerić, Creative Commons
Aleksandar Blagojević, Piratska partija
Jasmina Matić, specijalna savetnica ministra finansija
Aleksandar Kovačević, SOKOJ 

Svi oni su u direktnoj vezi sa ovim problemima i podelite svoje iskustvo sa publikom kao i odvedete debatu u pravcu pobljšanja funkcionisanja kreativnih oblasti u Srbiji i na internetu. 

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: