Skip to main content

TV serijal "Gradske ptice"

Galebovi na depiniju u Novom Sadu
TV serijal GRADSKE PTICE od 16. novembra 2012. godine svakog petka u 11 časova na prvom programu RTS-a, repriza istog dana u 16.30 časova na drugom programu. 

TV serijal GRADSKE PTICE je naučno obrazovni serijal koji se bavi pitanjima egzistencije ptica na teritoriji Srbije. Realizovan je u formi polučasovne emisije gde će u svakoj epizodi, na nesvakidašnji način, biti predstavljena po jedna vrsta ptice koja živi u suživotu sa ljudima. Serijal je nastao u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Centrom za zaštitu sova Srbije, Udruženjem ljubitelja prirode „Riparia“, Kraljevsko akademskim prirodnjačkim društvom „Balkan“, Eko centrom "Tisa" i uz pomoć mnogih dobronamernih ljudi. 

Dimitrije Radišić
GRADSKE PTICE realizovala je produkcijska kuća Filmska Radna Zajednica Filmski Front iz Novog Sada. Leteću ekipu filmadžija čine: 

Dragan Stanković, autor 
Goran Filipaš, autor i reditelj 
Srđan Đuranović, snimatelj 
Milan Teofilović, majstor tona 
Zlatko Zlatković, montažer 
Filip Markovinović, pomoćnik režije 
Dušica Dragin, producent 

Gavran
Kako nam je uopšte palo na pamet da snimamo ptice: 

Da su filmadžije iz produkcijske kuće Filmska Radna Zajednica Filmski Front (FRZ FF) poput ostatka čovečanstva koristili frižider za čuvanje namirnica a ne filmskih traka za super 8 mm kamere, pitanje je da li bi uopšte došlo do ideje da se realizuje televizijski serijal o gradskim pticama. Pošto su u frižideru bile pomenute trake, jogurt je završio na simsu prozora. Kada je došlo vreme doručku, na iznenađenje prisutnih čaša sa jogurtom je bila otvorena i do pola popijena. Površno poznavanje ptičijeg sveta filmadžija, pomoglo je da se utvrdi identitet kradljivca. U pitanju je bila svraka čije se gnezdo nalazilo u krošnji obližnjeg bođoša. Ptica je uspostavila kontakt! Kamera je postavljena na stativ pored prozora i posle manje od sat vremena svraka je snimljena. Nakon pogledanog snimka zaključak prisutnih filmadžija je bio da je jedina logična stvar koja se može učiniti u tom trenutku, da se izađe iz prostorija FRZ FF-a i lakim ali rešenim korakom pređe pedeset metara do prostorija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ako iko može da ima razumevanje za nekolicinu filmadžija koji vam iznenada dođu u posetu i kažu da ih je poslala svraka onda su to svakako ornitolozi. Filmadžije su uspostavile kontakt! Posle razgovara sa ornitolozima članovima FRZ FF-a nije trebalo puno vremena da pogled svojih kamera usmere ka krošnjama drveća. Tako je rođena ideja o serijalu GRADSKE PTICE. 

U ovom serijalu glavni junaci su ptice, ornitolozi, autori serijala i neki dobronamerni ljudi. Ptice su deo slike o nama i mogućnost da tu sliku učinimo boljom. Zato, ova serijal nema kraj, ovaj serijal ima krila... 

Goran Filipaš
Šta želimo da postignemo: 
Cilj Gradskih ptica je edukacija stanovništva, ne samo o pticama i prirodi, već o ljudskim vrednostima kakve su odgovornost prema drugim bićima i odgovornost prema okolini. Serijal GRADSKE PTICE, takođe ima za cilj da pokrene širu društvenu aktivnost po pitanju zaštite ptica kao i da poboljša vidljivost rada malobrojnih ornitoloških društava koja se bave ovom problematikom. 

Kukumavka
Veliku zahvalnost dugujemo ekipi FRZ Filmski Front kao i RTS-u, što su pokazali interesovanje za ptice, jer su nama i pticama dali priliku da ispričamo svoju priču i da društvo upoznamo sa našim posvećenim radom i naporom da pomognemo i zaštitimo ova divna stvorenja. Rad na serijalu nije bio lak, bilo je tu mnogo kompromisa i još više onoga što bi smo želeli da kroz serijal prikažemo građanima Srbije, ali je svakako bio lep jer smo imali mogućnost da vidimo kako je naša struka, način života i pogled na svet viđen iz očiju drugih ljudi, odnosno umetnika. Ptice su važan deo sveta koji nas okružuje, tačnije, mnogo važniji nego što mi mislimo. Priroda ne može bez ptica a čovek ne može bez prirode. 

Dimitrije Radišić, ornitolog 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije 
Centar za zaštitu sova Srbije 

Galebovi
Odavno je jasno da mediji, a naročito televizija, imaju najjaču moć u kreiranju društvene svesti i ta moć mora biti korišćena u pravcu suštinskih promena u društvu. Odnos i ponašanje prema prirodi će se promeniti ako se promeni nemoguće - svest društva. Jedina, mala nada leži u obrazovanju dece i mladih o značaju zaštite životne sredine. Zato je ova emisija, pre svih, namenjena upravo njima u nadi da će do njih dopreti jače od crtanih filmova punih nasilja i prazne banalne zabave. Zbog toga mi je veoma važno da istaknem veliku podršku i sjajan prijem na koji smo naišli od strane svih ljudi iz redakcije kulturno-obrazovnog programa koji su sa iskrenim oduševljenjem prihvatili da emituju serijal Gradske ptice, što pokazuje da javni servis i te kako daje na značaju emisijama kulturno-obrazovnog sadržaja. 

Kao producent ovog serijala koristim priliku da kažem da je izuzetno teško obezbediti sredstva za projekte koji su umetnički, ekološki, naučni, edukativni. Poslovni sektor jednostavno nije zainteresovan da učestvuje u ovakvim projektima. Iskreno se nadam da će neko od predstavnika medija, a vama je ovo saopštenje namenjeno, objaviti moju javnu kritiku svim onim poslovnim subjektima koji sebi lako mogu da priušte investiciju u sadržaj koji našu decu i mlade uči pravim vrednostima. Nije uvek i jedino važna materijalna dobit i „pozicioniranje“ brenda. I pored ovoga ja ipak apelujem na svoje kolege producente da nađu motiv i ulože energiju u što veću produkciju TV sadržaja koji ima visoke kulturno obrazovne standarde, jer su oni od neizrecivog značaja u formiranju zdravih i normalnih stavova nekog budućeg društva. 

Dušica Dragin 
Producent serijala Gradske ptice 

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…