Skip to main content

Online baza filmskih lokacija u Srbiji

Online baza filmskih lokacija u Srbiji
Online baza filmskih lokacija u Srbiji

Srpska filmska asocijacija poziva predstavnike medija na promociju/lansiranje prve onlajn baze filmskih lokacija u Srbiji  www.filmlocationserbia.com

Galerija Ozon, Andrićev venac 12, petak, 2. novembar u 19 časova 


Film Location Serbia (www.filmlocationserbia.com) je prva obimna internet baza filmskih lokacija u Srbiji i prva baza ove vrste u jugoistočnoj Evropi koja nudi širok spektar interesantnih mesta i objekata za snimanje ali pruža i brojne logističke podatke. Kreator ovog tehnički veoma naprednog i jedinstvenog portala je Srpska filmska asocijacija koja pod brendom Film in Serbia promoviše našu zemlju u svetu kao atraktivnu i isplativu destinaciju za međunarodne filmske i TV projekte. 

„Svesni smo činjenice da međunarodni filmski i televizijski profesionalci, iako su sada već sigurno čuli za Srbiju kao privlačnu novu destinaciju, u suštini i dalje ne znaju kako naša zemlja zapravo izgleda i šta sve može da ponudi. Zato smo napravili preko 2000 novih fotografija koje predstavljaju 200 lokacija u Beogradu, Šumadiji i Vojvodini. Ovo je samo prva faza i naša je namera da u narednom periodu predstavimo celu zemlju“, kaže Ana Ilić, izvršni direktor Srpske filmske asocijacije. 

Pored velikog broja visoko kvalitetnih fotografija, baza nudi mnoštvo praktičnih informacija kao i veoma efikasan i brz pretraživač. Dodatna mogućnost je i opcija „moj projekat“ koja omogućava posetiocima baze da prave sopstveni izbor lokacija i fotografija kreirajući svoju individualnu web stranicu koju mogu da podele i sa svojim partnerima. Na ovaj način izbegava se slanje fotografija elektronskom poštom u velikim fajlovima što je uvek problematično. Ovaj individualni izbor fotografija uvek ostaje na posebnoj web stranici kojoj samo pozvani partneri mogu pristupiti, ostavljati komentare, dodavati fotografije. 

„Želeli smo da domaćim menadžerima lokacija i producentima, ali i međunarodnim profesionalcima, olakšamo slanje visoko kvalitetnih fotografija za specifične projekte svojim partnerima širom sveta. Umesto da se, kao do sada, muče da prave prezentacije fotografija i šalju ih elektronskom poštom, oni mogu u nekoliko koraka da naprave sopstevni izbor lokacija“, dodaje Ilić. 

Korišćenje baze je besplatno, ali da bi mogli da koriste sve funkcionalnosti, korisnici treba da se registruju. U narednom periodu, Srpska filmska asocijacija dodavaće još mnoštvo korisnih informacija poput najbližeg smeštaja, prilaznih puteva, parkinga itd kao i brojne nove fotografije i lokacije. Pored toga, svako (pojedinac, firma ili institucija), ko ima ideju o pogodnoj lokaciji ili poseduje dovoljno atraktivnu lokaciju, može da se prijavi na sajtu za njeno postavljanje u bazu i time je ponudi za filmsku i TV proizvodnju. 

Kreiranje on line baze lokacija je deo „Film Friendly Projekta - razvoja poslovnog okruženja naklonjenog filmu“, pod podrškom programa RSEDP2“ Evropske Unije započetog 2011. od strane Srpske filmske asocijacije u partnerstvu sa NALED-om (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i SIEPA-om (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza). Projekat za cilj ima standardizaciju pravila i procedura za izdavanje dozvola i najma lokacija za potrebe filmskog snimanja. Projektom su obuhvaćene teritorije opština u širem području grada Beograda, Vojvodine i Šumadije sa ciljem da se identifikuju lokacije koje su atraktivne i mogu biti korišćene za potrebe filmske, TV i reklamne produkcije. Srpska filmska asocijacija, osnovana u julu 2009. godine, okuplja firme i frilensere u oblasti filmske, TV i produkcije reklama zainteresovane za promociju Srbije kao destinacije za medjunarodnu filmsku produkciju. U cilju afirmacije i promocije Srbije kao filmske destinacije pokrenut je vebsajt www.filminserbia.com koji pruza integralnu produkcijsku ponudu i neophodne informacije zainteresovanim stranim klijentima. 

SFA je članica AFCI -Medjunarodne asocijacije filmskih komisija koje se bave promociom svojih regija za snimanje filmova.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…