Skip to main content

Online baza filmskih lokacija u Srbiji

Online baza filmskih lokacija u Srbiji
Online baza filmskih lokacija u Srbiji

Srpska filmska asocijacija poziva predstavnike medija na promociju/lansiranje prve onlajn baze filmskih lokacija u Srbiji  www.filmlocationserbia.com

Galerija Ozon, Andrićev venac 12, petak, 2. novembar u 19 časova 


Film Location Serbia (www.filmlocationserbia.com) je prva obimna internet baza filmskih lokacija u Srbiji i prva baza ove vrste u jugoistočnoj Evropi koja nudi širok spektar interesantnih mesta i objekata za snimanje ali pruža i brojne logističke podatke. Kreator ovog tehnički veoma naprednog i jedinstvenog portala je Srpska filmska asocijacija koja pod brendom Film in Serbia promoviše našu zemlju u svetu kao atraktivnu i isplativu destinaciju za međunarodne filmske i TV projekte. 

„Svesni smo činjenice da međunarodni filmski i televizijski profesionalci, iako su sada već sigurno čuli za Srbiju kao privlačnu novu destinaciju, u suštini i dalje ne znaju kako naša zemlja zapravo izgleda i šta sve može da ponudi. Zato smo napravili preko 2000 novih fotografija koje predstavljaju 200 lokacija u Beogradu, Šumadiji i Vojvodini. Ovo je samo prva faza i naša je namera da u narednom periodu predstavimo celu zemlju“, kaže Ana Ilić, izvršni direktor Srpske filmske asocijacije. 

Pored velikog broja visoko kvalitetnih fotografija, baza nudi mnoštvo praktičnih informacija kao i veoma efikasan i brz pretraživač. Dodatna mogućnost je i opcija „moj projekat“ koja omogućava posetiocima baze da prave sopstveni izbor lokacija i fotografija kreirajući svoju individualnu web stranicu koju mogu da podele i sa svojim partnerima. Na ovaj način izbegava se slanje fotografija elektronskom poštom u velikim fajlovima što je uvek problematično. Ovaj individualni izbor fotografija uvek ostaje na posebnoj web stranici kojoj samo pozvani partneri mogu pristupiti, ostavljati komentare, dodavati fotografije. 

„Želeli smo da domaćim menadžerima lokacija i producentima, ali i međunarodnim profesionalcima, olakšamo slanje visoko kvalitetnih fotografija za specifične projekte svojim partnerima širom sveta. Umesto da se, kao do sada, muče da prave prezentacije fotografija i šalju ih elektronskom poštom, oni mogu u nekoliko koraka da naprave sopstevni izbor lokacija“, dodaje Ilić. 

Korišćenje baze je besplatno, ali da bi mogli da koriste sve funkcionalnosti, korisnici treba da se registruju. U narednom periodu, Srpska filmska asocijacija dodavaće još mnoštvo korisnih informacija poput najbližeg smeštaja, prilaznih puteva, parkinga itd kao i brojne nove fotografije i lokacije. Pored toga, svako (pojedinac, firma ili institucija), ko ima ideju o pogodnoj lokaciji ili poseduje dovoljno atraktivnu lokaciju, može da se prijavi na sajtu za njeno postavljanje u bazu i time je ponudi za filmsku i TV proizvodnju. 

Kreiranje on line baze lokacija je deo „Film Friendly Projekta - razvoja poslovnog okruženja naklonjenog filmu“, pod podrškom programa RSEDP2“ Evropske Unije započetog 2011. od strane Srpske filmske asocijacije u partnerstvu sa NALED-om (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i SIEPA-om (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza). Projekat za cilj ima standardizaciju pravila i procedura za izdavanje dozvola i najma lokacija za potrebe filmskog snimanja. Projektom su obuhvaćene teritorije opština u širem području grada Beograda, Vojvodine i Šumadije sa ciljem da se identifikuju lokacije koje su atraktivne i mogu biti korišćene za potrebe filmske, TV i reklamne produkcije. Srpska filmska asocijacija, osnovana u julu 2009. godine, okuplja firme i frilensere u oblasti filmske, TV i produkcije reklama zainteresovane za promociju Srbije kao destinacije za medjunarodnu filmsku produkciju. U cilju afirmacije i promocije Srbije kao filmske destinacije pokrenut je vebsajt www.filminserbia.com koji pruza integralnu produkcijsku ponudu i neophodne informacije zainteresovanim stranim klijentima. 

SFA je članica AFCI -Medjunarodne asocijacije filmskih komisija koje se bave promociom svojih regija za snimanje filmova.

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…