Skip to main content

Online baza filmskih lokacija u Srbiji

Online baza filmskih lokacija u Srbiji
Online baza filmskih lokacija u Srbiji

Srpska filmska asocijacija poziva predstavnike medija na promociju/lansiranje prve onlajn baze filmskih lokacija u Srbiji  www.filmlocationserbia.com

Galerija Ozon, Andrićev venac 12, petak, 2. novembar u 19 časova 


Film Location Serbia (www.filmlocationserbia.com) je prva obimna internet baza filmskih lokacija u Srbiji i prva baza ove vrste u jugoistočnoj Evropi koja nudi širok spektar interesantnih mesta i objekata za snimanje ali pruža i brojne logističke podatke. Kreator ovog tehnički veoma naprednog i jedinstvenog portala je Srpska filmska asocijacija koja pod brendom Film in Serbia promoviše našu zemlju u svetu kao atraktivnu i isplativu destinaciju za međunarodne filmske i TV projekte. 

„Svesni smo činjenice da međunarodni filmski i televizijski profesionalci, iako su sada već sigurno čuli za Srbiju kao privlačnu novu destinaciju, u suštini i dalje ne znaju kako naša zemlja zapravo izgleda i šta sve može da ponudi. Zato smo napravili preko 2000 novih fotografija koje predstavljaju 200 lokacija u Beogradu, Šumadiji i Vojvodini. Ovo je samo prva faza i naša je namera da u narednom periodu predstavimo celu zemlju“, kaže Ana Ilić, izvršni direktor Srpske filmske asocijacije. 

Pored velikog broja visoko kvalitetnih fotografija, baza nudi mnoštvo praktičnih informacija kao i veoma efikasan i brz pretraživač. Dodatna mogućnost je i opcija „moj projekat“ koja omogućava posetiocima baze da prave sopstveni izbor lokacija i fotografija kreirajući svoju individualnu web stranicu koju mogu da podele i sa svojim partnerima. Na ovaj način izbegava se slanje fotografija elektronskom poštom u velikim fajlovima što je uvek problematično. Ovaj individualni izbor fotografija uvek ostaje na posebnoj web stranici kojoj samo pozvani partneri mogu pristupiti, ostavljati komentare, dodavati fotografije. 

„Želeli smo da domaćim menadžerima lokacija i producentima, ali i međunarodnim profesionalcima, olakšamo slanje visoko kvalitetnih fotografija za specifične projekte svojim partnerima širom sveta. Umesto da se, kao do sada, muče da prave prezentacije fotografija i šalju ih elektronskom poštom, oni mogu u nekoliko koraka da naprave sopstevni izbor lokacija“, dodaje Ilić. 

Korišćenje baze je besplatno, ali da bi mogli da koriste sve funkcionalnosti, korisnici treba da se registruju. U narednom periodu, Srpska filmska asocijacija dodavaće još mnoštvo korisnih informacija poput najbližeg smeštaja, prilaznih puteva, parkinga itd kao i brojne nove fotografije i lokacije. Pored toga, svako (pojedinac, firma ili institucija), ko ima ideju o pogodnoj lokaciji ili poseduje dovoljno atraktivnu lokaciju, može da se prijavi na sajtu za njeno postavljanje u bazu i time je ponudi za filmsku i TV proizvodnju. 

Kreiranje on line baze lokacija je deo „Film Friendly Projekta - razvoja poslovnog okruženja naklonjenog filmu“, pod podrškom programa RSEDP2“ Evropske Unije započetog 2011. od strane Srpske filmske asocijacije u partnerstvu sa NALED-om (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i SIEPA-om (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza). Projekat za cilj ima standardizaciju pravila i procedura za izdavanje dozvola i najma lokacija za potrebe filmskog snimanja. Projektom su obuhvaćene teritorije opština u širem području grada Beograda, Vojvodine i Šumadije sa ciljem da se identifikuju lokacije koje su atraktivne i mogu biti korišćene za potrebe filmske, TV i reklamne produkcije. Srpska filmska asocijacija, osnovana u julu 2009. godine, okuplja firme i frilensere u oblasti filmske, TV i produkcije reklama zainteresovane za promociju Srbije kao destinacije za medjunarodnu filmsku produkciju. U cilju afirmacije i promocije Srbije kao filmske destinacije pokrenut je vebsajt www.filminserbia.com koji pruza integralnu produkcijsku ponudu i neophodne informacije zainteresovanim stranim klijentima. 

SFA je članica AFCI -Medjunarodne asocijacije filmskih komisija koje se bave promociom svojih regija za snimanje filmova.

Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…