14/11/2012

Nove perspektive Jugoistočne Evrope: Iz ugla fotografa sa Balkana

Nove perspektive Jugoistočne Evrope
Galerija Artget Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5/I 
Nove perspektive Jugoistočne Evrope: Iz ugla fotografa sa Balkana 
/SEE New Perspectives: from Balkan Photographers / 
17. 10 – 14. 11. 2012. 

Izložba „Nove perspektive Jugoistočne Evrope: Iz ugla fotografa sa Balkana" predstavlja radove petnaest talentovanih fotografa iz Jugoistočne Evrope. Oni su odabrani da učestvuju na master klasu za profesionalne fotografe koji su organizovali World Press Photo i Fondacija Robert Bosch tokom 2010. godine. Posle master klasa zadatak učesnika bio je da naprave foto-eseje o aktuelnim pitanjima iz regiona. Cilj je bio da se prikaže promenjena stvarnost u lokalnim i regionalnim sredinama i da se podstakne posmatranje Jugoistočne Evrope iz „nove perspektive". 

Budući da su iz ovog regiona, fotografi su radili u okviru različitih potkultura kako bi omogućili novi uvid i nov način razmišljanja o regionu u kome su stereotipi isuviše dobro poznati. 

Odabrani fotografi su: Andrei Pungovschi (Rumunija), Armend Nimani (Kosovo), Bevis Fusha (Albanija), Dženat Dreković (Srbija), Eugenia Maximova (Bugarska), Ferdi Limani (Kosovo), Jasmin Brutus (Bosna i Hercegovina), Jetmir Idrizi (Kosovo), Marko Risović (Srbija), Nemanja Pančić (Srbija), Octav Ganea (Rumunija), Petrut Calinescu (Rumunija), Sanja Knežević (Srbija), Tomislav Georgiev (Makedonija), Vesselina Nikolaeva (Bugarska). 

U Kulturnom centru Beograda biće organizovana i serija tematskih razgovora i fotografskih radionica uz ovu izložbu, koje će, posle Sarajeva i Beograda u 2012, naredne godine biti prikazana i u Zagrebu i Berlinu. 

Brojne informacije o projektu možete naći na http://www.seenewperspectives.com/

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: