Skip to main content

Kultura, umetnost i autorsko pravo - radionica

Umetnost i autorsko pravo

KULTURA, UMETNOST I AUTORSKO PRAVO
Učimo od prošlosti i stvarajmo budućnost

Utorak, 6. novembar 2012. od 10,00 do 16,00 časova
Kulturni centar Beograda
Galerija ARTGET, Trg Republike V/1


Direktor projekta: Dimitrije Vujadinović
Projekt menadžer: dr Ljiljana Rudić - Dimić
Predavači: Ljiljana Rudić - Dimić, Dragan Cvetković, dr Miša Đurković, Dimitrije Vujadinović
Evaluator projekta: Istok Žagar
Koordinator projekta: Nevena Barbirević
Moderator radionica: Dimitrije Vujadinović


Balkankult fondacija pod pokroviteljstvom Švajcarske agencije za saradnju i razvoj - SDC/Švajcarska kancelarija za saradnju i razvoj u Srbiji, organizuje radionice koje su namenjene, prevashodno, mladim ljudima, studentima i stvaraocima, a pokrenute su zbog važne uloge koju mladi imaju u kreiranju budućnosti.

Cilj radionica je da se stvaraoci u kulturi i umetnosti upoznaju sa značajem, mogućnostima i konkretnim postupcima pravne zaštite svojih dela i uopšte sa autorskim pravima.

Želimo da podstaknemo i ohrabrimo mlade ljude da upotrebe svoju maštu, fleksibilnost i veštinu izražavanja u stvaranju dela. Drugim rečima, podstičemo mogućnost da mladi stvaraoci ostanu u Srbiji, i da od svoga rada mogu da žive, kao i da plasiraju svoja dela u svetu. Pokazaćemo kroz konkretne primere kako se štite autorska prava u Srbiji i inostranstvu.

Teme radionice baziraju se na dvema publikacijama: Učimo od prošlosti i stvarajmo budućnost – Umetnost i autorsko pravo, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu - WIPO, Ženeva, i Intelektualna svojina – moćno sredstvo ekonomskog razvoja, autora Kamila Idriza (obe publikacije biće besplatno dostupne učesnicima).

Razgovor će se voditi na sledeće teme: Šta su umetnosti i zašto su važne; Šta je autorsko pravo i kako se stiče; Ko može biti nosilac ovog prava; Kako zaštititi autorsku kreaciju odnosno umetnički izraz; Koji su uslovi za dobijanje autorsko-pravne zaštite; Koja prava autorsko pravo daje svom titularu; Da li se i kako može vršiti prenos prava; Kako se od stvaralaštva može živeti kroz autorske tantijeme; Da li je autorsko pravo jednako regulisano širom sveta.


KREATIVNA RADIONICA * Koncept 

Vremenski raspored se može prilagoditi potrebi prostora i polaznika radionice 

9,30 – 10,00 Prijava učesnika 
10,00 Zaštita autorskih prava u kontekstu procesa evropskih integracija - 
dr Miša Đurković 

10, 15 Kulturna produkcija, umetnost - Dimitrije Vujadinović 
Šta je kulturna produkcija i zašto je važna 
Kreativni kapital i intelektualna svojima 
Kulturna politika i autorsko pravo – Srbija 

10,35 Diskusija 

11,00 Autorska prava (iz sadržaja publikacija) - dr Ljiljane Rudić- Dimić 
Šta su autorska prva 
Šta štite autorska prava 
Koji su uslovi za dobijanje autorskih prava 
Kako se dobijaju autorska prava 
Šta su srodna prava 
Kako se upravlja autorskim i srodnim pravima 

11,30 Diskusija 

12,15 Pauza 

**** 

13,00 Kako se ostvaruju autorska prava (iz sadržaja publikacije) - Dragan Cvetković 
Autorski ugovori i promet autorskih prava (primeri iz prakse) 
Kako tražiti dozvolu za korišćenje autorskog dela (primer) 
Model pisama kojima se traže autorska prava (primer) 
Poseban režim zaštite na Internet 

13,30 Diskusija 

14,15 Primeri iz prakse – Aleksandar Pedović, Vesna Bogunović, Dragan Cvetković 

14,35 Diskusija 

15,00 Pauza 

15,15 Povreda autorskih prava (iz sadržaja publikacije) - dr Ljiljana Rudić-Dimić 
Šta su autorska dela u javnom domenu i kako se mogu koristiti 
Šta je plagijat 
Šta je piraterija 
Povreda autorskih, moralnih i imovinskih prava 

15,45 Završni razgovor 

16, 30 Kraj radionice 


* Svi učesnici besplatno će dobiti dve publikacije Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO):
Intelektualna svojima moćno sredstvo ekonomskog razvoja 


Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…