Skip to main content

Kultura, umetnost i autorsko pravo - radionica

Umetnost i autorsko pravo

KULTURA, UMETNOST I AUTORSKO PRAVO
Učimo od prošlosti i stvarajmo budućnost

Utorak, 6. novembar 2012. od 10,00 do 16,00 časova
Kulturni centar Beograda
Galerija ARTGET, Trg Republike V/1


Direktor projekta: Dimitrije Vujadinović
Projekt menadžer: dr Ljiljana Rudić - Dimić
Predavači: Ljiljana Rudić - Dimić, Dragan Cvetković, dr Miša Đurković, Dimitrije Vujadinović
Evaluator projekta: Istok Žagar
Koordinator projekta: Nevena Barbirević
Moderator radionica: Dimitrije Vujadinović


Balkankult fondacija pod pokroviteljstvom Švajcarske agencije za saradnju i razvoj - SDC/Švajcarska kancelarija za saradnju i razvoj u Srbiji, organizuje radionice koje su namenjene, prevashodno, mladim ljudima, studentima i stvaraocima, a pokrenute su zbog važne uloge koju mladi imaju u kreiranju budućnosti.

Cilj radionica je da se stvaraoci u kulturi i umetnosti upoznaju sa značajem, mogućnostima i konkretnim postupcima pravne zaštite svojih dela i uopšte sa autorskim pravima.

Želimo da podstaknemo i ohrabrimo mlade ljude da upotrebe svoju maštu, fleksibilnost i veštinu izražavanja u stvaranju dela. Drugim rečima, podstičemo mogućnost da mladi stvaraoci ostanu u Srbiji, i da od svoga rada mogu da žive, kao i da plasiraju svoja dela u svetu. Pokazaćemo kroz konkretne primere kako se štite autorska prava u Srbiji i inostranstvu.

Teme radionice baziraju se na dvema publikacijama: Učimo od prošlosti i stvarajmo budućnost – Umetnost i autorsko pravo, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu - WIPO, Ženeva, i Intelektualna svojina – moćno sredstvo ekonomskog razvoja, autora Kamila Idriza (obe publikacije biće besplatno dostupne učesnicima).

Razgovor će se voditi na sledeće teme: Šta su umetnosti i zašto su važne; Šta je autorsko pravo i kako se stiče; Ko može biti nosilac ovog prava; Kako zaštititi autorsku kreaciju odnosno umetnički izraz; Koji su uslovi za dobijanje autorsko-pravne zaštite; Koja prava autorsko pravo daje svom titularu; Da li se i kako može vršiti prenos prava; Kako se od stvaralaštva može živeti kroz autorske tantijeme; Da li je autorsko pravo jednako regulisano širom sveta.


KREATIVNA RADIONICA * Koncept 

Vremenski raspored se može prilagoditi potrebi prostora i polaznika radionice 

9,30 – 10,00 Prijava učesnika 
10,00 Zaštita autorskih prava u kontekstu procesa evropskih integracija - 
dr Miša Đurković 

10, 15 Kulturna produkcija, umetnost - Dimitrije Vujadinović 
Šta je kulturna produkcija i zašto je važna 
Kreativni kapital i intelektualna svojima 
Kulturna politika i autorsko pravo – Srbija 

10,35 Diskusija 

11,00 Autorska prava (iz sadržaja publikacija) - dr Ljiljane Rudić- Dimić 
Šta su autorska prva 
Šta štite autorska prava 
Koji su uslovi za dobijanje autorskih prava 
Kako se dobijaju autorska prava 
Šta su srodna prava 
Kako se upravlja autorskim i srodnim pravima 

11,30 Diskusija 

12,15 Pauza 

**** 

13,00 Kako se ostvaruju autorska prava (iz sadržaja publikacije) - Dragan Cvetković 
Autorski ugovori i promet autorskih prava (primeri iz prakse) 
Kako tražiti dozvolu za korišćenje autorskog dela (primer) 
Model pisama kojima se traže autorska prava (primer) 
Poseban režim zaštite na Internet 

13,30 Diskusija 

14,15 Primeri iz prakse – Aleksandar Pedović, Vesna Bogunović, Dragan Cvetković 

14,35 Diskusija 

15,00 Pauza 

15,15 Povreda autorskih prava (iz sadržaja publikacije) - dr Ljiljana Rudić-Dimić 
Šta su autorska dela u javnom domenu i kako se mogu koristiti 
Šta je plagijat 
Šta je piraterija 
Povreda autorskih, moralnih i imovinskih prava 

15,45 Završni razgovor 

16, 30 Kraj radionice 


* Svi učesnici besplatno će dobiti dve publikacije Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO):
Intelektualna svojima moćno sredstvo ekonomskog razvoja 


Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…