Skip to main content

Stručni skup "Fotografske zbirke i kolekcije"

Fotografija Iz kolekcije Muzeja istorije Jugoslavije

Stručni skup: Fotografske zbirke i kolekcije – predstavljanje fotografske građe iz fondova muzejskih institucija i nezavisnih fotografskih udruženja

16. i 17. oktobar 2012. godine od 15:00 časova
Organizator skupa: Centar za fotografiju, Beograd

Učesnici:
Muzej savremene umetnosti, Beograd
Etnografski muzej, Beograd
Muzej primenjene umetnosti, Beograd
Muzej istorije Jugoslavije, Beograd
Muzej grada Beograda
Udruženje za prikupljanje i prezentaciju istorijske građe FotoMuzej, Beograd
Makedonski centar za fotografiju, Skoplje, Makedonija

U okviru pratećeg programa projekta FOTODOKUMENTI 02, u prostoru Salona Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj ulici br. 14 biće održan dvodnevni stručni skup pod nazivom Fotografske zbirke i kolekcije koji će za temu imati predstavljanje fotografske građe iz fondova muzejskih institucija i nezavisnih udruženja koja se bave prikupljanjem, arhiviranjem i sistematizovanjem fotografske građe. Simpozijum pre svega ima za cilj da javnosti pruži na uvid korpus fotografskog materijala sa kojim muzeji i nezavisna udruženja raspolažu, na koji su način sistemski uobličena i koji bi mogli biti dalji aspekti njihove upotrebe, kao i na mogućnost pokretanja dijaloga o značaju koji fotografska baština može da zauzima u očuvanju kulturnih kontinuiteta jedne društvene zajednice.

Osim pet muzejskih institucija iz Beograda čiji će predstavnici prikazati izbor fotografija iz fondova svojih zbirki, gde će između ostalog biti ukazano i na potrebe unošenja izmena u okviru aktuelnih sistema muzejskog arhiviranja kod nas, na simpozijumu će se predstaviti novoosnovano udruženje iz Beograda FotoMuzej, čiji je fond oformljen spajanjem arhiva trojice kolekcionara: Zorana Trtice, Vladimira Janoševa i Miroslava Aleksandrića. Takođe, biće promovisana knjiga "Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji 1860-1918 (period kartonki)" autora Miroslava Aleksandrića, kao prvi projekat koji je FotoMuzej realizovao, o kojoj će govoriti Vladimir Janošev. 

Kao gost iz regiona, Robert Jankuloski iz Makedonije, osnivač i direktor Makedonskog centra za fotografiju koje je u Skoplju osnovano 2000. godine, predstaviće izbor iz obimne zbirke MCF koje broji približno 80 000 jedinica. 


Raspored izlaganja:

UTORAK, 16. OKTOBAR, POČETAK U 15:00 ČASOVA

Muzej savremene umetnosti, Beograd
Dejan Sretenović, kustos Zbirke novih medija i glavni kustos MSU u Beogradu - istoričar umetnosti
Fotografija u zbirci Muzeja savremene umetnosti

Etnografski muzej, Beograd
Vesna Dušković, muzejski savetnik, zamenik direktora - etnolog
Fotografije iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu

Udruženje za prikupljanje i prezentaciju istorijske građe FotoMuzej, Beograd
Živojin Stevanović, Virtuelni muzej 
Zoran Trtica, Kolekcionar i virtuelni muzej
Vladimir Janošev, Prezentacija knjige "Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji 1860-1918 (period kartonki)" autora Miroslava Aleksandrića i sprega sa virtuelnim muzejom

SREDA, 17. OKTOBAR, POČETAK U 15:00 ČASOVA

Muzej primenjene umetnosti, Beograd
Slobodan Jovanović, kustos - istoričar umetnosti
Kolekcije fotografija u Muzeju primenjene umetnosti - Od dagerotipije do Oktobarskog salona

Muzej istorije Jugoslavije, Beograd
Ivan Manojlović, kustos - istoričar umetnosti
Foto Jugoslavija

Muzej grada Beograda
Darko Ćirić, viši kustos - istoričar
Iz fonda Muzeja grada Beograda - Zbirke fotografija odseka za istoriju Beograda 1918-1941

Makedonski Centar za fotografiju, Skoplje, Makedonija
Robert Jankuloski, osnivač i direktor MCF
Fotografije iz zbirkre Makedonskog Centra za fotografiju

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd
tel/fax: +381 (0)11 2630 940
Radno vreme: od 12h do 20h 
Utorkom je Salon zatvoren za publiku

Comments

 1. Lepa vest, samo što baš tih dana putujem i nisam tu. Šteta.

  BtW: Šerovao i na Lensfler :)

  ReplyDelete
 2. Mozda ce ga posetiti neko od tvojih prijatelja ;) Ni ja necu biti u prilici da dodjem, ali vredi podeliti info.

  Pozdrav

  ReplyDelete
 3. Da li ce negde biti vise informacija, mozda neki link ka fotografijama?
  Ima nas dosta koji necemo biti u prilici da dodjemo a zainteresovani smo.

  Pozdrav,

  Vlada

  ReplyDelete
 4. Raspitacu se i ako ih dobijem postaviti ovde :)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…