Skip to main content

Stručni skup "Fotografske zbirke i kolekcije"

Fotografija Iz kolekcije Muzeja istorije Jugoslavije

Stručni skup: Fotografske zbirke i kolekcije – predstavljanje fotografske građe iz fondova muzejskih institucija i nezavisnih fotografskih udruženja

16. i 17. oktobar 2012. godine od 15:00 časova
Organizator skupa: Centar za fotografiju, Beograd

Učesnici:
Muzej savremene umetnosti, Beograd
Etnografski muzej, Beograd
Muzej primenjene umetnosti, Beograd
Muzej istorije Jugoslavije, Beograd
Muzej grada Beograda
Udruženje za prikupljanje i prezentaciju istorijske građe FotoMuzej, Beograd
Makedonski centar za fotografiju, Skoplje, Makedonija

U okviru pratećeg programa projekta FOTODOKUMENTI 02, u prostoru Salona Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj ulici br. 14 biće održan dvodnevni stručni skup pod nazivom Fotografske zbirke i kolekcije koji će za temu imati predstavljanje fotografske građe iz fondova muzejskih institucija i nezavisnih udruženja koja se bave prikupljanjem, arhiviranjem i sistematizovanjem fotografske građe. Simpozijum pre svega ima za cilj da javnosti pruži na uvid korpus fotografskog materijala sa kojim muzeji i nezavisna udruženja raspolažu, na koji su način sistemski uobličena i koji bi mogli biti dalji aspekti njihove upotrebe, kao i na mogućnost pokretanja dijaloga o značaju koji fotografska baština može da zauzima u očuvanju kulturnih kontinuiteta jedne društvene zajednice.

Osim pet muzejskih institucija iz Beograda čiji će predstavnici prikazati izbor fotografija iz fondova svojih zbirki, gde će između ostalog biti ukazano i na potrebe unošenja izmena u okviru aktuelnih sistema muzejskog arhiviranja kod nas, na simpozijumu će se predstaviti novoosnovano udruženje iz Beograda FotoMuzej, čiji je fond oformljen spajanjem arhiva trojice kolekcionara: Zorana Trtice, Vladimira Janoševa i Miroslava Aleksandrića. Takođe, biće promovisana knjiga "Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji 1860-1918 (period kartonki)" autora Miroslava Aleksandrića, kao prvi projekat koji je FotoMuzej realizovao, o kojoj će govoriti Vladimir Janošev. 

Kao gost iz regiona, Robert Jankuloski iz Makedonije, osnivač i direktor Makedonskog centra za fotografiju koje je u Skoplju osnovano 2000. godine, predstaviće izbor iz obimne zbirke MCF koje broji približno 80 000 jedinica. 


Raspored izlaganja:

UTORAK, 16. OKTOBAR, POČETAK U 15:00 ČASOVA

Muzej savremene umetnosti, Beograd
Dejan Sretenović, kustos Zbirke novih medija i glavni kustos MSU u Beogradu - istoričar umetnosti
Fotografija u zbirci Muzeja savremene umetnosti

Etnografski muzej, Beograd
Vesna Dušković, muzejski savetnik, zamenik direktora - etnolog
Fotografije iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu

Udruženje za prikupljanje i prezentaciju istorijske građe FotoMuzej, Beograd
Živojin Stevanović, Virtuelni muzej 
Zoran Trtica, Kolekcionar i virtuelni muzej
Vladimir Janošev, Prezentacija knjige "Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji 1860-1918 (period kartonki)" autora Miroslava Aleksandrića i sprega sa virtuelnim muzejom

SREDA, 17. OKTOBAR, POČETAK U 15:00 ČASOVA

Muzej primenjene umetnosti, Beograd
Slobodan Jovanović, kustos - istoričar umetnosti
Kolekcije fotografija u Muzeju primenjene umetnosti - Od dagerotipije do Oktobarskog salona

Muzej istorije Jugoslavije, Beograd
Ivan Manojlović, kustos - istoričar umetnosti
Foto Jugoslavija

Muzej grada Beograda
Darko Ćirić, viši kustos - istoričar
Iz fonda Muzeja grada Beograda - Zbirke fotografija odseka za istoriju Beograda 1918-1941

Makedonski Centar za fotografiju, Skoplje, Makedonija
Robert Jankuloski, osnivač i direktor MCF
Fotografije iz zbirkre Makedonskog Centra za fotografiju

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd
tel/fax: +381 (0)11 2630 940
Radno vreme: od 12h do 20h 
Utorkom je Salon zatvoren za publiku

Comments

 1. Lepa vest, samo što baš tih dana putujem i nisam tu. Šteta.

  BtW: Šerovao i na Lensfler :)

  ReplyDelete
 2. Mozda ce ga posetiti neko od tvojih prijatelja ;) Ni ja necu biti u prilici da dodjem, ali vredi podeliti info.

  Pozdrav

  ReplyDelete
 3. Da li ce negde biti vise informacija, mozda neki link ka fotografijama?
  Ima nas dosta koji necemo biti u prilici da dodjemo a zainteresovani smo.

  Pozdrav,

  Vlada

  ReplyDelete
 4. Raspitacu se i ako ih dobijem postaviti ovde :)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…