Skip to main content

Stručni skup "Fotografske zbirke i kolekcije"

Fotografija Iz kolekcije Muzeja istorije Jugoslavije

Stručni skup: Fotografske zbirke i kolekcije – predstavljanje fotografske građe iz fondova muzejskih institucija i nezavisnih fotografskih udruženja

16. i 17. oktobar 2012. godine od 15:00 časova
Organizator skupa: Centar za fotografiju, Beograd

Učesnici:
Muzej savremene umetnosti, Beograd
Etnografski muzej, Beograd
Muzej primenjene umetnosti, Beograd
Muzej istorije Jugoslavije, Beograd
Muzej grada Beograda
Udruženje za prikupljanje i prezentaciju istorijske građe FotoMuzej, Beograd
Makedonski centar za fotografiju, Skoplje, Makedonija

U okviru pratećeg programa projekta FOTODOKUMENTI 02, u prostoru Salona Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj ulici br. 14 biće održan dvodnevni stručni skup pod nazivom Fotografske zbirke i kolekcije koji će za temu imati predstavljanje fotografske građe iz fondova muzejskih institucija i nezavisnih udruženja koja se bave prikupljanjem, arhiviranjem i sistematizovanjem fotografske građe. Simpozijum pre svega ima za cilj da javnosti pruži na uvid korpus fotografskog materijala sa kojim muzeji i nezavisna udruženja raspolažu, na koji su način sistemski uobličena i koji bi mogli biti dalji aspekti njihove upotrebe, kao i na mogućnost pokretanja dijaloga o značaju koji fotografska baština može da zauzima u očuvanju kulturnih kontinuiteta jedne društvene zajednice.

Osim pet muzejskih institucija iz Beograda čiji će predstavnici prikazati izbor fotografija iz fondova svojih zbirki, gde će između ostalog biti ukazano i na potrebe unošenja izmena u okviru aktuelnih sistema muzejskog arhiviranja kod nas, na simpozijumu će se predstaviti novoosnovano udruženje iz Beograda FotoMuzej, čiji je fond oformljen spajanjem arhiva trojice kolekcionara: Zorana Trtice, Vladimira Janoševa i Miroslava Aleksandrića. Takođe, biće promovisana knjiga "Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji 1860-1918 (period kartonki)" autora Miroslava Aleksandrića, kao prvi projekat koji je FotoMuzej realizovao, o kojoj će govoriti Vladimir Janošev. 

Kao gost iz regiona, Robert Jankuloski iz Makedonije, osnivač i direktor Makedonskog centra za fotografiju koje je u Skoplju osnovano 2000. godine, predstaviće izbor iz obimne zbirke MCF koje broji približno 80 000 jedinica. 


Raspored izlaganja:

UTORAK, 16. OKTOBAR, POČETAK U 15:00 ČASOVA

Muzej savremene umetnosti, Beograd
Dejan Sretenović, kustos Zbirke novih medija i glavni kustos MSU u Beogradu - istoričar umetnosti
Fotografija u zbirci Muzeja savremene umetnosti

Etnografski muzej, Beograd
Vesna Dušković, muzejski savetnik, zamenik direktora - etnolog
Fotografije iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu

Udruženje za prikupljanje i prezentaciju istorijske građe FotoMuzej, Beograd
Živojin Stevanović, Virtuelni muzej 
Zoran Trtica, Kolekcionar i virtuelni muzej
Vladimir Janošev, Prezentacija knjige "Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji 1860-1918 (period kartonki)" autora Miroslava Aleksandrića i sprega sa virtuelnim muzejom

SREDA, 17. OKTOBAR, POČETAK U 15:00 ČASOVA

Muzej primenjene umetnosti, Beograd
Slobodan Jovanović, kustos - istoričar umetnosti
Kolekcije fotografija u Muzeju primenjene umetnosti - Od dagerotipije do Oktobarskog salona

Muzej istorije Jugoslavije, Beograd
Ivan Manojlović, kustos - istoričar umetnosti
Foto Jugoslavija

Muzej grada Beograda
Darko Ćirić, viši kustos - istoričar
Iz fonda Muzeja grada Beograda - Zbirke fotografija odseka za istoriju Beograda 1918-1941

Makedonski Centar za fotografiju, Skoplje, Makedonija
Robert Jankuloski, osnivač i direktor MCF
Fotografije iz zbirkre Makedonskog Centra za fotografiju

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd
tel/fax: +381 (0)11 2630 940
Radno vreme: od 12h do 20h 
Utorkom je Salon zatvoren za publiku

Comments

  1. Lepa vest, samo što baš tih dana putujem i nisam tu. Šteta.

    BtW: Šerovao i na Lensfler :)

    ReplyDelete
  2. Mozda ce ga posetiti neko od tvojih prijatelja ;) Ni ja necu biti u prilici da dodjem, ali vredi podeliti info.

    Pozdrav

    ReplyDelete
  3. Da li ce negde biti vise informacija, mozda neki link ka fotografijama?
    Ima nas dosta koji necemo biti u prilici da dodjemo a zainteresovani smo.

    Pozdrav,

    Vlada

    ReplyDelete
  4. Raspitacu se i ako ih dobijem postaviti ovde :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…