02/07/2012

Podloške za kampovanje, planinarenje i outdoor aktivnosti

Podloške za kampovanje, planinarenje i outdoor aktivnosti

Vanja je govorio o podloškama za kampovanje, planinarenje i druge outdoor aktivnosti. Ovde ću navesti nekoliko beleški, a za sve informacije pogledajte video:

Tri tipa podloški:

  1. Dušeci na naduvavanje - u sebi ne sadrže neku strukturu i ispunjene su isključivo vazduhom. Veoma su lagane i zauzimaju malu zapreminu, ali im je mana to što se vazduh u njima veoma brzo ohladi prilikom upotrebe na hladnom vremenu. Zbog toga se koriste u letnjem periodu. Idealno je kada svaka tuba ima svoj ventil kako cela podloška ne bi postala neupotrebljiva ako neka od njih pukne. 
  2. NLP ili penasta podloška - izuzetno je lagana, ali zauzima dosta prostora pošto se rola. Ukoliko se savija, lako može da se deformiše i pukne. Prilikom upotrebe se deformiše, postaje tvrda, manje udobna i gubi svoja svojstva. Velika prednost jeste njena cena 
  3. Samonaduvavajuće podloške - one predstavljaju kombinaciju pve dve zato što ubacuju vazduh i poseduju penu koja mnogo bolje apsorbuje pritisak. Nakon otvaranja ventila, pena se širi i uvlači vazduh koji ispunjava sve šupljine. Zatvaranjem ventila, vazduh ostaje u okviru nje. Pravi se malih dimenzija i u nekoliko varijanti od kojih ekspedicione mogu biti veoma lagane. 7-10 minuta je potrebno da se aktivira što je vreme idealno za postavljanje šatora. Pakuje se rolanjem i savijanjem nakon što otvorite ventil kako bi vazduh izašao iz nje. Kvalitetna podloška može da traje i 20 godina. Ovakve podloške se prave različite debljine od 2,5 do 7 cm. 
Pogledajte ceo youtube kanal i kliknite dugme "subscribe".
Pročitajte dosadašnje testove i predstavljanja planinarske, kamp i outdoor opreme.


2 comments:

  1. sasvim dobro i korektno,zaista zasluzuje paznju ljdu koji zele da planinare i kampuju,...odlicn stvar,..moj drug ide sada na Mon Blan,sprema se dobro i ima opremu ok,..preporucicu mu ovo sto sam video u prilogu

    ReplyDelete
  2. Hvala Nenade :) Drago mi je sto ce tebi tvom prijatelju posluziti snimak. Javite utiske sa terena

    ReplyDelete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: