Skip to main content

Dnevni ranac za planinarenje, skijanje i outdoor aktivnosti

Dnevni ranac za planinarenje, skijanje i outdoor aktivnosti

Vanja je govorio o tome šta sve treba da zadovolji dnevni ranac i koje su njegove karakteristike:


 • Dnevni ranac se obično nosi na izlet. Prizvode se od 18 do 35 litara zapremine
 • Sa današnjom kvalitetnom opremom ranac od 35 l se može koristiti i tokom recimo četvorodnevnog boravka u prirodi 
 • I ako su manji, konstrukcija treba da bude što je moguće sličnija treking rančevima
 • Gurtne treba da se vezuju oko truka i da jastučići lepo prijanjaju kako bi težina bila na kukovima, a ne ramenima
 • Zadnja strana ranca može da ima mrežicu koja odaljava ranac od leđa kako bi vazduh strujao, ali je neophodno da postoje i jastučići koji će i nju odaljiti pošto može doći do još većeg znojenja ako je pripijena uz leđa 
 • Strepsi, odnosno kajševi koji idu preko ramena treba da budu tanji. Ljudi često greše i trude se da kupe ranac koji ima deblje kajševe, ali oni često zadržavaju vlagu, povećavaju znojenje i postaju neudobni. Kvalitetni rančevi imaju tanke kajševe 
 • Jedna verzija dnevnog ranca ima pristup stvarima samo sa gornje strane, džepovi su zatvoreni ziperom i na vrhu je kapa 
 • Druga verzija ranca nema kapu. Bolji imaju pristup i sa donje strane pa možete odvojiti recimo prljave i čiste stvari i ne morate da vadite sve da biste pristupili opremi koja je na dnu. Obično imaju džepove sa strane namenjene bocama sa tečnošću. Često se koristi mrežica da ne bi dodala težinu rancu i pošto provodi vazduh, može se sušiti aktivni veš, ili neki drugi deo opreme. H2O otvor se može koristiti za provlačenje slušalica mp3 pljera, ili crevo koje vodi do mešinu za vodu i koje vam omogućava da je pijete bez stalnog zastajkivanja i otvaranja ranca. Bolji rančevi imaju i kabanicu u dnu u posebnom džepu koja se može koristiti prilikom većih padavina  
 • Treći tip rančeva ima pristup sa više strana. Na vrhu, na dnu, sa strane i više džepova. Poseduje i veći broj gurtni koja se mogu koristiti za prihvatanje kacige, vreće za spavanje, štapova i druge opreme 
 • Postoje i specijalizovani rančevi. Na primer Ferrino Gravity 30 koji može nositi skije i bord. Materijal i ziperi su vodootporniji, bliži je leđima zbog hladnoće i poseduje dodatna ojačanja za kontakt sa spolja postavljanom opremom. 
 • Dnavni ranac treba da bude najkvalitetniji mogući pošto ćete u prirodu najčešće ići sa njim 


Pogledajte ceo youtube kanal i kliknite dugme "subscribe".
Pročitajte dosadašnje testove i predstavljanja planinarske, kamp i outdoor opreme.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…