Skip to main content

Vreće za spavanje - tipovi vreća, odabir, pakovanje, održavanje i drugi saveti

Vreće za spavanje

I ako je zvuk malo lošiji, siguran sam da ćete čuti par korisnih saveta od Danijela

Ukratko: 
 • Vreće za spavanje su kategorisane pre svega na osnovu temperature u okviru koje je ugodno koristiti ih  
 • Poželjno je da budu lake. Što su toplije i lakše, to su skuplje 
 • Poželjno je da svaka vreća ima kapuljaču zbog boljeg ušuškavanja bez obzira na spoljnu temperaturu 
 • Standardna dimenzija vreće je 220 cm dižine i 80 cm širine 
 • Varijacije su 230 x 90 cm (za visoke ljude), ili 205 x 80 cm (za žene i niže osobe)
 • Težina vreća ide od 600-700 g do 2,5 kg 
 • Dele se i po obliku - pravougaone vreće i mumijaste (prate konturu tela i smanjuju količinu vazduha) 
 • Četvrtaste vreće se koriste za više temperature jer je potrebno mnogo više vremena da se vazduh u njima zagreje. Njihova prednost je to što se mogu spojiti kako bi dve osobe zajedno spavale 
 • Postoje i mumijaste vreće za spavanje koje se mogu spajati 
 • Vreće se luftiraju i retko peru. Mogu se prati, ali na poseban način i posebnim sredstvima kako se ne bi uništila njihova svojstva 
 • Preporučuje se korišćenje posteljine koja se može kupiti, ili skrojiti tako da ogovara obliku vreće. Ona može biti od pamuka (zadržava vlagu, ali je bolje nego da je uopšte nema) i sintetike i redovno se pere 
 • Vreće se pune perjem, ili sintetikom. Perje je najtoplije 
 • U vreći se spava u aktivnom vešu (testirana temperatura konfora podrazumeva donji veš). Može se spavati i go 
 • Vreće treba gužvati u njihovu fotrolu. Rolanjem i savijanjem se uništavaju jer se materijal stalno opterećuje na istim prelamanjima. Posebno je nezgodno kada je oprema mokra pa postaje kruta nakon što se osuši 

Mumijaste i četvrtaste vreće sa spavanje - Ferrino Micro Plus WTS i Ferrino Quasar 1400SQ Maxi)


Posteljina za vreće - Ferrino travel Liner i Ferrino travel Liner 

Pogledajte ceo youtube kanal i kliknite dugme "subscribe". 
Pročitajte dosadašnje testove.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…