25/02/2012

Ubuntu za Android - mobilni telefon kao PC

Ubuntu za mobilni telefon
Vec duže razmišljam o tome kako su postojeći "pametni telefoni" jači od nekih kompjutera koje smo do sada koristili. U prodaji su modeli koji imaju procesor sa dva jezgra, HDMI izlaz za monitore / televizore, pristojan RAM kao i prostor za skladištenje podataka. Sve u svemu kompjuteri u džepu

Nakon što je android postao najzastupljeniji OS na ovakvim telefonima, na red je došao i njegov stariji open source brat Ubuntu koji je postao najzastupljeniji free OS na desktop kompjuterima

Pre nekoliko dana me je oduševila vest da je napravljen Ubuntu OS koji može najnormalnije da se instalira uporedo sa androidom. Kada koristite telefon, radi android, a kada ga prikačite na dok koji vam obezbeđuje veći monitor, tastaturu i miša, uključuje se Ubuntu. Podaci se sinhronizuju pa ćete iste mejlove, unose u okviru kalendara, sms-ove i druge podatke imati u oba režima rada.

Za sada su ovakvi telefoni sa dva operativna sistema namenjena poslovim korisnicima i kako piše na Ubuntu sajtu, kompanije će ih kupovati i davati zaposlenima umesto laptop, ili desktop računara. Uvek će biti sa njima, ne prekidaju rad, mogu da pokrenuo ozbiljne programe kao što je na primer Gimp i poseduju najbolje iz oba sveta. 

Mislim da je sve ovo samo početak i da ćemo u naredne dve godine videti još puno inovativnih rešenja u okviru sveta tehnologije koji će izmeniti način našeg života. 

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: