Skip to main content

OruxMaps - offline navigacija za android uređaje

OruxMaps je odlična besplatna aplikacija za android uređaje koja nudi mogućnost offline navigacije. 

OruxMaps

Izgled prvog prozora
Prikačite se na wifi internet vezu i kao prvi korak otvorite neku od mnogobrojnih online mapa (Google, Microsoft, OpenStreet... ili Google Terrain ako želite da planinarite i dobijete mapu sa izohipsama). 

Alati u okviru mape i prikaz treka

Kliknite na ikonicu krivudave strelice i izaberite opciju "Create". Nakon toga kliknite levo gore i desno dole da biste napravili zamišljeni pravougaonik na ekranu koji će odrediti regiju u okviru mape koju želite da sačuvate za offline korišćenje. Potvrdite odabir i izaberite slojeve buduće mape. Na telefonu se čuva oko 256 MB po mapi (možete ih kreirati više ako za time postoji potreba). 

Nakon što završite download vratite se na početni prozor i otvorite jednu od sačuvanih offline mapa

Uključite GPS na telefonu, a nakon toga kliknite na ikonicu krivudave strelice i "Start GPS". Aplikacija će centrirati mapu i prikazati vašu lokaciju

Ponovo kliknite na krivudavu liniju i izaberite opciju "Start Rec." koje će aktivirati pravljenje treka. U okviru podešavanja aplikacije možete odabrati da vam automatski sačuva i KML fajl koji nakon toga možete koristiti u nekom od programa za pregled rute. 

Trek možete ponovo učitati po potrebi. Ugrađena je i alatka koja vas vraća putem kojim ste došli ako se negde zagubite. Korisna je i opcija kreiranja waypoint-a sa kojom beležite vama bitne tačke u okviru rute. 

Statistika koja prikazuje korisne podatke o vašem kretanju
Grafikon kretanja
Ukoliko telefon stavite u airplane mode i isključite ekran, baterija će izdržati planinarenje, skijanje ili šetnju koja traje i do 10 h. 

Preuzmite mapu preko QR koda, ili u okviru marketa. 

Comments

 1. Prava moć OruxMaps se vidi tek kada u njega staviš svoje custom mape - topografske ili slične.

  Koristim ga još od prvih bea verzija i veoma sam zadovoljan. Praktično sam izbacio iz upotrebe čak i Garmin GPS.

  ReplyDelete
 2. Hvala Pedja :) Nisam znao za to. Kako ih ucitavas? Koje mape koristis?

  ReplyDelete
 3. zaista sam se odusevio kad sam video da postoji program koji moze da parira garminovom mobile xt-u!
  prilikom odabira telefona bezao sam od androida samo zbog nedostatka adekvatnog programa koji moze da mi prikaze i topografske mape.
  S obzirom da koritim Garmin mobile XT, vazno mi je da li mogu garminove koristiti sa ovim programom ili treba neka konverzija. Ako ne, kako se prave custom-topo mape za OruxMaps!?
  Nadam se da vas nisam smorio sa mnogo pitanja :)
  pozzz

  ReplyDelete
 4. Mislim da polako napreduju.
  Ne znam da li i kako mozes da koristis Garminove mape kroz Oruxmaps. Mozda ti Pedja koji je ostavio komentar gore moze pomoci. Ja sam naisao samo na ovo: http://oruxmaps.foroactivo.net/t153-using-mapsource-garmin-topo-maps-on-orux
  http://oruxmaps.foroactivo.net/t1368-vector-graphics-format
  Javi ako saznas nesto ;)

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…