Skip to main content

OruxMaps - offline navigacija za android uređaje

OruxMaps je odlična besplatna aplikacija za android uređaje koja nudi mogućnost offline navigacije. 

OruxMaps

Izgled prvog prozora
Prikačite se na wifi internet vezu i kao prvi korak otvorite neku od mnogobrojnih online mapa (Google, Microsoft, OpenStreet... ili Google Terrain ako želite da planinarite i dobijete mapu sa izohipsama). 

Alati u okviru mape i prikaz treka

Kliknite na ikonicu krivudave strelice i izaberite opciju "Create". Nakon toga kliknite levo gore i desno dole da biste napravili zamišljeni pravougaonik na ekranu koji će odrediti regiju u okviru mape koju želite da sačuvate za offline korišćenje. Potvrdite odabir i izaberite slojeve buduće mape. Na telefonu se čuva oko 256 MB po mapi (možete ih kreirati više ako za time postoji potreba). 

Nakon što završite download vratite se na početni prozor i otvorite jednu od sačuvanih offline mapa

Uključite GPS na telefonu, a nakon toga kliknite na ikonicu krivudave strelice i "Start GPS". Aplikacija će centrirati mapu i prikazati vašu lokaciju

Ponovo kliknite na krivudavu liniju i izaberite opciju "Start Rec." koje će aktivirati pravljenje treka. U okviru podešavanja aplikacije možete odabrati da vam automatski sačuva i KML fajl koji nakon toga možete koristiti u nekom od programa za pregled rute. 

Trek možete ponovo učitati po potrebi. Ugrađena je i alatka koja vas vraća putem kojim ste došli ako se negde zagubite. Korisna je i opcija kreiranja waypoint-a sa kojom beležite vama bitne tačke u okviru rute. 

Statistika koja prikazuje korisne podatke o vašem kretanju
Grafikon kretanja
Ukoliko telefon stavite u airplane mode i isključite ekran, baterija će izdržati planinarenje, skijanje ili šetnju koja traje i do 10 h. 

Preuzmite mapu preko QR koda, ili u okviru marketa. 

Comments

 1. Prava moć OruxMaps se vidi tek kada u njega staviš svoje custom mape - topografske ili slične.

  Koristim ga još od prvih bea verzija i veoma sam zadovoljan. Praktično sam izbacio iz upotrebe čak i Garmin GPS.

  ReplyDelete
 2. Hvala Pedja :) Nisam znao za to. Kako ih ucitavas? Koje mape koristis?

  ReplyDelete
 3. zaista sam se odusevio kad sam video da postoji program koji moze da parira garminovom mobile xt-u!
  prilikom odabira telefona bezao sam od androida samo zbog nedostatka adekvatnog programa koji moze da mi prikaze i topografske mape.
  S obzirom da koritim Garmin mobile XT, vazno mi je da li mogu garminove koristiti sa ovim programom ili treba neka konverzija. Ako ne, kako se prave custom-topo mape za OruxMaps!?
  Nadam se da vas nisam smorio sa mnogo pitanja :)
  pozzz

  ReplyDelete
 4. Mislim da polako napreduju.
  Ne znam da li i kako mozes da koristis Garminove mape kroz Oruxmaps. Mozda ti Pedja koji je ostavio komentar gore moze pomoci. Ja sam naisao samo na ovo: http://oruxmaps.foroactivo.net/t153-using-mapsource-garmin-topo-maps-on-orux
  http://oruxmaps.foroactivo.net/t1368-vector-graphics-format
  Javi ako saznas nesto ;)

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…