Skip to main content

OruxMaps - offline navigacija za android uređaje

OruxMaps je odlična besplatna aplikacija za android uređaje koja nudi mogućnost offline navigacije. 

OruxMaps

Izgled prvog prozora
Prikačite se na wifi internet vezu i kao prvi korak otvorite neku od mnogobrojnih online mapa (Google, Microsoft, OpenStreet... ili Google Terrain ako želite da planinarite i dobijete mapu sa izohipsama). 

Alati u okviru mape i prikaz treka

Kliknite na ikonicu krivudave strelice i izaberite opciju "Create". Nakon toga kliknite levo gore i desno dole da biste napravili zamišljeni pravougaonik na ekranu koji će odrediti regiju u okviru mape koju želite da sačuvate za offline korišćenje. Potvrdite odabir i izaberite slojeve buduće mape. Na telefonu se čuva oko 256 MB po mapi (možete ih kreirati više ako za time postoji potreba). 

Nakon što završite download vratite se na početni prozor i otvorite jednu od sačuvanih offline mapa

Uključite GPS na telefonu, a nakon toga kliknite na ikonicu krivudave strelice i "Start GPS". Aplikacija će centrirati mapu i prikazati vašu lokaciju

Ponovo kliknite na krivudavu liniju i izaberite opciju "Start Rec." koje će aktivirati pravljenje treka. U okviru podešavanja aplikacije možete odabrati da vam automatski sačuva i KML fajl koji nakon toga možete koristiti u nekom od programa za pregled rute. 

Trek možete ponovo učitati po potrebi. Ugrađena je i alatka koja vas vraća putem kojim ste došli ako se negde zagubite. Korisna je i opcija kreiranja waypoint-a sa kojom beležite vama bitne tačke u okviru rute. 

Statistika koja prikazuje korisne podatke o vašem kretanju
Grafikon kretanja
Ukoliko telefon stavite u airplane mode i isključite ekran, baterija će izdržati planinarenje, skijanje ili šetnju koja traje i do 10 h. 

Preuzmite mapu preko QR koda, ili u okviru marketa. 

Comments

 1. Prava moć OruxMaps se vidi tek kada u njega staviš svoje custom mape - topografske ili slične.

  Koristim ga još od prvih bea verzija i veoma sam zadovoljan. Praktično sam izbacio iz upotrebe čak i Garmin GPS.

  ReplyDelete
 2. Hvala Pedja :) Nisam znao za to. Kako ih ucitavas? Koje mape koristis?

  ReplyDelete
 3. zaista sam se odusevio kad sam video da postoji program koji moze da parira garminovom mobile xt-u!
  prilikom odabira telefona bezao sam od androida samo zbog nedostatka adekvatnog programa koji moze da mi prikaze i topografske mape.
  S obzirom da koritim Garmin mobile XT, vazno mi je da li mogu garminove koristiti sa ovim programom ili treba neka konverzija. Ako ne, kako se prave custom-topo mape za OruxMaps!?
  Nadam se da vas nisam smorio sa mnogo pitanja :)
  pozzz

  ReplyDelete
 4. Mislim da polako napreduju.
  Ne znam da li i kako mozes da koristis Garminove mape kroz Oruxmaps. Mozda ti Pedja koji je ostavio komentar gore moze pomoci. Ja sam naisao samo na ovo: http://oruxmaps.foroactivo.net/t153-using-mapsource-garmin-topo-maps-on-orux
  http://oruxmaps.foroactivo.net/t1368-vector-graphics-format
  Javi ako saznas nesto ;)

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …