Skip to main content

OruxMaps - offline navigacija za android uređaje

OruxMaps je odlična besplatna aplikacija za android uređaje koja nudi mogućnost offline navigacije. 

OruxMaps

Izgled prvog prozora
Prikačite se na wifi internet vezu i kao prvi korak otvorite neku od mnogobrojnih online mapa (Google, Microsoft, OpenStreet... ili Google Terrain ako želite da planinarite i dobijete mapu sa izohipsama). 

Alati u okviru mape i prikaz treka

Kliknite na ikonicu krivudave strelice i izaberite opciju "Create". Nakon toga kliknite levo gore i desno dole da biste napravili zamišljeni pravougaonik na ekranu koji će odrediti regiju u okviru mape koju želite da sačuvate za offline korišćenje. Potvrdite odabir i izaberite slojeve buduće mape. Na telefonu se čuva oko 256 MB po mapi (možete ih kreirati više ako za time postoji potreba). 

Nakon što završite download vratite se na početni prozor i otvorite jednu od sačuvanih offline mapa

Uključite GPS na telefonu, a nakon toga kliknite na ikonicu krivudave strelice i "Start GPS". Aplikacija će centrirati mapu i prikazati vašu lokaciju

Ponovo kliknite na krivudavu liniju i izaberite opciju "Start Rec." koje će aktivirati pravljenje treka. U okviru podešavanja aplikacije možete odabrati da vam automatski sačuva i KML fajl koji nakon toga možete koristiti u nekom od programa za pregled rute. 

Trek možete ponovo učitati po potrebi. Ugrađena je i alatka koja vas vraća putem kojim ste došli ako se negde zagubite. Korisna je i opcija kreiranja waypoint-a sa kojom beležite vama bitne tačke u okviru rute. 

Statistika koja prikazuje korisne podatke o vašem kretanju
Grafikon kretanja
Ukoliko telefon stavite u airplane mode i isključite ekran, baterija će izdržati planinarenje, skijanje ili šetnju koja traje i do 10 h. 

Preuzmite mapu preko QR koda, ili u okviru marketa. 

Comments

 1. Prava moć OruxMaps se vidi tek kada u njega staviš svoje custom mape - topografske ili slične.

  Koristim ga još od prvih bea verzija i veoma sam zadovoljan. Praktično sam izbacio iz upotrebe čak i Garmin GPS.

  ReplyDelete
 2. Hvala Pedja :) Nisam znao za to. Kako ih ucitavas? Koje mape koristis?

  ReplyDelete
 3. zaista sam se odusevio kad sam video da postoji program koji moze da parira garminovom mobile xt-u!
  prilikom odabira telefona bezao sam od androida samo zbog nedostatka adekvatnog programa koji moze da mi prikaze i topografske mape.
  S obzirom da koritim Garmin mobile XT, vazno mi je da li mogu garminove koristiti sa ovim programom ili treba neka konverzija. Ako ne, kako se prave custom-topo mape za OruxMaps!?
  Nadam se da vas nisam smorio sa mnogo pitanja :)
  pozzz

  ReplyDelete
 4. Mislim da polako napreduju.
  Ne znam da li i kako mozes da koristis Garminove mape kroz Oruxmaps. Mozda ti Pedja koji je ostavio komentar gore moze pomoci. Ja sam naisao samo na ovo: http://oruxmaps.foroactivo.net/t153-using-mapsource-garmin-topo-maps-on-orux
  http://oruxmaps.foroactivo.net/t1368-vector-graphics-format
  Javi ako saznas nesto ;)

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…