26/02/2012

Anonimno surfovanje internetom - Tor project

Uspostavljanje veze sa Tor klijentima
Izbor nasumične putanje do traženog servera
Enkropcija podataka i nasumični izbor putanje

Sigurno ste se nekad upitali kako da sufrujete, a da Google, Amazon, ili neki drugi sajtovi ne prate koje stranice gledate, koliko često to činite i td. 

Pretragom sam pronašao program Tor koji je u isto vreme i mreža kompjutera. Kao što možete videti na fotografijama iznad program vam omogućava da do neke informacije dođete preko drugih kompjutera koji koriste Tor i koji su omogućili međusobni prenos informacija

Nakon što pokrenete program (bez instalacije) koji podržava veliki broj operativnih sistema pa čak i one na pametnim telefonima, povezujete se sa kompjuterima unutar mreže i započinjete surf koristeći Firefox Mozillu bez dodatnih pluginova. Prva stranica koja će vam se otvoriti je https://check.torproject.org  U okviru nje će se prikazati vaša "lažna" IP adresa i potvrda da koristite Tor mrežu (ako je sve ok).

Control Panel

Ukoliko želite, možete se i sami uključiti i dozvoliti prenos informacija kroz vašu internet vezu. Podašavanje je jednostavno i o tome možete pročitati u okviru ove stranice.

Tor project

Ovaj softver se može postaviti na USB flash memoriju i koristiti na bilo kom kompjuteru. To je razlog zašto ga koriste širom sveta, a posebno u slučajevima kada su vanredna dešavanja kao što je do skora bio slučaj u Egiptu. "Free Software Foundation" je dodelila autorima 2010. nagradu "Award for Projects of Social Benefit".

Ovaj post sam napisao koristeći internet u okviru Linux Minta na ovaj način. Veza je malo sporija, ali radi. Interesantno mi je bilo recimo to da mi Facebook nikako nije dozvolio ulaz i za malo da ga zaključa. Zato se trudim da ga ugasim kada gledam druge sajtove pošto sam načuo da beleži sve što radimo na drugim sajtovima dokle god smo ulogovani. No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: