Skip to main content

Termoaktivni veš - test planinarske opreme

Termoaktivni veš od merino vune težak svega 180 grama
Danijel je bio u pravu. Termoaktivni veš je deo opreme kod koje odmah osetiš razliku i sve prednosti u odnosu na klasičnu odeću. 

Uzeo sam Zajo majicu i dugačke gaće (pantalone) napravljene od 100 % merino vune. U početku sam bio sumnjičav.  Mislio sam da je mala verovatnoća da tako tanak materijal može ozbiljno da zagreje. Obukao sam ga i istog trena osetio toplinu. 

Uvek se uzima broj-dva manji veš kako bi se pripio uz telo (neophodno je da bi efikasno uklanjao znoj tokom fizičke aktivnosti). Meni je odgovarala veličina XL. Rukavi i nogavice su malo duži pa i ako je u pitanju manji broj ništa nije kratko, a kretanje je normalno bez neprijatnog zatezanja. 

Pomislio sam da će me vuna peckati, ali već nakon deset minuta nošenja ništa nisam osećao pošto su se ova posebno obrađena vlakna prilagodila. Napravljena su tako da upijaju znoj i odmah ga izbacuju dalje od tela. Zato je idealno koristiti topli aktivno sloj nakon veša pošto neće postojati ništa što bi moglo da upije taj znoj pa će on ispariti. I u najgoroj situaciji, ako diks upije tečnost, vaša koža ostaje suva. 

Obukao sam donji deo tokom planinarenja i skijanja na Kopaoniku i namerno gore koristio pamučni veš. Ubrzo sam potkošulju i duks natopio znojem i počeo da osećam hladnoću pošto je mokra odeća izvlačila toplotu, a ispod skijaških pantalona i kasnije vojnih, uživao suv i zagrajan. Efektivnost i razlika su bili očigledni. 

Oduševio sam se i kada sam nakon povratka dobar deo dana proveo sasvim suv u zagrejanom hotelu (obično obučen bih se skroz skuvao). Na Tari, prilikom trčanja i šetnji redovno sam nosio ovaj deo opreme i sada ne mogu da zamislim da odem negde bez termoaktivnog veša. Pošto je u pitanju vuna, može se koristiti i tokom toplijeg dela godine.

Pere se najnormalnije u mašini, jedino je važno da se kao i za svu drugu opremu ne koristi omekšivač pošto menja strukturu vlakna i uništava njegova svojstva. 

Ne zadržava mirise i možete ga koristiti bez problema nekoliko puta. 
Termoaktivni veš od merino vune težak svega 210 grama
Pročitajte članak "Zašto aktivno rublje?" i pogledajte drugu do sada testiranu opremu


Comments

  1. Odlične su, ja sam ćaletu svojevremeno iz Poljske doneo dugačke gaće...

    ReplyDelete
  2. Mi se, porodično, bavimo speleologijom, pa je laka i topla odeća koja "diše" nekako u opisu ovog naučno-popularnog "sporta".

    ReplyDelete
  3. Sta jos od opreme redovno koristite?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…