Skip to main content

Termoaktivni veš - test planinarske opreme

Termoaktivni veš od merino vune težak svega 180 grama
Danijel je bio u pravu. Termoaktivni veš je deo opreme kod koje odmah osetiš razliku i sve prednosti u odnosu na klasičnu odeću. 

Uzeo sam Zajo majicu i dugačke gaće (pantalone) napravljene od 100 % merino vune. U početku sam bio sumnjičav.  Mislio sam da je mala verovatnoća da tako tanak materijal može ozbiljno da zagreje. Obukao sam ga i istog trena osetio toplinu. 

Uvek se uzima broj-dva manji veš kako bi se pripio uz telo (neophodno je da bi efikasno uklanjao znoj tokom fizičke aktivnosti). Meni je odgovarala veličina XL. Rukavi i nogavice su malo duži pa i ako je u pitanju manji broj ništa nije kratko, a kretanje je normalno bez neprijatnog zatezanja. 

Pomislio sam da će me vuna peckati, ali već nakon deset minuta nošenja ništa nisam osećao pošto su se ova posebno obrađena vlakna prilagodila. Napravljena su tako da upijaju znoj i odmah ga izbacuju dalje od tela. Zato je idealno koristiti topli aktivno sloj nakon veša pošto neće postojati ništa što bi moglo da upije taj znoj pa će on ispariti. I u najgoroj situaciji, ako diks upije tečnost, vaša koža ostaje suva. 

Obukao sam donji deo tokom planinarenja i skijanja na Kopaoniku i namerno gore koristio pamučni veš. Ubrzo sam potkošulju i duks natopio znojem i počeo da osećam hladnoću pošto je mokra odeća izvlačila toplotu, a ispod skijaških pantalona i kasnije vojnih, uživao suv i zagrajan. Efektivnost i razlika su bili očigledni. 

Oduševio sam se i kada sam nakon povratka dobar deo dana proveo sasvim suv u zagrejanom hotelu (obično obučen bih se skroz skuvao). Na Tari, prilikom trčanja i šetnji redovno sam nosio ovaj deo opreme i sada ne mogu da zamislim da odem negde bez termoaktivnog veša. Pošto je u pitanju vuna, može se koristiti i tokom toplijeg dela godine.

Pere se najnormalnije u mašini, jedino je važno da se kao i za svu drugu opremu ne koristi omekšivač pošto menja strukturu vlakna i uništava njegova svojstva. 

Ne zadržava mirise i možete ga koristiti bez problema nekoliko puta. 
Termoaktivni veš od merino vune težak svega 210 grama
Pročitajte članak "Zašto aktivno rublje?" i pogledajte drugu do sada testiranu opremu


Comments

  1. Odlične su, ja sam ćaletu svojevremeno iz Poljske doneo dugačke gaće...

    ReplyDelete
  2. Mi se, porodično, bavimo speleologijom, pa je laka i topla odeća koja "diše" nekako u opisu ovog naučno-popularnog "sporta".

    ReplyDelete
  3. Sta jos od opreme redovno koristite?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…