11/01/2012

Termoaktivni veš - test planinarske opreme

Termoaktivni veš od merino vune težak svega 180 grama
Danijel je bio u pravu. Termoaktivni veš je deo opreme kod koje odmah osetiš razliku i sve prednosti u odnosu na klasičnu odeću. 

Uzeo sam Zajo majicu i dugačke gaće (pantalone) napravljene od 100 % merino vune. U početku sam bio sumnjičav.  Mislio sam da je mala verovatnoća da tako tanak materijal može ozbiljno da zagreje. Obukao sam ga i istog trena osetio toplinu. 

Uvek se uzima broj-dva manji veš kako bi se pripio uz telo (neophodno je da bi efikasno uklanjao znoj tokom fizičke aktivnosti). Meni je odgovarala veličina XL. Rukavi i nogavice su malo duži pa i ako je u pitanju manji broj ništa nije kratko, a kretanje je normalno bez neprijatnog zatezanja. 

Pomislio sam da će me vuna peckati, ali već nakon deset minuta nošenja ništa nisam osećao pošto su se ova posebno obrađena vlakna prilagodila. Napravljena su tako da upijaju znoj i odmah ga izbacuju dalje od tela. Zato je idealno koristiti topli aktivno sloj nakon veša pošto neće postojati ništa što bi moglo da upije taj znoj pa će on ispariti. I u najgoroj situaciji, ako diks upije tečnost, vaša koža ostaje suva. 

Obukao sam donji deo tokom planinarenja i skijanja na Kopaoniku i namerno gore koristio pamučni veš. Ubrzo sam potkošulju i duks natopio znojem i počeo da osećam hladnoću pošto je mokra odeća izvlačila toplotu, a ispod skijaških pantalona i kasnije vojnih, uživao suv i zagrajan. Efektivnost i razlika su bili očigledni. 

Oduševio sam se i kada sam nakon povratka dobar deo dana proveo sasvim suv u zagrejanom hotelu (obično obučen bih se skroz skuvao). Na Tari, prilikom trčanja i šetnji redovno sam nosio ovaj deo opreme i sada ne mogu da zamislim da odem negde bez termoaktivnog veša. Pošto je u pitanju vuna, može se koristiti i tokom toplijeg dela godine.

Pere se najnormalnije u mašini, jedino je važno da se kao i za svu drugu opremu ne koristi omekšivač pošto menja strukturu vlakna i uništava njegova svojstva. 

Ne zadržava mirise i možete ga koristiti bez problema nekoliko puta. 
Termoaktivni veš od merino vune težak svega 210 grama
Pročitajte članak "Zašto aktivno rublje?" i pogledajte drugu do sada testiranu opremu


4 comments:

  1. Odlične su, ja sam ćaletu svojevremeno iz Poljske doneo dugačke gaće...

    ReplyDelete
  2. Mi se, porodično, bavimo speleologijom, pa je laka i topla odeća koja "diše" nekako u opisu ovog naučno-popularnog "sporta".

    ReplyDelete
  3. Sta jos od opreme redovno koristite?

    ReplyDelete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: