Skip to main content

Termoaktivni veš - test planinarske opreme

Termoaktivni veš od merino vune težak svega 180 grama
Danijel je bio u pravu. Termoaktivni veš je deo opreme kod koje odmah osetiš razliku i sve prednosti u odnosu na klasičnu odeću. 

Uzeo sam Zajo majicu i dugačke gaće (pantalone) napravljene od 100 % merino vune. U početku sam bio sumnjičav.  Mislio sam da je mala verovatnoća da tako tanak materijal može ozbiljno da zagreje. Obukao sam ga i istog trena osetio toplinu. 

Uvek se uzima broj-dva manji veš kako bi se pripio uz telo (neophodno je da bi efikasno uklanjao znoj tokom fizičke aktivnosti). Meni je odgovarala veličina XL. Rukavi i nogavice su malo duži pa i ako je u pitanju manji broj ništa nije kratko, a kretanje je normalno bez neprijatnog zatezanja. 

Pomislio sam da će me vuna peckati, ali već nakon deset minuta nošenja ništa nisam osećao pošto su se ova posebno obrađena vlakna prilagodila. Napravljena su tako da upijaju znoj i odmah ga izbacuju dalje od tela. Zato je idealno koristiti topli aktivno sloj nakon veša pošto neće postojati ništa što bi moglo da upije taj znoj pa će on ispariti. I u najgoroj situaciji, ako diks upije tečnost, vaša koža ostaje suva. 

Obukao sam donji deo tokom planinarenja i skijanja na Kopaoniku i namerno gore koristio pamučni veš. Ubrzo sam potkošulju i duks natopio znojem i počeo da osećam hladnoću pošto je mokra odeća izvlačila toplotu, a ispod skijaških pantalona i kasnije vojnih, uživao suv i zagrajan. Efektivnost i razlika su bili očigledni. 

Oduševio sam se i kada sam nakon povratka dobar deo dana proveo sasvim suv u zagrejanom hotelu (obično obučen bih se skroz skuvao). Na Tari, prilikom trčanja i šetnji redovno sam nosio ovaj deo opreme i sada ne mogu da zamislim da odem negde bez termoaktivnog veša. Pošto je u pitanju vuna, može se koristiti i tokom toplijeg dela godine.

Pere se najnormalnije u mašini, jedino je važno da se kao i za svu drugu opremu ne koristi omekšivač pošto menja strukturu vlakna i uništava njegova svojstva. 

Ne zadržava mirise i možete ga koristiti bez problema nekoliko puta. 
Termoaktivni veš od merino vune težak svega 210 grama
Pročitajte članak "Zašto aktivno rublje?" i pogledajte drugu do sada testiranu opremu


Comments

  1. Odlične su, ja sam ćaletu svojevremeno iz Poljske doneo dugačke gaće...

    ReplyDelete
  2. Mi se, porodično, bavimo speleologijom, pa je laka i topla odeća koja "diše" nekako u opisu ovog naučno-popularnog "sporta".

    ReplyDelete
  3. Sta jos od opreme redovno koristite?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…