Skip to main content

Zaštita intelektualne svojine - statistika

Kovilovo - AmCham konferencija
Bilo mi je zadovoljstvo da prisustvujem konferenciji o zaštiti intelektualne koju je u Kovilovu pre par nedelja organizovala Američka privredna komora u Srbiji.

Ovde ću zabeležiti nekoliko zanimljivih podataka koje sam pustio tada preko Twitter-a:

 • Zaštita optičkih medija, poslovnih tajni i nekoliko drugih oblasti su regulisane zakonom tek prošle godine 
 • Naša carina je završila obuku o zaštiti intelektualne svojine
 • Pad piraterije od 1% bi obezbedio 1.200 novih radnih mesta u Srbiji 
 • Srbija je postala član Evropske kancelarije za patente 
 • Jedinica Poreske uprave ima 25 inspektora za kontrolu legalnosti softvera 
 • Veliki poreski obveznici uglavnom koriste legalan softver, a mali nelegalan  
 • Nelegalni softver se najčešće nalazi u okviru arhitekture, inženjerskih i poslova koji se odnose na štampu 
 • 57% kompanija u Srbiji koristi nelegalan softver 
 • Ostvareno je 7,44% povećanje prihoda na osnovu poreza od prodatog softvera u odnosu na prošlu godinu 
 • Kreira se registar proizvodjaca softvera
 • Kreira se sistem za daljinsku kontrolu softvera 
 • Facebook se koristi i za prodaju velikog broja lažne, kopirane robe 
 • Piraterija se sada odvija putem interneta, a ne više iz ruke u ruku 
 • Na svetskom nivou zastupljenost piratskig softvera je 42%, a prošle godine je smenjena za 4% 
 • Od 11 javnih preduzeća, čak 7 je koristilo nelegalan softver u trenutku istrage 
 • Građani Srbije ulažu oko 80 evra godišnje u IT po glavi stanivnika. Poželjno je da to bude 200 evra, ili kao razvijene zemlje 800 
 • Usvojena je strategija razvoja intelektualne svojine 
 • Po pitanju zaštite intelektualne svojine samo Crna Gora i Albanija su iza nas 

Comments

 1. Baš mi je drago da vidim kod ovih iz Američke privredne komore u Srbiji takvo čevekoljublje kada je Srbija u pitanju. Mislim na jednu od onih čuvenih statističkih argumentacija: pad piraterije od 1 % = 1200 novih radnih mesta u Srbiji. Tu su i rang liste na kojima smo mi na nekom, za nas, nepovoljnom mestu (prvi među najgorima i zadnji među najboljima) Pitam se kako su samo uspeli sve to da utvrde i izračunaju.
  Piraterija se, na žalost, ne može suzbiti zatro što u ovim krađama učestvuju i oni koji inače ne kradu, što će reći većina nas.

  S.

  ReplyDelete
 2. Dobar zakljucak: "ovim krađama učestvuju i oni koji inače ne kradu, što će reći većina nas"

  Mislim da je neophodno promeniti paradigmu. Ukljuciti open source softver (Francuska i Spanija koriste Linux u obrazovnim institucijama i drzavnoj administraciji, a Rusija i Kina su razvile svoje verzije istog sistema) i Creative Commons licence koje ce dozvoliti konzumiranje sadrzaja bez krsenja zakona.

  Dug put je pred nama.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…