Skip to main content

Zaštita intelektualne svojine - statistika

Kovilovo - AmCham konferencija
Bilo mi je zadovoljstvo da prisustvujem konferenciji o zaštiti intelektualne koju je u Kovilovu pre par nedelja organizovala Američka privredna komora u Srbiji.

Ovde ću zabeležiti nekoliko zanimljivih podataka koje sam pustio tada preko Twitter-a:

 • Zaštita optičkih medija, poslovnih tajni i nekoliko drugih oblasti su regulisane zakonom tek prošle godine 
 • Naša carina je završila obuku o zaštiti intelektualne svojine
 • Pad piraterije od 1% bi obezbedio 1.200 novih radnih mesta u Srbiji 
 • Srbija je postala član Evropske kancelarije za patente 
 • Jedinica Poreske uprave ima 25 inspektora za kontrolu legalnosti softvera 
 • Veliki poreski obveznici uglavnom koriste legalan softver, a mali nelegalan  
 • Nelegalni softver se najčešće nalazi u okviru arhitekture, inženjerskih i poslova koji se odnose na štampu 
 • 57% kompanija u Srbiji koristi nelegalan softver 
 • Ostvareno je 7,44% povećanje prihoda na osnovu poreza od prodatog softvera u odnosu na prošlu godinu 
 • Kreira se registar proizvodjaca softvera
 • Kreira se sistem za daljinsku kontrolu softvera 
 • Facebook se koristi i za prodaju velikog broja lažne, kopirane robe 
 • Piraterija se sada odvija putem interneta, a ne više iz ruke u ruku 
 • Na svetskom nivou zastupljenost piratskig softvera je 42%, a prošle godine je smenjena za 4% 
 • Od 11 javnih preduzeća, čak 7 je koristilo nelegalan softver u trenutku istrage 
 • Građani Srbije ulažu oko 80 evra godišnje u IT po glavi stanivnika. Poželjno je da to bude 200 evra, ili kao razvijene zemlje 800 
 • Usvojena je strategija razvoja intelektualne svojine 
 • Po pitanju zaštite intelektualne svojine samo Crna Gora i Albanija su iza nas 

Comments

 1. Baš mi je drago da vidim kod ovih iz Američke privredne komore u Srbiji takvo čevekoljublje kada je Srbija u pitanju. Mislim na jednu od onih čuvenih statističkih argumentacija: pad piraterije od 1 % = 1200 novih radnih mesta u Srbiji. Tu su i rang liste na kojima smo mi na nekom, za nas, nepovoljnom mestu (prvi među najgorima i zadnji među najboljima) Pitam se kako su samo uspeli sve to da utvrde i izračunaju.
  Piraterija se, na žalost, ne može suzbiti zatro što u ovim krađama učestvuju i oni koji inače ne kradu, što će reći većina nas.

  S.

  ReplyDelete
 2. Dobar zakljucak: "ovim krađama učestvuju i oni koji inače ne kradu, što će reći većina nas"

  Mislim da je neophodno promeniti paradigmu. Ukljuciti open source softver (Francuska i Spanija koriste Linux u obrazovnim institucijama i drzavnoj administraciji, a Rusija i Kina su razvile svoje verzije istog sistema) i Creative Commons licence koje ce dozvoliti konzumiranje sadrzaja bez krsenja zakona.

  Dug put je pred nama.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…