Skip to main content

Zaštita intelektualne svojine - statistika

Kovilovo - AmCham konferencija
Bilo mi je zadovoljstvo da prisustvujem konferenciji o zaštiti intelektualne koju je u Kovilovu pre par nedelja organizovala Američka privredna komora u Srbiji.

Ovde ću zabeležiti nekoliko zanimljivih podataka koje sam pustio tada preko Twitter-a:

 • Zaštita optičkih medija, poslovnih tajni i nekoliko drugih oblasti su regulisane zakonom tek prošle godine 
 • Naša carina je završila obuku o zaštiti intelektualne svojine
 • Pad piraterije od 1% bi obezbedio 1.200 novih radnih mesta u Srbiji 
 • Srbija je postala član Evropske kancelarije za patente 
 • Jedinica Poreske uprave ima 25 inspektora za kontrolu legalnosti softvera 
 • Veliki poreski obveznici uglavnom koriste legalan softver, a mali nelegalan  
 • Nelegalni softver se najčešće nalazi u okviru arhitekture, inženjerskih i poslova koji se odnose na štampu 
 • 57% kompanija u Srbiji koristi nelegalan softver 
 • Ostvareno je 7,44% povećanje prihoda na osnovu poreza od prodatog softvera u odnosu na prošlu godinu 
 • Kreira se registar proizvodjaca softvera
 • Kreira se sistem za daljinsku kontrolu softvera 
 • Facebook se koristi i za prodaju velikog broja lažne, kopirane robe 
 • Piraterija se sada odvija putem interneta, a ne više iz ruke u ruku 
 • Na svetskom nivou zastupljenost piratskig softvera je 42%, a prošle godine je smenjena za 4% 
 • Od 11 javnih preduzeća, čak 7 je koristilo nelegalan softver u trenutku istrage 
 • Građani Srbije ulažu oko 80 evra godišnje u IT po glavi stanivnika. Poželjno je da to bude 200 evra, ili kao razvijene zemlje 800 
 • Usvojena je strategija razvoja intelektualne svojine 
 • Po pitanju zaštite intelektualne svojine samo Crna Gora i Albanija su iza nas 

Comments

 1. Baš mi je drago da vidim kod ovih iz Američke privredne komore u Srbiji takvo čevekoljublje kada je Srbija u pitanju. Mislim na jednu od onih čuvenih statističkih argumentacija: pad piraterije od 1 % = 1200 novih radnih mesta u Srbiji. Tu su i rang liste na kojima smo mi na nekom, za nas, nepovoljnom mestu (prvi među najgorima i zadnji među najboljima) Pitam se kako su samo uspeli sve to da utvrde i izračunaju.
  Piraterija se, na žalost, ne može suzbiti zatro što u ovim krađama učestvuju i oni koji inače ne kradu, što će reći većina nas.

  S.

  ReplyDelete
 2. Dobar zakljucak: "ovim krađama učestvuju i oni koji inače ne kradu, što će reći većina nas"

  Mislim da je neophodno promeniti paradigmu. Ukljuciti open source softver (Francuska i Spanija koriste Linux u obrazovnim institucijama i drzavnoj administraciji, a Rusija i Kina su razvile svoje verzije istog sistema) i Creative Commons licence koje ce dozvoliti konzumiranje sadrzaja bez krsenja zakona.

  Dug put je pred nama.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…