Skip to main content

Zaštita intelektualne svojine - statistika

Kovilovo - AmCham konferencija
Bilo mi je zadovoljstvo da prisustvujem konferenciji o zaštiti intelektualne koju je u Kovilovu pre par nedelja organizovala Američka privredna komora u Srbiji.

Ovde ću zabeležiti nekoliko zanimljivih podataka koje sam pustio tada preko Twitter-a:

 • Zaštita optičkih medija, poslovnih tajni i nekoliko drugih oblasti su regulisane zakonom tek prošle godine 
 • Naša carina je završila obuku o zaštiti intelektualne svojine
 • Pad piraterije od 1% bi obezbedio 1.200 novih radnih mesta u Srbiji 
 • Srbija je postala član Evropske kancelarije za patente 
 • Jedinica Poreske uprave ima 25 inspektora za kontrolu legalnosti softvera 
 • Veliki poreski obveznici uglavnom koriste legalan softver, a mali nelegalan  
 • Nelegalni softver se najčešće nalazi u okviru arhitekture, inženjerskih i poslova koji se odnose na štampu 
 • 57% kompanija u Srbiji koristi nelegalan softver 
 • Ostvareno je 7,44% povećanje prihoda na osnovu poreza od prodatog softvera u odnosu na prošlu godinu 
 • Kreira se registar proizvodjaca softvera
 • Kreira se sistem za daljinsku kontrolu softvera 
 • Facebook se koristi i za prodaju velikog broja lažne, kopirane robe 
 • Piraterija se sada odvija putem interneta, a ne više iz ruke u ruku 
 • Na svetskom nivou zastupljenost piratskig softvera je 42%, a prošle godine je smenjena za 4% 
 • Od 11 javnih preduzeća, čak 7 je koristilo nelegalan softver u trenutku istrage 
 • Građani Srbije ulažu oko 80 evra godišnje u IT po glavi stanivnika. Poželjno je da to bude 200 evra, ili kao razvijene zemlje 800 
 • Usvojena je strategija razvoja intelektualne svojine 
 • Po pitanju zaštite intelektualne svojine samo Crna Gora i Albanija su iza nas 

Comments

 1. Baš mi je drago da vidim kod ovih iz Američke privredne komore u Srbiji takvo čevekoljublje kada je Srbija u pitanju. Mislim na jednu od onih čuvenih statističkih argumentacija: pad piraterije od 1 % = 1200 novih radnih mesta u Srbiji. Tu su i rang liste na kojima smo mi na nekom, za nas, nepovoljnom mestu (prvi među najgorima i zadnji među najboljima) Pitam se kako su samo uspeli sve to da utvrde i izračunaju.
  Piraterija se, na žalost, ne može suzbiti zatro što u ovim krađama učestvuju i oni koji inače ne kradu, što će reći većina nas.

  S.

  ReplyDelete
 2. Dobar zakljucak: "ovim krađama učestvuju i oni koji inače ne kradu, što će reći većina nas"

  Mislim da je neophodno promeniti paradigmu. Ukljuciti open source softver (Francuska i Spanija koriste Linux u obrazovnim institucijama i drzavnoj administraciji, a Rusija i Kina su razvile svoje verzije istog sistema) i Creative Commons licence koje ce dozvoliti konzumiranje sadrzaja bez krsenja zakona.

  Dug put je pred nama.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…