Skip to main content

Kroz visoku travu - Severni Kucaj, planinarenje (fotografije)

Kolona planinara u magli (sa leve strane i ispred prve dvojice se naziru ostali)

Pešačenje uz brdo

Visoka trava

Pokret nakon pauze

Kolona planinara prati put

Comments

 1. Dobro kadriranje. Izražen smisao za kadar. "Pokret nakon pauze"- možda malo kraći zum. Prepoznatljivo kod Tihomira, kada kadar daje mogućnost centralne perspektive on kadrira malo ulevo ili malo udesno ("Visoka trava"). To nije nedostatak, to je jednostavno deo stila. Magla je uvek izazov za fotografa.
  "Pešačenje uz brdo" i Kolona planinara ... (sa zumom na drugom planu), izdvajam kao naročito uspele.
  U svakom slućaju Tihomir zna da postupa, sa nečim što ćemo nazvati, putopisna fotka. Očekujemo nove.

  Srđan R. Stojković adv.
  www.stojkovic.co.rs

  ReplyDelete
 2. Napokon da se neko pozabavi i fotkama ;) Hvala Srdjane!

  Obicno kadriram malo levo, ili desno zato sto je to pravilo koje mi je ostalo prilikom crtanja - ostavis malo vise prostora ispred ociju, a malo manje iza necije glave. Takodje pratim kretanje.

  Hvala ti jos jednom na detaljnim komentarima. Upravo putopisnu fotku i volim.

  ReplyDelete
 3. Naravno, Tihomire kadriranje je pitanje stila i izbora a ne samo tehničkih pravila fotografisanja. Konačno i sam kažeš, postupio si po slikarskom pravilu i svojoj sklonosti da pratiš pokret. O postojanosti, "svetosti" takvih pravila, kada se piše ili govori, često se navodi primer poznate Diane Arbus. Na svojim fotkama ona uporno krši pravilo o izbegavanju fleša kazažćemo "pravo u lice". Ali, između ostalog i zbog toga, dobija izvanredne rezultate. Znači suprutno pravilu može ali sa dobrim razlogom koji se uvek nalazi u rezultatu - kolorističkom, kompozicijskom, svetlosnom sadržaju fotke. Pravila su dakle mali, lagani prtljag koji ne treba da smeta našem slobodnom koraku prostorima kreativnsti.
  Srđan R. Stojković adv.

  ReplyDelete
 4. Ne poznajem dovoljno istoriju fotografije. Ako mozes, pusti neki link. Voleo bih da vidim tacno te radove o kojima govoris

  ReplyDelete
 5. Pomenuli smo Diane krenimo od njenih radova:
  http://diane-arbus-photography.com/
  Veću kolekciju možeš dobiti preko google pregleda slika preko pretrage Diane Arbus - slike. Upravo u njenim radovima imaš ono obično u neobičnom i neobično u običnom.
  Dalje vredi se upoznati i sa Helmut-om Newton-om koji definitivno razbija sve okove, i ulazi u sveru umetničkog kao krajnje ličnog čina:
  http://www.ocaiw.com/galleria_fotografi/index.php?author=newton.

  Veliku bazu odličnih fotki prirode sadrži portal:
  http://photo.net/

  Srđan R. Stojković adv.

  ReplyDelete
 6. Hvala Srdjane.
  Crno-bela fotografija prati drugačija pravila. U okviru nje blic povećava kontrast, a s' obzirom da se ona bavi groteksnim, uvrnutim, čudnim i dekadentnim stvarima, to pojačava utisak nakon što razbije tamu.

  Helmut je definitivno voleo žene :)

  Hvala za sve linkove.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete
 7. Naravno BW fotke, u tehničkom smislu, najpre su fotografije jakog kontrasta i to njihovo svojstvo, daje im poznatu privlačnost. Prisutne su u svim fotografskim žanrovima. Što se Diane tiče tvoja zapažanja smatram tačnim i možemo se složiti da je ona, svojim pristupom, zaslužila mesto koje danas ima u istoriji fotografije. Veoma je pogodan naslov jednog TV dokumentarca o njenom životu i delu:"Going Where I've Never Been: The Photography of Diane Arbus" . Eto mogao bi to biti Tihomire, naš planinarski ali i fotografski credo:
  I'm going where I have never been. Uostalom, nije li to smisao putovanja ...?

  Srđan R. Stojković adv.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…