Skip to main content

Kroz visoku travu - Severni Kucaj, planinarenje (fotografije)

Kolona planinara u magli (sa leve strane i ispred prve dvojice se naziru ostali)

Pešačenje uz brdo

Visoka trava

Pokret nakon pauze

Kolona planinara prati put

Comments

 1. Dobro kadriranje. Izražen smisao za kadar. "Pokret nakon pauze"- možda malo kraći zum. Prepoznatljivo kod Tihomira, kada kadar daje mogućnost centralne perspektive on kadrira malo ulevo ili malo udesno ("Visoka trava"). To nije nedostatak, to je jednostavno deo stila. Magla je uvek izazov za fotografa.
  "Pešačenje uz brdo" i Kolona planinara ... (sa zumom na drugom planu), izdvajam kao naročito uspele.
  U svakom slućaju Tihomir zna da postupa, sa nečim što ćemo nazvati, putopisna fotka. Očekujemo nove.

  Srđan R. Stojković adv.
  www.stojkovic.co.rs

  ReplyDelete
 2. Napokon da se neko pozabavi i fotkama ;) Hvala Srdjane!

  Obicno kadriram malo levo, ili desno zato sto je to pravilo koje mi je ostalo prilikom crtanja - ostavis malo vise prostora ispred ociju, a malo manje iza necije glave. Takodje pratim kretanje.

  Hvala ti jos jednom na detaljnim komentarima. Upravo putopisnu fotku i volim.

  ReplyDelete
 3. Naravno, Tihomire kadriranje je pitanje stila i izbora a ne samo tehničkih pravila fotografisanja. Konačno i sam kažeš, postupio si po slikarskom pravilu i svojoj sklonosti da pratiš pokret. O postojanosti, "svetosti" takvih pravila, kada se piše ili govori, često se navodi primer poznate Diane Arbus. Na svojim fotkama ona uporno krši pravilo o izbegavanju fleša kazažćemo "pravo u lice". Ali, između ostalog i zbog toga, dobija izvanredne rezultate. Znači suprutno pravilu može ali sa dobrim razlogom koji se uvek nalazi u rezultatu - kolorističkom, kompozicijskom, svetlosnom sadržaju fotke. Pravila su dakle mali, lagani prtljag koji ne treba da smeta našem slobodnom koraku prostorima kreativnsti.
  Srđan R. Stojković adv.

  ReplyDelete
 4. Ne poznajem dovoljno istoriju fotografije. Ako mozes, pusti neki link. Voleo bih da vidim tacno te radove o kojima govoris

  ReplyDelete
 5. Pomenuli smo Diane krenimo od njenih radova:
  http://diane-arbus-photography.com/
  Veću kolekciju možeš dobiti preko google pregleda slika preko pretrage Diane Arbus - slike. Upravo u njenim radovima imaš ono obično u neobičnom i neobično u običnom.
  Dalje vredi se upoznati i sa Helmut-om Newton-om koji definitivno razbija sve okove, i ulazi u sveru umetničkog kao krajnje ličnog čina:
  http://www.ocaiw.com/galleria_fotografi/index.php?author=newton.

  Veliku bazu odličnih fotki prirode sadrži portal:
  http://photo.net/

  Srđan R. Stojković adv.

  ReplyDelete
 6. Hvala Srdjane.
  Crno-bela fotografija prati drugačija pravila. U okviru nje blic povećava kontrast, a s' obzirom da se ona bavi groteksnim, uvrnutim, čudnim i dekadentnim stvarima, to pojačava utisak nakon što razbije tamu.

  Helmut je definitivno voleo žene :)

  Hvala za sve linkove.

  Pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete
 7. Naravno BW fotke, u tehničkom smislu, najpre su fotografije jakog kontrasta i to njihovo svojstvo, daje im poznatu privlačnost. Prisutne su u svim fotografskim žanrovima. Što se Diane tiče tvoja zapažanja smatram tačnim i možemo se složiti da je ona, svojim pristupom, zaslužila mesto koje danas ima u istoriji fotografije. Veoma je pogodan naslov jednog TV dokumentarca o njenom životu i delu:"Going Where I've Never Been: The Photography of Diane Arbus" . Eto mogao bi to biti Tihomire, naš planinarski ali i fotografski credo:
  I'm going where I have never been. Uostalom, nije li to smisao putovanja ...?

  Srđan R. Stojković adv.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…