Skip to main content

Dolazak u Stokholm

Hi-tech taxi - uređaj koji iščitava ko traži vožnju i gde, gps, sistem za elektronsko plaćanje karticama i izdavanje fiskalnog računa
Avion je kasnio 40 minuta. Ništa strašno. 
Zanimljivije mi je bilo to što sam informaciju koju sam saznao od Žane Poliakov proverio preko aplikacije Viputnik dok je ekipa sa aerodroma i daljena bila ubeđena da polećemo u 13 i 30. Fasciniralo me je koliko ova aplikacija dobro radi. Pre toga mi je poslužila da preko web kamera pogledam situaciju na autoputu.Da, ovo putovanje će do kraja definitivno pokazati koliko sam zaluđen tehnologijom. 

Falio nam je Slobodan Bubnjević čiji telefon tada još nismo upisali. Kako je strastveni pušač, svo raspoloživo vreme je proveo u pažljivom doziranju nikotina ispred ulaza. 

Na carini sam prijavio gomilu tehnike koja je činila moj lični ranac teškim makar 10 kg.

Ukrcali smo se. Sedeli smo odvojeno. Ja pored dva stranca. Jednog koji je ubrzo zaspao i drugog koji je uživao u igrici na svom Sony Ericson Expiria Mini android telefonu koji se izgleda zapatio kod većine putnika u avionu. 

Uključio sam Ipod i poslušao prvu od dve epizode podcastinga "Bits - Tech talk". Saznao sam za servis http://dotgo.com/ koji ljudima omogućava da surfuju kroz vaš sajt koristeći sms. Deluje suludo, ali je veoma praktično za zemlje u razvoju, vlasnike starijih telefona i nekoga ko želi kratku i informaciju, a poseduje paket sa velikim brojem poruka.

Čitao sam različite tekstove ponosan na moj E-reader koji je u sebi saržao tako puno knjiga, a zauzimao tako malo prostora.

Posle kratke dremke, ugledao sam gomilu ostrva kroz prozor aviona koji se naginjao iznad Švedske. Gledao sam i upijao. Hiljade ostrva, hiljade jezera. Šuma, šuma, šuma, po koja kuća, jahta, brod i divljina. Zamislio sam sebe na jednom velikom brodu koji je klizio tačno ispod nas kako se gubim u raznolikosti i tajnovitosti predela. Zamislio sam sebe na planinarenju.
Odmah sam pomislio kako kod nas postoje čiste površine sa nešto šume, a kako je ovde sve pod šumom sa malo proplanaka. Pomislio sam na medvede, irvase i druge životinje. 

Spustili smo se na aerodrom koji je na jezeru u okviru kompleksa posedovao žičaru za skijanje kao kod nas na Adi. Uživali smo u pogledu kroz velika stakla, čistim i jednostavnim površinama zgrade, prostoru, podu popločanom drvetom, vazduhu. 

Čovek koji nam je pregledao pasoše i postavio par pitanja je govorio srpski, ali tek na kraju kada je setno spomenuo sve što nam se dešava ovih dana. 


Taksista koji je trebao da nas sačeka nije bio tu. Michael je poslao drugu kompaniju. Seli smo u hibridnu Toyota Prius i započeli vožnju 30-ak km do Stokholma.

Nešto kao silikonska dolina u Americi. IT kompananije i jedna od mnogobrojnih neobičnih zgrada
Stigli smo u moderan hotel izgrađen iznad puta za automobile u centru grada i koji bi zadovoljio većinu probirljivih - Clarion Hotel.
Uspeli smo da prošetamo malo, večeramo u restoranu prepunom ljudi sa svih strana sveta (odličan azijski burger), vratimo se u sobe, konektujemo na net i pripremimo za sledeći dan. 
Tog jutra sam ustao u 7 pa sam jedva čekao da se istuširam i ubacim u krevet sa terapeutskim jastukom i dušekom na kome sam spavao kao car.

Očekivao nas je razgovor u okviru ministarstva i prvo upoznavanje sa projektom "Women entrepreneurship". 

(sve pišem sa zakašnjenjem pošto je raspored gust, a želim da vidim što je moguće više)

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…