Skip to main content

Dolazak u Stokholm

Hi-tech taxi - uređaj koji iščitava ko traži vožnju i gde, gps, sistem za elektronsko plaćanje karticama i izdavanje fiskalnog računa
Avion je kasnio 40 minuta. Ništa strašno. 
Zanimljivije mi je bilo to što sam informaciju koju sam saznao od Žane Poliakov proverio preko aplikacije Viputnik dok je ekipa sa aerodroma i daljena bila ubeđena da polećemo u 13 i 30. Fasciniralo me je koliko ova aplikacija dobro radi. Pre toga mi je poslužila da preko web kamera pogledam situaciju na autoputu.Da, ovo putovanje će do kraja definitivno pokazati koliko sam zaluđen tehnologijom. 

Falio nam je Slobodan Bubnjević čiji telefon tada još nismo upisali. Kako je strastveni pušač, svo raspoloživo vreme je proveo u pažljivom doziranju nikotina ispred ulaza. 

Na carini sam prijavio gomilu tehnike koja je činila moj lični ranac teškim makar 10 kg.

Ukrcali smo se. Sedeli smo odvojeno. Ja pored dva stranca. Jednog koji je ubrzo zaspao i drugog koji je uživao u igrici na svom Sony Ericson Expiria Mini android telefonu koji se izgleda zapatio kod većine putnika u avionu. 

Uključio sam Ipod i poslušao prvu od dve epizode podcastinga "Bits - Tech talk". Saznao sam za servis http://dotgo.com/ koji ljudima omogućava da surfuju kroz vaš sajt koristeći sms. Deluje suludo, ali je veoma praktično za zemlje u razvoju, vlasnike starijih telefona i nekoga ko želi kratku i informaciju, a poseduje paket sa velikim brojem poruka.

Čitao sam različite tekstove ponosan na moj E-reader koji je u sebi saržao tako puno knjiga, a zauzimao tako malo prostora.

Posle kratke dremke, ugledao sam gomilu ostrva kroz prozor aviona koji se naginjao iznad Švedske. Gledao sam i upijao. Hiljade ostrva, hiljade jezera. Šuma, šuma, šuma, po koja kuća, jahta, brod i divljina. Zamislio sam sebe na jednom velikom brodu koji je klizio tačno ispod nas kako se gubim u raznolikosti i tajnovitosti predela. Zamislio sam sebe na planinarenju.
Odmah sam pomislio kako kod nas postoje čiste površine sa nešto šume, a kako je ovde sve pod šumom sa malo proplanaka. Pomislio sam na medvede, irvase i druge životinje. 

Spustili smo se na aerodrom koji je na jezeru u okviru kompleksa posedovao žičaru za skijanje kao kod nas na Adi. Uživali smo u pogledu kroz velika stakla, čistim i jednostavnim površinama zgrade, prostoru, podu popločanom drvetom, vazduhu. 

Čovek koji nam je pregledao pasoše i postavio par pitanja je govorio srpski, ali tek na kraju kada je setno spomenuo sve što nam se dešava ovih dana. 


Taksista koji je trebao da nas sačeka nije bio tu. Michael je poslao drugu kompaniju. Seli smo u hibridnu Toyota Prius i započeli vožnju 30-ak km do Stokholma.

Nešto kao silikonska dolina u Americi. IT kompananije i jedna od mnogobrojnih neobičnih zgrada
Stigli smo u moderan hotel izgrađen iznad puta za automobile u centru grada i koji bi zadovoljio većinu probirljivih - Clarion Hotel.
Uspeli smo da prošetamo malo, večeramo u restoranu prepunom ljudi sa svih strana sveta (odličan azijski burger), vratimo se u sobe, konektujemo na net i pripremimo za sledeći dan. 
Tog jutra sam ustao u 7 pa sam jedva čekao da se istuširam i ubacim u krevet sa terapeutskim jastukom i dušekom na kome sam spavao kao car.

Očekivao nas je razgovor u okviru ministarstva i prvo upoznavanje sa projektom "Women entrepreneurship". 

(sve pišem sa zakašnjenjem pošto je raspored gust, a želim da vidim što je moguće više)

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…