Skip to main content

Dolazak u Stokholm

Hi-tech taxi - uređaj koji iščitava ko traži vožnju i gde, gps, sistem za elektronsko plaćanje karticama i izdavanje fiskalnog računa
Avion je kasnio 40 minuta. Ništa strašno. 
Zanimljivije mi je bilo to što sam informaciju koju sam saznao od Žane Poliakov proverio preko aplikacije Viputnik dok je ekipa sa aerodroma i daljena bila ubeđena da polećemo u 13 i 30. Fasciniralo me je koliko ova aplikacija dobro radi. Pre toga mi je poslužila da preko web kamera pogledam situaciju na autoputu.Da, ovo putovanje će do kraja definitivno pokazati koliko sam zaluđen tehnologijom. 

Falio nam je Slobodan Bubnjević čiji telefon tada još nismo upisali. Kako je strastveni pušač, svo raspoloživo vreme je proveo u pažljivom doziranju nikotina ispred ulaza. 

Na carini sam prijavio gomilu tehnike koja je činila moj lični ranac teškim makar 10 kg.

Ukrcali smo se. Sedeli smo odvojeno. Ja pored dva stranca. Jednog koji je ubrzo zaspao i drugog koji je uživao u igrici na svom Sony Ericson Expiria Mini android telefonu koji se izgleda zapatio kod većine putnika u avionu. 

Uključio sam Ipod i poslušao prvu od dve epizode podcastinga "Bits - Tech talk". Saznao sam za servis http://dotgo.com/ koji ljudima omogućava da surfuju kroz vaš sajt koristeći sms. Deluje suludo, ali je veoma praktično za zemlje u razvoju, vlasnike starijih telefona i nekoga ko želi kratku i informaciju, a poseduje paket sa velikim brojem poruka.

Čitao sam različite tekstove ponosan na moj E-reader koji je u sebi saržao tako puno knjiga, a zauzimao tako malo prostora.

Posle kratke dremke, ugledao sam gomilu ostrva kroz prozor aviona koji se naginjao iznad Švedske. Gledao sam i upijao. Hiljade ostrva, hiljade jezera. Šuma, šuma, šuma, po koja kuća, jahta, brod i divljina. Zamislio sam sebe na jednom velikom brodu koji je klizio tačno ispod nas kako se gubim u raznolikosti i tajnovitosti predela. Zamislio sam sebe na planinarenju.
Odmah sam pomislio kako kod nas postoje čiste površine sa nešto šume, a kako je ovde sve pod šumom sa malo proplanaka. Pomislio sam na medvede, irvase i druge životinje. 

Spustili smo se na aerodrom koji je na jezeru u okviru kompleksa posedovao žičaru za skijanje kao kod nas na Adi. Uživali smo u pogledu kroz velika stakla, čistim i jednostavnim površinama zgrade, prostoru, podu popločanom drvetom, vazduhu. 

Čovek koji nam je pregledao pasoše i postavio par pitanja je govorio srpski, ali tek na kraju kada je setno spomenuo sve što nam se dešava ovih dana. 


Taksista koji je trebao da nas sačeka nije bio tu. Michael je poslao drugu kompaniju. Seli smo u hibridnu Toyota Prius i započeli vožnju 30-ak km do Stokholma.

Nešto kao silikonska dolina u Americi. IT kompananije i jedna od mnogobrojnih neobičnih zgrada
Stigli smo u moderan hotel izgrađen iznad puta za automobile u centru grada i koji bi zadovoljio većinu probirljivih - Clarion Hotel.
Uspeli smo da prošetamo malo, večeramo u restoranu prepunom ljudi sa svih strana sveta (odličan azijski burger), vratimo se u sobe, konektujemo na net i pripremimo za sledeći dan. 
Tog jutra sam ustao u 7 pa sam jedva čekao da se istuširam i ubacim u krevet sa terapeutskim jastukom i dušekom na kome sam spavao kao car.

Očekivao nas je razgovor u okviru ministarstva i prvo upoznavanje sa projektom "Women entrepreneurship". 

(sve pišem sa zakašnjenjem pošto je raspored gust, a želim da vidim što je moguće više)

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…