Skip to main content

Dolazak u Stokholm

Hi-tech taxi - uređaj koji iščitava ko traži vožnju i gde, gps, sistem za elektronsko plaćanje karticama i izdavanje fiskalnog računa
Avion je kasnio 40 minuta. Ništa strašno. 
Zanimljivije mi je bilo to što sam informaciju koju sam saznao od Žane Poliakov proverio preko aplikacije Viputnik dok je ekipa sa aerodroma i daljena bila ubeđena da polećemo u 13 i 30. Fasciniralo me je koliko ova aplikacija dobro radi. Pre toga mi je poslužila da preko web kamera pogledam situaciju na autoputu.Da, ovo putovanje će do kraja definitivno pokazati koliko sam zaluđen tehnologijom. 

Falio nam je Slobodan Bubnjević čiji telefon tada još nismo upisali. Kako je strastveni pušač, svo raspoloživo vreme je proveo u pažljivom doziranju nikotina ispred ulaza. 

Na carini sam prijavio gomilu tehnike koja je činila moj lični ranac teškim makar 10 kg.

Ukrcali smo se. Sedeli smo odvojeno. Ja pored dva stranca. Jednog koji je ubrzo zaspao i drugog koji je uživao u igrici na svom Sony Ericson Expiria Mini android telefonu koji se izgleda zapatio kod većine putnika u avionu. 

Uključio sam Ipod i poslušao prvu od dve epizode podcastinga "Bits - Tech talk". Saznao sam za servis http://dotgo.com/ koji ljudima omogućava da surfuju kroz vaš sajt koristeći sms. Deluje suludo, ali je veoma praktično za zemlje u razvoju, vlasnike starijih telefona i nekoga ko želi kratku i informaciju, a poseduje paket sa velikim brojem poruka.

Čitao sam različite tekstove ponosan na moj E-reader koji je u sebi saržao tako puno knjiga, a zauzimao tako malo prostora.

Posle kratke dremke, ugledao sam gomilu ostrva kroz prozor aviona koji se naginjao iznad Švedske. Gledao sam i upijao. Hiljade ostrva, hiljade jezera. Šuma, šuma, šuma, po koja kuća, jahta, brod i divljina. Zamislio sam sebe na jednom velikom brodu koji je klizio tačno ispod nas kako se gubim u raznolikosti i tajnovitosti predela. Zamislio sam sebe na planinarenju.
Odmah sam pomislio kako kod nas postoje čiste površine sa nešto šume, a kako je ovde sve pod šumom sa malo proplanaka. Pomislio sam na medvede, irvase i druge životinje. 

Spustili smo se na aerodrom koji je na jezeru u okviru kompleksa posedovao žičaru za skijanje kao kod nas na Adi. Uživali smo u pogledu kroz velika stakla, čistim i jednostavnim površinama zgrade, prostoru, podu popločanom drvetom, vazduhu. 

Čovek koji nam je pregledao pasoše i postavio par pitanja je govorio srpski, ali tek na kraju kada je setno spomenuo sve što nam se dešava ovih dana. 


Taksista koji je trebao da nas sačeka nije bio tu. Michael je poslao drugu kompaniju. Seli smo u hibridnu Toyota Prius i započeli vožnju 30-ak km do Stokholma.

Nešto kao silikonska dolina u Americi. IT kompananije i jedna od mnogobrojnih neobičnih zgrada
Stigli smo u moderan hotel izgrađen iznad puta za automobile u centru grada i koji bi zadovoljio većinu probirljivih - Clarion Hotel.
Uspeli smo da prošetamo malo, večeramo u restoranu prepunom ljudi sa svih strana sveta (odličan azijski burger), vratimo se u sobe, konektujemo na net i pripremimo za sledeći dan. 
Tog jutra sam ustao u 7 pa sam jedva čekao da se istuširam i ubacim u krevet sa terapeutskim jastukom i dušekom na kome sam spavao kao car.

Očekivao nas je razgovor u okviru ministarstva i prvo upoznavanje sa projektom "Women entrepreneurship". 

(sve pišem sa zakašnjenjem pošto je raspored gust, a želim da vidim što je moguće više)

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…