Skip to main content

Wimax u Beogradu (Srbiji) - VeratNet test

Početkom 2008. godine, postavio sam info post "Wimax u Srbiji" u okviru koga se govori o dodeljivanju dozvola operaterima za uvođenje ovakvog tipa interneta kod nas. 

Pre dve nedelje sam dobio priliku da isprobam wimax modem kompanije VearatNet koja ovu uslugu nudi u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu.

WiMax modem kompanije VeratNet na mom stolu

TEST I PREDNOSTI


Došao je u većoj kartonskoj kutiji sa dve antene, instalacionim diskom (ne znam zašto pošto se ništa ne instalira), mrežnim i kablom za napajanje. 
Ono što mi se odmah svidelo jeste to što je korišćenje izuzetno lako. Zavrnuo sam antene, uključio ga u struju, modem je pronašao signal i automatski uključio wifi za lokalno konektovanje. To je bilo to.

Pošto sam ga prvi dan doneo u kancelariju na Terazijama, signal je bio maksimalan, a svi smo iskoristili priliku da update-ujemo postojeći i skinemo novi sofver na našim android telefonima.
Na kraju dana sam ga isključio, spakovao u kutiju i poneo kući. Stajao je par dana u kutiji, a onda sam odlučio da ga ponovo uključim. Ovaj put je signal na Dušanovcu bio malčice slabiji (jačinu pokazuju zeleni kvadratići na modemu), ali je brzina i dalje bila solidna. Povezao sam mrežni kabl (može da poveže četiri kompjutera na ovaj način) sa mojim postojećim ruterom i sada je umesto SBB-a dobijao signal putem wimax modema.

Ovaj wimax je jedini (koliko je meni poznato) koji nudi odnos download - upload 1:1. U mom slučaju do modema je puštena neograničena konekcija od 1Mbps koja je u realnosti bila 0.91 download i 0.76 upload tokom testa.

Dva-tri dana sam surfovao netom, skidao torrente, koristio skype i druge servise i sve je lepo radilo. Iskoristio sam priliku da učitam sve što sam mogao na servere. Setio sam se kako sam dok sam živeo u Kotežu priželjkivao ovako nešto pošto nisam mogao da uspostavim optičku vidljivost sa repetitorom kompanije koja je nudila wifi net. Sećam se i da je trebalo izdvojiti oko 150 evra za opremu pa tek onda uplatiti konekciju. Koristio sam 3G modem Telekoma.

Wimax može da prolazi kroz zidove i druge prepreke (naravnom ne beskonačno), da jednim repetitorom pokrije grad srednje veličine, a opremu možete vratiti ako vam ne odgovara (u roku od sedam dana) i dok je koristitie ne naplaćuje vam se.


ŠTA MOŽE DA BUDE BOLJE?
I ako je modem poprilično veliki (uporedite ga sa Belkin ruterom sa njegove leve strane na fotografiji) , moguće je šetati ga od posla do kuće (nije težak). Naravno, siguran sam da će vremenom poraditi na smanjenju dimenzija.

Cene su malo jače za ovakav download, ali su zato odlične za sve koji imaju potrebu da učitavaju nešto na net.

Wifi je bio otvoren kada sam uključio modem što omogućava svima u okolini da koriste vašu konekciju, mada sam siguran da se to može srediti jer modemom mogu upravljati daljinski (uključivati i isključivati wifi, signal i druga podešavanja).

Bilo bi idealno da možete da se šetkate i van grada, recimo do vikendice, ali sam siguran da će i to uskoro postati realnost pošto konkurišu za nacionalnu frekvencu.


ČINJENICE

Wimax trenutno pokriva između 60 i 70% teritorije Beograda, veći deo Novog Sada i Pančeva. Detaljnu mapu pokrivenosti možete pogledati ovde: 
http://www.verat.net/sr/wimax/mapa-pokrivenosti/

Novi paketi dostupni u Beogradu su 1:1, 3:1 i 4:1 Mbps, a očekuje se da će do kraja godine isti paketi biti u ponudi i za Novi Sad i Pančevo u kojima se trenutno nudi malo sporija veza.

Svi paketi imaju četvoro-portni wifi ruter, statičku IP adresu i hosting paket.

Trenutne cene možete pogledati u okviru njihovog sajta.U toku je letnja akcija, a uz premium pakete dolaze i IP telefoni.


TRENUTNA POKRIVENOST WIMAX SIGNALOM U BEOGRADU

Vidikovac
Cerak
Labudovo brdo
Rakovica
Kijevo
Petlovo brdo
Resnik
Kanarevo brdo
Miljakovac
Banovo brdo
Čukaricka padina
Ada ciganlija
Senjak
Julino brdo
Mirijevo
Marinkova bara
Braće Jerkovic
Banjica
DedinjeBlok 44
Blok 45
Blok 70
Blok 70a
Blok 19a
Blok 23
Blok 41
Blok 40
Blok 49
Blok 60
Altina
Nova Galenika
Zemun
Stari grad
Vračar
Zvezdara
Konjarnik
Medakovic

Na spisak dodajem i Dušanovac u blizini Šumica.
Drago mi je da iz godine u godinu napredujemo i da se konkurencija povećava, pa će svi nuditi sve kvalitetnije i bolje usluge. Napišite komentar ako imate iskustvo sa wimax-om kod nas, ili ako vas interesuje nešto u vezi sa gore pomenutim.

Comments

 1. A mi u Kotežu i dalje čekamo WiMax :(

  ReplyDelete
 2. Pazi, bezicne veze najbolje rade u ravnici, a Kotez je upravo na takvom podrucju. Cim se skockaju jos neki uslovi (koji meni nisu poznati), siguran sam da ce ceo BGD biti pokroven ovakvim signalom.
  Da li bi koristio wimax ako bi signal stigao?
  Sta se sada od interneta koristi u Kotezu?

  ReplyDelete
 3. Na osnovu tvog opisa wimax-a sam odlučila da za kompaniju kao 2. internet pored ADSL-a uzmem Wimax Premium 4 mbps/1mpbs.
  Koristićemo za video konferencije a služiće i za standardne konekcije.

  Preneću iskustva. U svakom slučaju Verat se odazvao u OK roku, a uz ovaj paket ide i statička IP adresa, hosting, co.rs domen i IP telefon. To za 3990 din i PDV je uključen u tu cenu.

  Kod Telekom 4096/512 Kb/s statička adresa dobijaš za 4.708,20 i naravno nemaš co.rs domen, hosting, i IP telefon...

  ReplyDelete
 4. Super :) Hvala na informacijama. Javi utiske kada ga budes koristila.
  Pozdrav

  ReplyDelete
 5. signal - 3,4 lampice
  download speed 0,38
  upload speed 0,81

  Trebalo bi da bude 4mbps/1mpbs...
  Prvo je signal bio slabiji - 2/3 lampice, pa sam po njihovoj preporuci stavila wimax do prozora, sa čim je signal jači, ali download brzina se nije povećala...Javiću ishod :)

  ReplyDelete
 6. To bas i nije najbolje. Pokusaj da nadjes polozaj modema koji ce ti obezbediti cetiri crtice, odnosno bolji signal. Javni kako funkcionise.
  U kom delu grada si?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 7. Ovo sigurno nije do signala, a to i oni potvrdili. Posle je Wimax imao već 4-5crtice, a download ništa nije bio bolji.
  Lokacija - 200 m do Pravnog fakulteta

  ReplyDelete
 8. Zovni ih onda i pitaj da ti rese situaciju. Mozda je do modema, ili nekih elektromagnetnih smetnji

  ReplyDelete
 9. Pozdrav Karolina.
  Predlazem da se javite sutra na 3605 343, pa cemo videti u cemu moze biti problem.

  ReplyDelete
 10. Posle par dana odsutnosti iz kancelarije, kada sam u sredu 24-og avgsuta u saradnji sa tehničkom podrškom jače zategla antene (eto sitnice :))download je bio oko 3,8 Mbps.
  29-og ću biti opet u kancelariji, pa ću tada u toku dana više puta proveravati brzinu da dobijem realnu sliku o istoj, te se javljam. Verujem da je sada sve OK ;)

  ReplyDelete
 11. I tako je sva dalja prica oko WiMAX-a u Srbiji zamrla.
  Godina 2015.

  Pozdrav

  ReplyDelete
  Replies
  1. Izgleda da je to naša realnost...Javite ako čujete neke novosti.

   Pozdrav,

   Tihomir

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…