Skip to main content

Holcim Srbija - fabrika cementa

Prijem novinara u okviru fabrike Holcim
Pre dva dana sam dobio priliku da posetim fabriku cementa Holcim-Srbija zajedno da novinarima klasičnih, elektronskih i online medija. Organizovali smo obilazak fabrike u cilju međusobnog upoznavanja i saradnje. 

Osećao sam se kao deo dokumentarca "National Geographic ultimate factories". Nakon što su nas ugostili i održali PPT prezentaciju o fabrici i njenom neverovatnom uspehu na polju bezbednosti radnika, poveli su nas u šetnju.

Darinka objašnjava proces proizvodnje

Holcim Srbija - fabrika cementa
Prilikom privatizacije, deo radnika je odlučio da svoje otpremine uloži u posao pa je tako nekoliko njih organizovalo preduzeće za održavanje zelenih površina koje to i dan danas čini kada je u pitanju prostor oko fabrike kao i park na njenom ulazu.

Radnici - začudili biste se da samo oko 300 radnika omogućava proizvodnju

Na mene je utisak ostavilo još nekoliko bitnih aktivnosti: 
  • Holcim je uložio preko 100.000 evra za izgradnju senzora koji će analizirati nivo emisije neželjenih materija malo izvan kruga fabrike. Njihovi rezultati su dostupni republičkim vlastima kao i javnosti i ako ih niko nije primorao na ovakav potez. Postavili su najnovije filtere koje menjaju svake tri godine.
  • Povećali su parking i prostor za manevrisanje kamiona, obezbedili nova lakša i fleksibilnija odela za radnike koji rade sa materijalima na velikoj temperaturi, opremu za filtraciju vazduha, edukativni centar i održavanje vežbi spašavanja (i na velikim visinama) - drugim rečima, znatno su povećali bezbednost na radu tako da već preko 500 dana nemaju nijednu povredu. 
  • Akvizicija je ugovorom obuhvatala investicije i socijalni paket u vrednosti od 89 miliona USD koji je bio realizovan u periodu od 5 godina (zaključno sa 2006) 
  • Poslednjih godina su akvizicijom preuzeli fabriku "Kamenka Gagrčina" (drobljeni kamen, pesak, šljunak) i napravili fabriku gotovog betona u Krnjači

Iskopavanje materijala za cement neposredno u blizini fabrike

Vožnja teretnim liftom na vrh fabrike

Koleginica i novinarka posmatraju fabriku

Ekipa na vrhu fabrike (napokon da neki slika fotografa Dejana)

Sigurnost na radu - deo edukacionog i trenažnog centra

Pečenje klinkera - ove ogromne cevi se okreću

Edukacija u okviru fabrike

Cement - proizvodan traka
Posle oko dva sata nošenja zaštitne opreme na plus 35 stepeni, jedva smo dočekali trenutak da je skinemo i uživamo u klopi koja je spremljena i poslužena u okviru njihove kantine. 

U povratku sam pustio još neki twitt i dremkao zadovoljan danom. Novinari su se sa osmehom oprostili sa nama nakon što smo stigli u Beograd pa bih rekao da su i oni imali ispunjen i zanimljiv dan. 
Najavili su prve tekstove, ugovorili intervjue sa stručnjacima i stupili u kontakt za buduću saradnju. 

Ukoliko želite, možete pogledati sve fotografije u okviru galerije

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.