Skip to main content

Holcim Srbija - fabrika cementa

Prijem novinara u okviru fabrike Holcim
Pre dva dana sam dobio priliku da posetim fabriku cementa Holcim-Srbija zajedno da novinarima klasičnih, elektronskih i online medija. Organizovali smo obilazak fabrike u cilju međusobnog upoznavanja i saradnje. 

Osećao sam se kao deo dokumentarca "National Geographic ultimate factories". Nakon što su nas ugostili i održali PPT prezentaciju o fabrici i njenom neverovatnom uspehu na polju bezbednosti radnika, poveli su nas u šetnju.

Darinka objašnjava proces proizvodnje

Holcim Srbija - fabrika cementa
Prilikom privatizacije, deo radnika je odlučio da svoje otpremine uloži u posao pa je tako nekoliko njih organizovalo preduzeće za održavanje zelenih površina koje to i dan danas čini kada je u pitanju prostor oko fabrike kao i park na njenom ulazu.

Radnici - začudili biste se da samo oko 300 radnika omogućava proizvodnju

Na mene je utisak ostavilo još nekoliko bitnih aktivnosti: 
  • Holcim je uložio preko 100.000 evra za izgradnju senzora koji će analizirati nivo emisije neželjenih materija malo izvan kruga fabrike. Njihovi rezultati su dostupni republičkim vlastima kao i javnosti i ako ih niko nije primorao na ovakav potez. Postavili su najnovije filtere koje menjaju svake tri godine.
  • Povećali su parking i prostor za manevrisanje kamiona, obezbedili nova lakša i fleksibilnija odela za radnike koji rade sa materijalima na velikoj temperaturi, opremu za filtraciju vazduha, edukativni centar i održavanje vežbi spašavanja (i na velikim visinama) - drugim rečima, znatno su povećali bezbednost na radu tako da već preko 500 dana nemaju nijednu povredu. 
  • Akvizicija je ugovorom obuhvatala investicije i socijalni paket u vrednosti od 89 miliona USD koji je bio realizovan u periodu od 5 godina (zaključno sa 2006) 
  • Poslednjih godina su akvizicijom preuzeli fabriku "Kamenka Gagrčina" (drobljeni kamen, pesak, šljunak) i napravili fabriku gotovog betona u Krnjači

Iskopavanje materijala za cement neposredno u blizini fabrike

Vožnja teretnim liftom na vrh fabrike

Koleginica i novinarka posmatraju fabriku

Ekipa na vrhu fabrike (napokon da neki slika fotografa Dejana)

Sigurnost na radu - deo edukacionog i trenažnog centra

Pečenje klinkera - ove ogromne cevi se okreću

Edukacija u okviru fabrike

Cement - proizvodan traka
Posle oko dva sata nošenja zaštitne opreme na plus 35 stepeni, jedva smo dočekali trenutak da je skinemo i uživamo u klopi koja je spremljena i poslužena u okviru njihove kantine. 

U povratku sam pustio još neki twitt i dremkao zadovoljan danom. Novinari su se sa osmehom oprostili sa nama nakon što smo stigli u Beograd pa bih rekao da su i oni imali ispunjen i zanimljiv dan. 
Najavili su prve tekstove, ugovorili intervjue sa stručnjacima i stupili u kontakt za buduću saradnju. 

Ukoliko želite, možete pogledati sve fotografije u okviru galerije

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…