24/06/2011

Holcim Srbija - fabrika cementa

Prijem novinara u okviru fabrike Holcim
Pre dva dana sam dobio priliku da posetim fabriku cementa Holcim-Srbija zajedno da novinarima klasičnih, elektronskih i online medija. Organizovali smo obilazak fabrike u cilju međusobnog upoznavanja i saradnje. 

Osećao sam se kao deo dokumentarca "National Geographic ultimate factories". Nakon što su nas ugostili i održali PPT prezentaciju o fabrici i njenom neverovatnom uspehu na polju bezbednosti radnika, poveli su nas u šetnju.

Darinka objašnjava proces proizvodnje

Holcim Srbija - fabrika cementa
Prilikom privatizacije, deo radnika je odlučio da svoje otpremine uloži u posao pa je tako nekoliko njih organizovalo preduzeće za održavanje zelenih površina koje to i dan danas čini kada je u pitanju prostor oko fabrike kao i park na njenom ulazu.

Radnici - začudili biste se da samo oko 300 radnika omogućava proizvodnju

Na mene je utisak ostavilo još nekoliko bitnih aktivnosti: 
  • Holcim je uložio preko 100.000 evra za izgradnju senzora koji će analizirati nivo emisije neželjenih materija malo izvan kruga fabrike. Njihovi rezultati su dostupni republičkim vlastima kao i javnosti i ako ih niko nije primorao na ovakav potez. Postavili su najnovije filtere koje menjaju svake tri godine.
  • Povećali su parking i prostor za manevrisanje kamiona, obezbedili nova lakša i fleksibilnija odela za radnike koji rade sa materijalima na velikoj temperaturi, opremu za filtraciju vazduha, edukativni centar i održavanje vežbi spašavanja (i na velikim visinama) - drugim rečima, znatno su povećali bezbednost na radu tako da već preko 500 dana nemaju nijednu povredu. 
  • Akvizicija je ugovorom obuhvatala investicije i socijalni paket u vrednosti od 89 miliona USD koji je bio realizovan u periodu od 5 godina (zaključno sa 2006) 
  • Poslednjih godina su akvizicijom preuzeli fabriku "Kamenka Gagrčina" (drobljeni kamen, pesak, šljunak) i napravili fabriku gotovog betona u Krnjači

Iskopavanje materijala za cement neposredno u blizini fabrike

Vožnja teretnim liftom na vrh fabrike

Koleginica i novinarka posmatraju fabriku

Ekipa na vrhu fabrike (napokon da neki slika fotografa Dejana)

Sigurnost na radu - deo edukacionog i trenažnog centra

Pečenje klinkera - ove ogromne cevi se okreću

Edukacija u okviru fabrike

Cement - proizvodan traka
Posle oko dva sata nošenja zaštitne opreme na plus 35 stepeni, jedva smo dočekali trenutak da je skinemo i uživamo u klopi koja je spremljena i poslužena u okviru njihove kantine. 

U povratku sam pustio još neki twitt i dremkao zadovoljan danom. Novinari su se sa osmehom oprostili sa nama nakon što smo stigli u Beograd pa bih rekao da su i oni imali ispunjen i zanimljiv dan. 
Najavili su prve tekstove, ugovorili intervjue sa stručnjacima i stupili u kontakt za buduću saradnju. 

Ukoliko želite, možete pogledati sve fotografije u okviru galerije

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: