Skip to main content

Holcim Srbija - fabrika cementa

Prijem novinara u okviru fabrike Holcim
Pre dva dana sam dobio priliku da posetim fabriku cementa Holcim-Srbija zajedno da novinarima klasičnih, elektronskih i online medija. Organizovali smo obilazak fabrike u cilju međusobnog upoznavanja i saradnje. 

Osećao sam se kao deo dokumentarca "National Geographic ultimate factories". Nakon što su nas ugostili i održali PPT prezentaciju o fabrici i njenom neverovatnom uspehu na polju bezbednosti radnika, poveli su nas u šetnju.

Darinka objašnjava proces proizvodnje

Holcim Srbija - fabrika cementa
Prilikom privatizacije, deo radnika je odlučio da svoje otpremine uloži u posao pa je tako nekoliko njih organizovalo preduzeće za održavanje zelenih površina koje to i dan danas čini kada je u pitanju prostor oko fabrike kao i park na njenom ulazu.

Radnici - začudili biste se da samo oko 300 radnika omogućava proizvodnju

Na mene je utisak ostavilo još nekoliko bitnih aktivnosti: 
  • Holcim je uložio preko 100.000 evra za izgradnju senzora koji će analizirati nivo emisije neželjenih materija malo izvan kruga fabrike. Njihovi rezultati su dostupni republičkim vlastima kao i javnosti i ako ih niko nije primorao na ovakav potez. Postavili su najnovije filtere koje menjaju svake tri godine.
  • Povećali su parking i prostor za manevrisanje kamiona, obezbedili nova lakša i fleksibilnija odela za radnike koji rade sa materijalima na velikoj temperaturi, opremu za filtraciju vazduha, edukativni centar i održavanje vežbi spašavanja (i na velikim visinama) - drugim rečima, znatno su povećali bezbednost na radu tako da već preko 500 dana nemaju nijednu povredu. 
  • Akvizicija je ugovorom obuhvatala investicije i socijalni paket u vrednosti od 89 miliona USD koji je bio realizovan u periodu od 5 godina (zaključno sa 2006) 
  • Poslednjih godina su akvizicijom preuzeli fabriku "Kamenka Gagrčina" (drobljeni kamen, pesak, šljunak) i napravili fabriku gotovog betona u Krnjači

Iskopavanje materijala za cement neposredno u blizini fabrike

Vožnja teretnim liftom na vrh fabrike

Koleginica i novinarka posmatraju fabriku

Ekipa na vrhu fabrike (napokon da neki slika fotografa Dejana)

Sigurnost na radu - deo edukacionog i trenažnog centra

Pečenje klinkera - ove ogromne cevi se okreću

Edukacija u okviru fabrike

Cement - proizvodan traka
Posle oko dva sata nošenja zaštitne opreme na plus 35 stepeni, jedva smo dočekali trenutak da je skinemo i uživamo u klopi koja je spremljena i poslužena u okviru njihove kantine. 

U povratku sam pustio još neki twitt i dremkao zadovoljan danom. Novinari su se sa osmehom oprostili sa nama nakon što smo stigli u Beograd pa bih rekao da su i oni imali ispunjen i zanimljiv dan. 
Najavili su prve tekstove, ugovorili intervjue sa stručnjacima i stupili u kontakt za buduću saradnju. 

Ukoliko želite, možete pogledati sve fotografije u okviru galerije

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…