Skip to main content

Nokia N95 - tehnologija ispred svog vremena

Kupio sam telefon "Nokia N95" pre oko cetiri godine. Tada sam ga uzeo za 500 evra i isplatio ga kroz sve poslove koje sam obavio putem njega.

Aparat je bio ispred svog vremena. 
Wi-fi, 3G veza, kamera od 5 megapiksela, GPS senzor, Skype, Podcasting, Google talk (Fring), Youtube, Google maps i njegove sopstvene mape su samo neke od stvari koje su radile, a i danas funkcionisu skoro besprekorno. Ove funkcije se i danas nude kao nesto ekstra, sjajno i posebno. 

U medjuvremenu sam ovde na blogu pisao o pedometru, programu zasnovano na  augmented reality-ju, mapama za pesake.

Nokia N95

Zasto i dalje tvrdim da je bio ispred svog vremena?

  • Telefon i dalje koristi moja draga i uzivao u MB koji dolaze uz njen paket. U vreme kada je bio kod mene, nisu bili toliko zastupljeni paketi koji nude dovoljan broj MB u okviru postpaid pretplate. Prebacivao sam data SIM karticu iz kompjutera i zatim vracao klasicnu prepaid
  • Retko ko je koristio VOIP svakodnevno
  • Nije bilo toliko zanimljivih i bitnih sadrzaja u okviru podcastinga, kao ni sadrzaja prilagodjenog, ili namenjenog mobilnim uredjajima uopste 
  • Tek je zapocet razvoj aplikacija za mobilne uredjaje i morao sam da ih "jurim" po internetu umesto da ih biram unutar jedne lokacije 

Rekao sam sebi da vise necu kupovati telefone koji su toliko skupi. Ne isplati se imati mogucnosti, a ne iskoristiti ih do maksimuma. Naucio sam da treba slusati laike i da treba postovati logiku moje drage "Kupujem telefon do 200 evra. To je cena koja obezbedjuje nove funkcije koje sada vec svi koriste i za koje postoje razvijeni servisi".
Ipak, i pored svega, to je ostao dobar mobilni telefon, ili kako su ga u to vreme reklamirali, "mobilni kompjuter". 

U medjuvremenu su napravili uzasnu gresku. Nastavili su da razvijaju Symbian - operativni sistem za mobilne telefone koji j bio zatvorenog koda i dozvoljavao razvoj aplikacija samo uz njihovu dozvolu. Pre oko godinu dana ste mogli daprocitate da Nokia pocinje da razvija OS zasnovan na linuxu, a sada i Windows mobile platformi


U medjuvremenu se pojavio Android i zauzelo lidersku poziciju u svetu zbog svoje open source strukture, mogucnosti prilagodjavanja i razvoja od strane miliona programera sirom sveta. Nokia se istrosila pre vremena, drugi su naucili od nje i na njenim greskama i nastavili dalje. Ona se i dalje bori za opstanak.


Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.