Skip to main content

Nokia N95 - tehnologija ispred svog vremena

Kupio sam telefon "Nokia N95" pre oko cetiri godine. Tada sam ga uzeo za 500 evra i isplatio ga kroz sve poslove koje sam obavio putem njega.

Aparat je bio ispred svog vremena. 
Wi-fi, 3G veza, kamera od 5 megapiksela, GPS senzor, Skype, Podcasting, Google talk (Fring), Youtube, Google maps i njegove sopstvene mape su samo neke od stvari koje su radile, a i danas funkcionisu skoro besprekorno. Ove funkcije se i danas nude kao nesto ekstra, sjajno i posebno. 

U medjuvremenu sam ovde na blogu pisao o pedometru, programu zasnovano na  augmented reality-ju, mapama za pesake.

Nokia N95

Zasto i dalje tvrdim da je bio ispred svog vremena?

  • Telefon i dalje koristi moja draga i uzivao u MB koji dolaze uz njen paket. U vreme kada je bio kod mene, nisu bili toliko zastupljeni paketi koji nude dovoljan broj MB u okviru postpaid pretplate. Prebacivao sam data SIM karticu iz kompjutera i zatim vracao klasicnu prepaid
  • Retko ko je koristio VOIP svakodnevno
  • Nije bilo toliko zanimljivih i bitnih sadrzaja u okviru podcastinga, kao ni sadrzaja prilagodjenog, ili namenjenog mobilnim uredjajima uopste 
  • Tek je zapocet razvoj aplikacija za mobilne uredjaje i morao sam da ih "jurim" po internetu umesto da ih biram unutar jedne lokacije 

Rekao sam sebi da vise necu kupovati telefone koji su toliko skupi. Ne isplati se imati mogucnosti, a ne iskoristiti ih do maksimuma. Naucio sam da treba slusati laike i da treba postovati logiku moje drage "Kupujem telefon do 200 evra. To je cena koja obezbedjuje nove funkcije koje sada vec svi koriste i za koje postoje razvijeni servisi".
Ipak, i pored svega, to je ostao dobar mobilni telefon, ili kako su ga u to vreme reklamirali, "mobilni kompjuter". 

U medjuvremenu su napravili uzasnu gresku. Nastavili su da razvijaju Symbian - operativni sistem za mobilne telefone koji j bio zatvorenog koda i dozvoljavao razvoj aplikacija samo uz njihovu dozvolu. Pre oko godinu dana ste mogli daprocitate da Nokia pocinje da razvija OS zasnovan na linuxu, a sada i Windows mobile platformi


U medjuvremenu se pojavio Android i zauzelo lidersku poziciju u svetu zbog svoje open source strukture, mogucnosti prilagodjavanja i razvoja od strane miliona programera sirom sveta. Nokia se istrosila pre vremena, drugi su naucili od nje i na njenim greskama i nastavili dalje. Ona se i dalje bori za opstanak.


Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…