Skip to main content

Nokia N95 - tehnologija ispred svog vremena

Kupio sam telefon "Nokia N95" pre oko cetiri godine. Tada sam ga uzeo za 500 evra i isplatio ga kroz sve poslove koje sam obavio putem njega.

Aparat je bio ispred svog vremena. 
Wi-fi, 3G veza, kamera od 5 megapiksela, GPS senzor, Skype, Podcasting, Google talk (Fring), Youtube, Google maps i njegove sopstvene mape su samo neke od stvari koje su radile, a i danas funkcionisu skoro besprekorno. Ove funkcije se i danas nude kao nesto ekstra, sjajno i posebno. 

U medjuvremenu sam ovde na blogu pisao o pedometru, programu zasnovano na  augmented reality-ju, mapama za pesake.

Nokia N95

Zasto i dalje tvrdim da je bio ispred svog vremena?

  • Telefon i dalje koristi moja draga i uzivao u MB koji dolaze uz njen paket. U vreme kada je bio kod mene, nisu bili toliko zastupljeni paketi koji nude dovoljan broj MB u okviru postpaid pretplate. Prebacivao sam data SIM karticu iz kompjutera i zatim vracao klasicnu prepaid
  • Retko ko je koristio VOIP svakodnevno
  • Nije bilo toliko zanimljivih i bitnih sadrzaja u okviru podcastinga, kao ni sadrzaja prilagodjenog, ili namenjenog mobilnim uredjajima uopste 
  • Tek je zapocet razvoj aplikacija za mobilne uredjaje i morao sam da ih "jurim" po internetu umesto da ih biram unutar jedne lokacije 

Rekao sam sebi da vise necu kupovati telefone koji su toliko skupi. Ne isplati se imati mogucnosti, a ne iskoristiti ih do maksimuma. Naucio sam da treba slusati laike i da treba postovati logiku moje drage "Kupujem telefon do 200 evra. To je cena koja obezbedjuje nove funkcije koje sada vec svi koriste i za koje postoje razvijeni servisi".
Ipak, i pored svega, to je ostao dobar mobilni telefon, ili kako su ga u to vreme reklamirali, "mobilni kompjuter". 

U medjuvremenu su napravili uzasnu gresku. Nastavili su da razvijaju Symbian - operativni sistem za mobilne telefone koji j bio zatvorenog koda i dozvoljavao razvoj aplikacija samo uz njihovu dozvolu. Pre oko godinu dana ste mogli daprocitate da Nokia pocinje da razvija OS zasnovan na linuxu, a sada i Windows mobile platformi


U medjuvremenu se pojavio Android i zauzelo lidersku poziciju u svetu zbog svoje open source strukture, mogucnosti prilagodjavanja i razvoja od strane miliona programera sirom sveta. Nokia se istrosila pre vremena, drugi su naucili od nje i na njenim greskama i nastavili dalje. Ona se i dalje bori za opstanak.


Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…