Skip to main content

Nokia N95 - tehnologija ispred svog vremena

Kupio sam telefon "Nokia N95" pre oko cetiri godine. Tada sam ga uzeo za 500 evra i isplatio ga kroz sve poslove koje sam obavio putem njega.

Aparat je bio ispred svog vremena. 
Wi-fi, 3G veza, kamera od 5 megapiksela, GPS senzor, Skype, Podcasting, Google talk (Fring), Youtube, Google maps i njegove sopstvene mape su samo neke od stvari koje su radile, a i danas funkcionisu skoro besprekorno. Ove funkcije se i danas nude kao nesto ekstra, sjajno i posebno. 

U medjuvremenu sam ovde na blogu pisao o pedometru, programu zasnovano na  augmented reality-ju, mapama za pesake.

Nokia N95

Zasto i dalje tvrdim da je bio ispred svog vremena?

  • Telefon i dalje koristi moja draga i uzivao u MB koji dolaze uz njen paket. U vreme kada je bio kod mene, nisu bili toliko zastupljeni paketi koji nude dovoljan broj MB u okviru postpaid pretplate. Prebacivao sam data SIM karticu iz kompjutera i zatim vracao klasicnu prepaid
  • Retko ko je koristio VOIP svakodnevno
  • Nije bilo toliko zanimljivih i bitnih sadrzaja u okviru podcastinga, kao ni sadrzaja prilagodjenog, ili namenjenog mobilnim uredjajima uopste 
  • Tek je zapocet razvoj aplikacija za mobilne uredjaje i morao sam da ih "jurim" po internetu umesto da ih biram unutar jedne lokacije 

Rekao sam sebi da vise necu kupovati telefone koji su toliko skupi. Ne isplati se imati mogucnosti, a ne iskoristiti ih do maksimuma. Naucio sam da treba slusati laike i da treba postovati logiku moje drage "Kupujem telefon do 200 evra. To je cena koja obezbedjuje nove funkcije koje sada vec svi koriste i za koje postoje razvijeni servisi".
Ipak, i pored svega, to je ostao dobar mobilni telefon, ili kako su ga u to vreme reklamirali, "mobilni kompjuter". 

U medjuvremenu su napravili uzasnu gresku. Nastavili su da razvijaju Symbian - operativni sistem za mobilne telefone koji j bio zatvorenog koda i dozvoljavao razvoj aplikacija samo uz njihovu dozvolu. Pre oko godinu dana ste mogli daprocitate da Nokia pocinje da razvija OS zasnovan na linuxu, a sada i Windows mobile platformi


U medjuvremenu se pojavio Android i zauzelo lidersku poziciju u svetu zbog svoje open source strukture, mogucnosti prilagodjavanja i razvoja od strane miliona programera sirom sveta. Nokia se istrosila pre vremena, drugi su naucili od nje i na njenim greskama i nastavili dalje. Ona se i dalje bori za opstanak.


Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…