Skip to main content

Sony R1, Nikon D90, ili Nikon D5000?

Sony DSC R1

Foto pitanje: "Planiram da kupim neki dSLR aparat, pa sam malo u nedoumici sta da izaberem. Jedan poznanik mi nudi polovan Sony DSC R1 za 450 evra, u dobrom stanju. Trenutno ga testiram i prilično sam zadovoljan, mada nisam siguran da li vredi toliko. Na sajtu san nasao Nikon D90 za 890 evra
http://www.foto-global.rs/Digitalni-SLR-Nikon-D90-+18-105mm-VR_2_Nikon_2258.html
Video sam slike koje si napravio sa Nikon D80, ali nema ga u ponudi kao nov. Koje je tvoje mišljenje, da li da sakupim još malo novca pa da kupim neki Nikon D5000 ili Nikon D90?"

Odgovor: Sony R1 (za početak) nije DSLR, već prozumer sa jako dobrim objektivom. Tačno je da je pre 5 godina kada se pojavio bio čudo, ali 5 godina u razvoju digitalnih fotoaparata je baš mnogo. Daleko od toga da je to loš aparat, ali 450€ mi se čini previše, pogotovo što za te pare može da se kupi nov DSLR:
http://www.axelfoto.com/sr/index1.php?page=foto-specifikacija&kategorija=dslr%20fotoaparati&proizvodjac=nikon&id_proizvoda=929

D3000 je amaterski početnički DSLR aparat sa senzorom skoro identičnim kao u D80, a autofokus sistem mu je čak i malo napredniji.

Izbor između D90 i D5000 nije preterano težak pošto se radi o dva jako slična aparata (već se o tome pisalo na blogu). U pitanju su dva modela gotovo identičnih karakteristika, ali za klasu višlje
postavljen D90 ima nešto kvalitetnije tražilo, napredniji sistem komandi i motor autofokusa u telu aparata. Ako je u pitanju prvi DSLR koji će se amaterski koristiti, D5000 ne zaostaje mnogo za D90. U svakom slučaju savetujem kupovinu u kompletu sa Nikon kit objektivom 18-105 VR.

Puno pozdrava.
Dejan Danailov

Comments

 1. U toj grupi nedostaje jedan fotoaparat na koji treba obratiti pažnju: Canon 550D.

  ReplyDelete
 2. Ja imam D5000, pa ako želiš da ga tesiraš, ti reci. Imam utisak da je trebalo za još malo para da kupim D90.
  Inače u inostranstvu je sve jeftinije, pa skokni neku subotu do Segedina i kupi tamo. Ja sam kupio u Bg... mislio sam da to što je servis ovde vredi više od razlike u ceni, ali sam u međuvremenu promenio mišljenje. Dodatnu opremu (filteri) sam kupio u inostranstvu. Prirpemi još para za filtere, blic, stativ, objektive i sl...

  ReplyDelete
 3. Hvala Zorane, javicu se ako budem krenuo u testove, mada mi hardver nije jaca strana. Zato ovo i radim sa momcima iz Axelfoto-a ;)

  Mnogi kupuju u inostranstvu i zadovoljni su, mada ima i ovde dobre robe. Moj Nikon D80 radi kao zmaj vec nekih godinu dana.

  Imas li na netu fotke napravljene sa svojim aparatom - D5000?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 4. Slike sa Nikona su ovde: http://www.flickr.com/photos/zrobulj/

  ReplyDelete
 5. Hvala :)
  Svidjaju mi se fotke. Posebno: http://www.flickr.com/photos/zrobulj/4905451116/
  http://www.flickr.com/photos/zrobulj/4518948762/
  http://www.flickr.com/photos/zrobulj/4340415315/

  Pozdrav

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…