Skip to main content

Sony R1, Nikon D90, ili Nikon D5000?

Sony DSC R1

Foto pitanje: "Planiram da kupim neki dSLR aparat, pa sam malo u nedoumici sta da izaberem. Jedan poznanik mi nudi polovan Sony DSC R1 za 450 evra, u dobrom stanju. Trenutno ga testiram i prilično sam zadovoljan, mada nisam siguran da li vredi toliko. Na sajtu san nasao Nikon D90 za 890 evra
http://www.foto-global.rs/Digitalni-SLR-Nikon-D90-+18-105mm-VR_2_Nikon_2258.html
Video sam slike koje si napravio sa Nikon D80, ali nema ga u ponudi kao nov. Koje je tvoje mišljenje, da li da sakupim još malo novca pa da kupim neki Nikon D5000 ili Nikon D90?"

Odgovor: Sony R1 (za početak) nije DSLR, već prozumer sa jako dobrim objektivom. Tačno je da je pre 5 godina kada se pojavio bio čudo, ali 5 godina u razvoju digitalnih fotoaparata je baš mnogo. Daleko od toga da je to loš aparat, ali 450€ mi se čini previše, pogotovo što za te pare može da se kupi nov DSLR:
http://www.axelfoto.com/sr/index1.php?page=foto-specifikacija&kategorija=dslr%20fotoaparati&proizvodjac=nikon&id_proizvoda=929

D3000 je amaterski početnički DSLR aparat sa senzorom skoro identičnim kao u D80, a autofokus sistem mu je čak i malo napredniji.

Izbor između D90 i D5000 nije preterano težak pošto se radi o dva jako slična aparata (već se o tome pisalo na blogu). U pitanju su dva modela gotovo identičnih karakteristika, ali za klasu višlje
postavljen D90 ima nešto kvalitetnije tražilo, napredniji sistem komandi i motor autofokusa u telu aparata. Ako je u pitanju prvi DSLR koji će se amaterski koristiti, D5000 ne zaostaje mnogo za D90. U svakom slučaju savetujem kupovinu u kompletu sa Nikon kit objektivom 18-105 VR.

Puno pozdrava.
Dejan Danailov

Comments

 1. U toj grupi nedostaje jedan fotoaparat na koji treba obratiti pažnju: Canon 550D.

  ReplyDelete
 2. Ja imam D5000, pa ako želiš da ga tesiraš, ti reci. Imam utisak da je trebalo za još malo para da kupim D90.
  Inače u inostranstvu je sve jeftinije, pa skokni neku subotu do Segedina i kupi tamo. Ja sam kupio u Bg... mislio sam da to što je servis ovde vredi više od razlike u ceni, ali sam u međuvremenu promenio mišljenje. Dodatnu opremu (filteri) sam kupio u inostranstvu. Prirpemi još para za filtere, blic, stativ, objektive i sl...

  ReplyDelete
 3. Hvala Zorane, javicu se ako budem krenuo u testove, mada mi hardver nije jaca strana. Zato ovo i radim sa momcima iz Axelfoto-a ;)

  Mnogi kupuju u inostranstvu i zadovoljni su, mada ima i ovde dobre robe. Moj Nikon D80 radi kao zmaj vec nekih godinu dana.

  Imas li na netu fotke napravljene sa svojim aparatom - D5000?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 4. Slike sa Nikona su ovde: http://www.flickr.com/photos/zrobulj/

  ReplyDelete
 5. Hvala :)
  Svidjaju mi se fotke. Posebno: http://www.flickr.com/photos/zrobulj/4905451116/
  http://www.flickr.com/photos/zrobulj/4518948762/
  http://www.flickr.com/photos/zrobulj/4340415315/

  Pozdrav

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…