08/07/2010

Mobilni uredjaji - Ipod touch i Samsung I7500 Galaxy


Za rodjendan sam od sestre dobio Ipod touch. Bila je u New Yourk-u i pitala me: "Da li hoces da ti donesem Ipod Classic od 160 GB, ili Ipod Touch od 32 GB?" Osmeh se rasirio mojim licem i brzo sam odgovorio na sms posto sam video da ga je poslala pre oko pola sata. Znao sam da cu biti srecan sta god da izabere. Ipak, odgovorio sam Ipod Touch.

Tada sam znao da je to isto sto i Iphone, samo bez kamerice i telefona, ali tek kada sam ga dobio, uvideo sam sve njegove fantasticne mogucnosti.

Kada je stigao, prvog trena nisam uspeo da ga povezem na Linux, pa sam posle dva dana cimanja, odlucio da ipak vratim i Windows na laptop. Instalirao sam nezaobilazni Itunes i povezao ga.

Ipod touch - 3 generacijaDa skratim pricu. Ipod touch:
 • Uredjaj ima neverovatno dobar ekran osetljiv i na najmanji dodir, reozlucija i boje su fantasticni, brz je, ne stuca, sve radi, aplikacije su sjajne, a dizajn znate vec, poseban.
 • Virtuelna qwerty tastatura je poprilicno funkcionalna sto me je iznenadilo, a ima i neke zgodne skracnice.
 • Znatno je tanji od Iphone-a, a baterija drzi oko 30 h slusanja muzike. Wi-fi radi kao zmaj.
 • Ipak, bluetooth sluzi samo za konektovanje bezicnih slusalica i eksterne tastature. Nije moguce prebacivati sadrzaj
 • Uz njega stize USB kabl za spajanje sa kompjuterom putem koga se prenose podaci i puni baterija, a ako zelite punjac za uticnicu, izvolite kupute ga. Bez ovog kabla je oko 1.500 din.
 • Kada otvarate nalog na Itunes-u, naplati vam nesto malo, kada menjate podatke u svom nalogu, naplati vam nesto malo
 • Kompjuter ga ne vidi kao spoljnu memoriju i moguce je prenositi podatke samo putem Itunes-a
Mogao bih ovako jos dugo posto volim da iscackam bas svaki detalj, ali i pored svega, moja ocena je i dalje pozitivna i trenutno mogu da kazem da je to moj najjaci mobilni uredjaj koji svakodnevno koristim.

Samsung I7500 Galaxy

Drugi uredjaj koji nosim svaki dan jeste Samsung I7500 Galaxy koji sam dobio na poslu kao sluzbeni telefon. Ono sto me je zainteresovalo jeste Android platforma. I ako je u pitanju 1.5, odnosno starija verzija, zeleo sam da vidim kao sve to radi.

Utisak je slican kao kod Linux-a. Puno dobrih stvari, ali fali jos dorade. Samsung I7500 Galaxy:
 • Na raspolaganju su vam mnogobrojni free programi (za nove verzije Androida ih ima jos vise) koji mogu da vam obave gotovo sve. Za razliku od Ipod toucha-a, samo instaliranje programa zahteva mozganje (nakad hoce da ih download-uje putem mobilne mreze, nekad hoce samo putem wi-fi mreze, nekad hoce nekoliko od njih, nekad hoce samo jedan po jedan..)
 • Telefon radi sve, ali radi uzasno polako. Multitasking je zamisljen kao prelazak sa aplikacije na aplikaciju gasenjem predhodne i paljenjem nove
 • Ekran je dobar, ali znatno losiji u odnosu na Ipod touch, a osetljivost ne treba ni spominjati posto cete u pojedinim slucajevima bukvalno kuckati, a ne dodirivati telefon
 • Virtuelna qwerty tastatura je ok samo u prosirenom modu preko celog ekrana i to kada mirujete i drzite telefon sa dve ruke.
 • Program za povezivanje za PC-jem ne registruje sve funkcije telefona, ali je dobro sto registruje mocnih 8 GB interne SD kartice i 4 GB spoljne koju sam ja dodao, a ako se dobro secam, moze da se prosiri cak do 32 GB
 • Zvuk nije los, ali baterija traje maksimum jedan dan
Verujem da su ove i mnoge druge stvari sredili u narednim verzijama, ali trenutna ocena i nije neka.

Samsung kosta oko 400 evra, a Ipod oko 300 dolara. I ako nisam verovao da cu to reci, Ipod touch je razbio i zaista je i dalje nadmocan u odnosu na vecinu uredjaja. Ne znam sta ce sve imati Iphone 4, ali me je zainteresovao.

Kakva su vasa iskustva sa ovim i slicnim uredjajima? Koje koristite?

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: