Skip to main content

Mobilni uredjaji - Ipod touch i Samsung I7500 Galaxy


Za rodjendan sam od sestre dobio Ipod touch. Bila je u New Yourk-u i pitala me: "Da li hoces da ti donesem Ipod Classic od 160 GB, ili Ipod Touch od 32 GB?" Osmeh se rasirio mojim licem i brzo sam odgovorio na sms posto sam video da ga je poslala pre oko pola sata. Znao sam da cu biti srecan sta god da izabere. Ipak, odgovorio sam Ipod Touch.

Tada sam znao da je to isto sto i Iphone, samo bez kamerice i telefona, ali tek kada sam ga dobio, uvideo sam sve njegove fantasticne mogucnosti.

Kada je stigao, prvog trena nisam uspeo da ga povezem na Linux, pa sam posle dva dana cimanja, odlucio da ipak vratim i Windows na laptop. Instalirao sam nezaobilazni Itunes i povezao ga.

Ipod touch - 3 generacijaDa skratim pricu. Ipod touch:
 • Uredjaj ima neverovatno dobar ekran osetljiv i na najmanji dodir, reozlucija i boje su fantasticni, brz je, ne stuca, sve radi, aplikacije su sjajne, a dizajn znate vec, poseban.
 • Virtuelna qwerty tastatura je poprilicno funkcionalna sto me je iznenadilo, a ima i neke zgodne skracnice.
 • Znatno je tanji od Iphone-a, a baterija drzi oko 30 h slusanja muzike. Wi-fi radi kao zmaj.
 • Ipak, bluetooth sluzi samo za konektovanje bezicnih slusalica i eksterne tastature. Nije moguce prebacivati sadrzaj
 • Uz njega stize USB kabl za spajanje sa kompjuterom putem koga se prenose podaci i puni baterija, a ako zelite punjac za uticnicu, izvolite kupute ga. Bez ovog kabla je oko 1.500 din.
 • Kada otvarate nalog na Itunes-u, naplati vam nesto malo, kada menjate podatke u svom nalogu, naplati vam nesto malo
 • Kompjuter ga ne vidi kao spoljnu memoriju i moguce je prenositi podatke samo putem Itunes-a
Mogao bih ovako jos dugo posto volim da iscackam bas svaki detalj, ali i pored svega, moja ocena je i dalje pozitivna i trenutno mogu da kazem da je to moj najjaci mobilni uredjaj koji svakodnevno koristim.

Samsung I7500 Galaxy

Drugi uredjaj koji nosim svaki dan jeste Samsung I7500 Galaxy koji sam dobio na poslu kao sluzbeni telefon. Ono sto me je zainteresovalo jeste Android platforma. I ako je u pitanju 1.5, odnosno starija verzija, zeleo sam da vidim kao sve to radi.

Utisak je slican kao kod Linux-a. Puno dobrih stvari, ali fali jos dorade. Samsung I7500 Galaxy:
 • Na raspolaganju su vam mnogobrojni free programi (za nove verzije Androida ih ima jos vise) koji mogu da vam obave gotovo sve. Za razliku od Ipod toucha-a, samo instaliranje programa zahteva mozganje (nakad hoce da ih download-uje putem mobilne mreze, nekad hoce samo putem wi-fi mreze, nekad hoce nekoliko od njih, nekad hoce samo jedan po jedan..)
 • Telefon radi sve, ali radi uzasno polako. Multitasking je zamisljen kao prelazak sa aplikacije na aplikaciju gasenjem predhodne i paljenjem nove
 • Ekran je dobar, ali znatno losiji u odnosu na Ipod touch, a osetljivost ne treba ni spominjati posto cete u pojedinim slucajevima bukvalno kuckati, a ne dodirivati telefon
 • Virtuelna qwerty tastatura je ok samo u prosirenom modu preko celog ekrana i to kada mirujete i drzite telefon sa dve ruke.
 • Program za povezivanje za PC-jem ne registruje sve funkcije telefona, ali je dobro sto registruje mocnih 8 GB interne SD kartice i 4 GB spoljne koju sam ja dodao, a ako se dobro secam, moze da se prosiri cak do 32 GB
 • Zvuk nije los, ali baterija traje maksimum jedan dan
Verujem da su ove i mnoge druge stvari sredili u narednim verzijama, ali trenutna ocena i nije neka.

Samsung kosta oko 400 evra, a Ipod oko 300 dolara. I ako nisam verovao da cu to reci, Ipod touch je razbio i zaista je i dalje nadmocan u odnosu na vecinu uredjaja. Ne znam sta ce sve imati Iphone 4, ali me je zainteresovao.

Kakva su vasa iskustva sa ovim i slicnim uredjajima? Koje koristite?

Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…