14/05/2010

Nikon D5000

Nikon D5000

Foto pitanje: Sta mislite o aparatu Nikon D5000?

Odgovor: D5000 je na vrhu amaterske/početničke klase Nikon DSLR aparata. Odlikuju ga odličan senzor (isti kao u modelu D90), jako dobar kvalitet slike, kvalitetni sistemi autofokusa i merenja (dobrim delom „pozajmljenim” sa kvalitetnijih modela), relativno dobri rezultati u radu na visokim osetljivostima (u slabim svetlosnim uslovima), pokretni displej i još mnogo korisnih opcija, među kojima je i snimanje video zapisa.

Jedna od najčešće pominjanih „mana” ovog modela (kao i cele najniže serije Nikon DSLR-a) je nedostatak motora za pogon autofokusa u telu aparata, što izbor objektiva svodi na novije AF-S objektive. Za nove korisnike ovo nije veliki problem pošto su takvi objektivi veoma brojni na tržištu. Stariji Nikon objektivi bez ugrađenog motora za autofokus se mogu koristiti na ovom aparatu, ali samo uz ručno fokusiranje.

Iako je pomenuta kao opcija, snimanje video zapisa je uz gotovo potpuno automatska podešavanja, bez mogućnosti automatskog fokusiranja tokom snimanja. Takođe ne može da snima pun HD kvalitet kao neki nioviji Canon modeli.

Ako se kupuje nov, preporučujem da se kupi u kompletu sa zoom objektivom 18-105mm.

Dejan Danailov

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: