01/03/2010

Raw Therapee - NEF (RAW) photo editor za Linux

Raw Therapee - Linux photo editor

Pre par dana mi je dojadio Windows koji je po ko zna koji put nastavio da radi kilavao i sa povremenim kocenjima. Uz jos par neugodnih iznenadjenja, resio sam da skroz predjem na Linux.
Ok, koristicu Win. na poslu, ali kod kuce ce moja masina biti na Linuxu (Ubuntu 9.10).

Do sada sam se vadio na Photoshop i povremeno koriscenje Dreamveawer-a, ali nesto mi je svo vreme govorilo da sam samo lenj i da me mrzi da se iscimam i promenim sistem.

Posto sam ocistio komp i reinstalirao novi Ubuntu (do sada sam radio upgrade) sve je pocelo da radi ka svajcarski sat. Nema mucenja, cimanja, drajvera, podesavanja, sve RADI!


Ipak, mucio me je plugin za Gimp (program za obradu slika koji ima gotovo sve funkcije kao i Photoshop) "Gimp-Ufraw" koji je omogucavao otvaranje i osnovnu obradu NEF fajlova koje koristi moj Nikon D80 i njihovu osnovnu obradu pre nego sto "zvanicno" stupe u Gimp. Neke opcije su mi nedostajale, neke su bile razbacane ili su imale drugacije nazive. Znao sam da mora da postoji nesto bolje, nesto jednostavnije i funkcionalnije.
Za pocetak sam pronasao "Thunar-thumbnailers" koji sluzi za pregled NEF fajlova u vidu thumbnails-a. Odjednom su folderi sa fotografijama sinuli i imao sam pregled svih fotografija bez njihovog pojedinacnog otvaranja (Picasa za Linux to moze, ali mi se nije svidela logika otvaranja jednog programa, samo da bih pregledao sve fotografije i odabrao onu koju zelim da obradim).

Instalirao sam dve aplikacije: "RawStudio", "Darkroom" radi eksperimenta i zapoceo obradu. Obe su ok, Darkroom je za nijansu bolji, ali i dalje to nije bilo to.


Nastavio sam danas sa petragom i na moju veliku srecu otkrio Raw Therapee!! Program ima svega 6 MB, ne zahteva instalaciju i radi kao zmaj. Radi toliko dobro da bih iza svake recenice stavio uzvicnik, ma ne jedan, vise njih!!!! ;)
Ima sve sto mi je potrebno, raspored alatki i funkcionalnost su odlicni, brz je i sve se moze lepo podesavati. Povezan je sa Gimp-om tako da je potrebno samo kliknuti dugme "Send to editor" ukoliko zelite da nastavite sa obradom u njemu.

Posto za kod koristim Codetech, mislim da sam izvrsio i poslednju fazu prelaska na Linux.

Ziveo Raw Therapee, ziveo Linux!

(P.S. Korisna adresa http://en.wikipedia.org/wiki/RawTherapee)

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: