Skip to main content

Dilema oko kupovine fotoaparata Canon/Sony

Canon S90

Foto pitanje: Imam dilemu koji fotoaparat kupiti.

Amater sam, ali fotografišem mnogo čeće od običnog konzumenta. Imam Sony s80 koji ne može da ispuni moje potrebe, pa sam odlučila da kupim novi i bolji.

Moje potrebe su sledeće:

- za uslove slabog osvetljenja (što napolju, što unutra- ne volim da koristim blic, pa su mi slike često razmrljane)
- Volim da fotografišem arhitektonska dela, ulice, pejzaže zoom mi nije neophodan kao ni dobar video

Imam dilemu oko canon s 90, sony wx1. Verovatno nisu ista klasa, ali meni je teško da vidim te fine razlike kao laiku. Sony wx1 zbog cmos senzora. A onda sam čitala pošto je mali senzor 1/2.7 opet je bolji uzeti s90 sa senzorom ccd koji ima veći senzor 1/1.7. Amater sam, pa mi je teško da razlikujem marketinške trikove od realnih kvaliteta.

Vidim da canon s90 ima ručno fokusiranje, ali ne znam svhu toga. Čitala sam da canon s 90 ima lošiju bateriju od sony wx1. S90 sa 220shots. Mene interesuje da li se računa sa ili bez blica.
Canon s90 ima manuelne postavke, pa predpostavljam da je bolji za učenje. Da li sa nekim od ova dva bih mogla dobiti da je jasan portret, a pozadina mutna?

Izvinite što sam opširna, ali mi se čini da što dam preciznije pitanje i odgovor će biti konkretniji.
Hvala na posvećenom vremenu

Odgovor: Za početak, hvala na opširnom pitanju. Opširna potanja su super, lakše je odgovoriti i odgovori su korisniji nego kada su pitanja uopštena i skraćena.

U konkretnom slučaju bih dao izvesnu prednost Canonu. Kada se postave uporedo, to su dva prilično slična modela sa skoro identičnom rezolucijom senzora, optičkom stabilizacijom slike, sličnim dimenzijama. Objektivi im se nešto malo više razlikuju od ostalih stavki u poređenju, ali i ta razlika bi se dala podvesti pod „slično”. Razlika u dimenziji senzora je već nešto ozbiljnija, ali sama za sebe ne bi bila presudna. Opcija manuelnog podešavanja parametara snimanja i fokusiranja ima svojih prednosti, ali aparati ovakve dimenzije se gotovo uvek koriste u nekom automatskom ili poluautomatskom režimu.

Zašto onda Canon? Zbog zbira malih razlika koje znače. Iako Sony ima zoom objektiv nešto većeg raspona, Canon se čini optički nešto jači i veća mu je svetlosna jačina (maksimalni otvor blende) i u kombinaciji je sa većim senzorom. Kada se uporedo sa ovim stavi i mogućnost ručnog podešavanja parametara snimanja, odgovor počinje sam da se nameće.

Vezano za kapacitet baterije, broj snimaka sa jednim punjenjem u specifikaciji je određivan prema nekoj „prosečnoj” upotrebi koja obuhvata snimanje, umerenu upotrebu displeja i najverovatnije relativno retku upoterbu blica. Koliko će snimaka stvarno potrajati jedno punjenje baterija, zavisi od nekoliko stvari. Pored displeja i blica, relativno veliki potrošači energije su i sistemi autofokusa i stabilizacije slike.

Što se tiče pitanja o zamućenju pozadine pri snimanju portreta, odgovor je ono čuveno „da, ali ...”. Mutna pozadina je posledica pojave koja se zove dubinska oštrina (engl. depth of field ili skraćeno DOF). Zavisi od nekoliko stvari, prvenstveno od otvora blende, žižne daljine objektiva, razlike u udaljenosti objekta i pozadine i veličine senzora. Prilično sam siguran da bi neki iskusniji fotograf taj efekat mogao da se dobije sa oba pomenuta aparata, ali zbog maksimalnog otvora blende i dimenzije senzora to bi se lakše uradilo Canonom.

Dejan Danailov

Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…