Skip to main content

Dilema oko kupovine fotoaparata Canon/Sony

Canon S90

Foto pitanje: Imam dilemu koji fotoaparat kupiti.

Amater sam, ali fotografišem mnogo čeće od običnog konzumenta. Imam Sony s80 koji ne može da ispuni moje potrebe, pa sam odlučila da kupim novi i bolji.

Moje potrebe su sledeće:

- za uslove slabog osvetljenja (što napolju, što unutra- ne volim da koristim blic, pa su mi slike često razmrljane)
- Volim da fotografišem arhitektonska dela, ulice, pejzaže zoom mi nije neophodan kao ni dobar video

Imam dilemu oko canon s 90, sony wx1. Verovatno nisu ista klasa, ali meni je teško da vidim te fine razlike kao laiku. Sony wx1 zbog cmos senzora. A onda sam čitala pošto je mali senzor 1/2.7 opet je bolji uzeti s90 sa senzorom ccd koji ima veći senzor 1/1.7. Amater sam, pa mi je teško da razlikujem marketinške trikove od realnih kvaliteta.

Vidim da canon s90 ima ručno fokusiranje, ali ne znam svhu toga. Čitala sam da canon s 90 ima lošiju bateriju od sony wx1. S90 sa 220shots. Mene interesuje da li se računa sa ili bez blica.
Canon s90 ima manuelne postavke, pa predpostavljam da je bolji za učenje. Da li sa nekim od ova dva bih mogla dobiti da je jasan portret, a pozadina mutna?

Izvinite što sam opširna, ali mi se čini da što dam preciznije pitanje i odgovor će biti konkretniji.
Hvala na posvećenom vremenu

Odgovor: Za početak, hvala na opširnom pitanju. Opširna potanja su super, lakše je odgovoriti i odgovori su korisniji nego kada su pitanja uopštena i skraćena.

U konkretnom slučaju bih dao izvesnu prednost Canonu. Kada se postave uporedo, to su dva prilično slična modela sa skoro identičnom rezolucijom senzora, optičkom stabilizacijom slike, sličnim dimenzijama. Objektivi im se nešto malo više razlikuju od ostalih stavki u poređenju, ali i ta razlika bi se dala podvesti pod „slično”. Razlika u dimenziji senzora je već nešto ozbiljnija, ali sama za sebe ne bi bila presudna. Opcija manuelnog podešavanja parametara snimanja i fokusiranja ima svojih prednosti, ali aparati ovakve dimenzije se gotovo uvek koriste u nekom automatskom ili poluautomatskom režimu.

Zašto onda Canon? Zbog zbira malih razlika koje znače. Iako Sony ima zoom objektiv nešto većeg raspona, Canon se čini optički nešto jači i veća mu je svetlosna jačina (maksimalni otvor blende) i u kombinaciji je sa većim senzorom. Kada se uporedo sa ovim stavi i mogućnost ručnog podešavanja parametara snimanja, odgovor počinje sam da se nameće.

Vezano za kapacitet baterije, broj snimaka sa jednim punjenjem u specifikaciji je određivan prema nekoj „prosečnoj” upotrebi koja obuhvata snimanje, umerenu upotrebu displeja i najverovatnije relativno retku upoterbu blica. Koliko će snimaka stvarno potrajati jedno punjenje baterija, zavisi od nekoliko stvari. Pored displeja i blica, relativno veliki potrošači energije su i sistemi autofokusa i stabilizacije slike.

Što se tiče pitanja o zamućenju pozadine pri snimanju portreta, odgovor je ono čuveno „da, ali ...”. Mutna pozadina je posledica pojave koja se zove dubinska oštrina (engl. depth of field ili skraćeno DOF). Zavisi od nekoliko stvari, prvenstveno od otvora blende, žižne daljine objektiva, razlike u udaljenosti objekta i pozadine i veličine senzora. Prilično sam siguran da bi neki iskusniji fotograf taj efekat mogao da se dobije sa oba pomenuta aparata, ali zbog maksimalnog otvora blende i dimenzije senzora to bi se lakše uradilo Canonom.

Dejan Danailov

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.