20/02/2010

Nikon P90, Canon SX20 IS ili Canon G11?

Nikon P90
Canon SX20 IS
Canon G11

Foto pitanje:
Ovih dana sam u dilemi šta da kupim od fotoaparata. Naime imala sam FUJI FinePix F810.To je delimično odradjivalo posao. Neskromno, napravila sam brdo predivnih fotografija kao potpuni amater, ali fotografije u mračnim prostorima ili u sumrak bile su jako loše. Sada, da li su mi se apetiti proširili, ili sam prevazišla amaterske aparate, to ne znam, vidim sada po svojim zahtevima da mi treba poluprofesionalni aparat. Uz to, potreban mi je aparat koji će praviti dobar video zapis (neograničen), jer nemam vremena ( a ni višak ruku) da na putovanjima izvlačim i nosim kameru. A i video klipovi su nešto što se lakše obradi i pre pogleda.

Potrebno mi je da imam aparat koji će moći da fotografiše detalje, da zumira i daleke
objekte, da fotografiše i noću, i u mračnim prostorijama (najviše sam imala problema sa fotografijama u crkvama i manastirima). Pritom da bude lak za rukovanje (znanje engleskog mi nije sjajno). Imam tri klinca, samim tim imam i malo vemena, ali pošto puno putujemo, hoću da imam aparat koji će mi bez puno truda praviti dobre fotografije.

Obzirom da sam videla da je potrebno puno fotografija napraviti za jednu dobru, bitno je i da taj aparat bude brz.

Favorit je NIKON P90

Odgovor: Razumeo sam vase potrebe i da zelite da aparat ima dosta stvari odjednom ali to je u vecini slucajeva jako tesko. Ako se odlucujete za aparate sa velikim rasponom objektiva (pomenuli ste Nikon P90) onda je moja preporuka Canon SX20 IS.

U klasi tih aparata Canon se dosta pokazao kao kvalitetniji aparat zbog boljeg senzora koji je sigurno kljucna stvar kod takvih aparata. Ovaj Canon ce pokriti skoro sve zahteve kao sto su kvalitet snimaka pri dobrim svetlosnim uslovima, HD video zapis, veliki raspon objektiva ali ce se nesto losije pokazati pri nocnim snimcima i pojavice se dosta suma na visokim osetljivostima. Tu su u prednosti aparati kao sto su Canon G11 ili Canon S90 koji imaju veci senzor samim tim manje piksela po santimetru kvadratnom pa i manje suma i bolji nocni snimci.

Ako vam je ipak vazniji veci zum i bolji video zapis onda je sigurno moja preporuka Canon SX20 i jedan dodatak koji ce imati vise funkcija a to je mali Canon-ov blic Canon EX270. Posluzice vam lepo u mracnijim prostorijama i uopste kod slikanja pri losim svetlosnim uslovima a i kada su idealni svetlosni uslovi a zelite da slikate decu koja su u pokretu. Glava tog blica moze da se rotira na gore tako da ima mnogo vecu funkciju od ugradjenog blica.

Nadam se da vas nisam zbunio i da sam pomogao...

Pozdrav
Janko Petkovic
Axel Photo Store

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: