Skip to main content

Koji fotoaparat da kupim za 500 evra?

Canon Powershot SX20is

Nikon D3000

Foto pitanje: Interesuje me koji bi mi fotoaparat preporucio, do nekih 500 evra ako se moze to kategorisati tako?

Odgovor: Taj iznos je baš nešto između. Za te pare može da se uzme odličan kompakt i da ostane kusura za kartice, torbicu i još ponešto sitno. Sa druge strane DSLR u toj ceni je samo najniža klasa sa najslabijim objektivom ili nešto malo iznad toga.

Što se tiče kompakta, tu trenutno Canon vlada. Da, Panasonic ima interesantnih rešenja, kao na primer LX3, ali je podrška za Panasonic ovde prilično slaba, slično kao i za Fuji koji je ovde jedno vreme bio odlučno zastupljen. Moj predlog bi bili Canon G11 ili SX20is. Oba su jako dobri sa finim setom osobina prema potrebi. Prednosti G11 su kvalitet izrade i kvalitet objektiva, SX20is ima dobar odnos izmeđi raspona i optičkog kvaliteta objektiva i super ergonomiju.

DSLR u toj ceni je ili neki polovan ili neki iz najniže početničke klase. O polovnima je teško diskutovati, pošto ponuda nije stabilna već stihijska, kao i cene pa bi tu morao da znam za koji model, u kakvom stanju se traži koliko. Od novih, tu jedino imamo Nikon D3000, Canon 1000D i eventualno neku Sony Alfu.

Nadam se da je odgovor pomogao. Ako imaš još neko pitanje o konkretnom modelu, izvoli.

Puno pozdrava.
Dejan
Axelfoto

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…