25/02/2010

Koji fotoaparat da kupim za 500 evra?

Canon Powershot SX20is

Nikon D3000

Foto pitanje: Interesuje me koji bi mi fotoaparat preporucio, do nekih 500 evra ako se moze to kategorisati tako?

Odgovor: Taj iznos je baš nešto između. Za te pare može da se uzme odličan kompakt i da ostane kusura za kartice, torbicu i još ponešto sitno. Sa druge strane DSLR u toj ceni je samo najniža klasa sa najslabijim objektivom ili nešto malo iznad toga.

Što se tiče kompakta, tu trenutno Canon vlada. Da, Panasonic ima interesantnih rešenja, kao na primer LX3, ali je podrška za Panasonic ovde prilično slaba, slično kao i za Fuji koji je ovde jedno vreme bio odlučno zastupljen. Moj predlog bi bili Canon G11 ili SX20is. Oba su jako dobri sa finim setom osobina prema potrebi. Prednosti G11 su kvalitet izrade i kvalitet objektiva, SX20is ima dobar odnos izmeđi raspona i optičkog kvaliteta objektiva i super ergonomiju.

DSLR u toj ceni je ili neki polovan ili neki iz najniže početničke klase. O polovnima je teško diskutovati, pošto ponuda nije stabilna već stihijska, kao i cene pa bi tu morao da znam za koji model, u kakvom stanju se traži koliko. Od novih, tu jedino imamo Nikon D3000, Canon 1000D i eventualno neku Sony Alfu.

Nadam se da je odgovor pomogao. Ako imaš još neko pitanje o konkretnom modelu, izvoli.

Puno pozdrava.
Dejan
Axelfoto

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: