30/11/2009

Kako da odaberem koji digitalni fotoaparat da kupim?

Pitanje: Nisam neki poznavalac ove nove digitalne foto opreme, a staru sam znao dobro.
Zanima me prvenstveno nesto vise o digitalnim foto aparatima malo nize klase koji zelim da kupim, svakako i sa manje novca. Cuo sam da kvalitet foto aparata zavisi od kvaliteta jezgre, bez obzira na broj megapiksela, te da neki foto aparati ,a mozda i svi digitalni mogu napraviti odredjeni broj fotografija i poslije se mogu baciti jer ne mogu vise slikati!!!???

Zanima me malo vi?e o ovim jezgrima , megapikselima, efektivnim itd. Volio bih da mogu lako pronaci foto aparat kvalitetan iste ili nize cijene a da je zaista kvalitetan.Kako to prepoznati, po izgledu opcijama.... jer marka i cijena ne znaci uvijek i kvalitet. Veliki pozdrav , hvala i ugodan dan.

Odgovor: Odgovor na ovo pitanje je stvarno tesko sastaviti jer postoji mnogo informacija i stvari koje ono sadrzi. Jedno je sigurno da se foto-aparat kupuje prema potrebi i da trebate znati tacno sta zelite da snimate pa tek onda se opredeljujete za proizvodjaca i model aparata. Stvarno je pogresno da kupite EOS 1D Mark III ako slikate u studiju ili da kupite 5D Mark II ako ste reporter. Mozemo da razvijemo temu ako nam napisete sta tacno slikate i za koje potrebe koristite aparat. Cak moze i proizvodjac aparata da zavisi od onoga sta slikate. Senzor jeste najbitnija stvar na aparatu pa tu postoje senzori raznih velicina od punog Leica formata kao na vasoj SLR kameri ili manji senzori APS-C, APS-H kod Canon-a ili DX kod Nikon-a... Sledeca stavka je procesor i performanse odredjene kamere koje trebaju da zadovolje vase potrebe pa naravno i kvalitet objektiva od kojeg na kraju dosta toga zavisi. Ipak je najbolje da svi ovde pomognemo da odaberemo aparat koji bi vam odgovarao ali uz neki kraci opis potreba...

Pozdrav
Janko Petkovic
Axel Photo Store

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: