Skip to main content

Festival nauke - Beograd 2009.

Festival nauke u Beogradu biće održan početkom decembra u prostoru bivše Robne kuće “Kluz” u Masarikovoj i Studentskom kulturnom centru, uz učešće više od 200 naučnika i predavača, koji će na popularan način predstaviti zanimljiva naučna dostignuća, uz demonstraciju atraktivnih eksperimenata.

Ovogodišnja manifestacija biće održana od 4. do 6. decembra na čak 4.000 kvadratnih metara prostora - u bivšem “Kluzu” i SKC-u, a posetioci će moći da se uvere da naučna dostignuća iz fizike, hemije, biologije, astronomije, genetike, matematike, fizičke hemije, psihologije, geologije.., nisu neverovatna i da demonstracija nauke može biti i atraktivna uz brojne vizuelne efekte.

Domaći, ali i brojni strani naučnici, imaće zadatak da svakom posetiocu, bez obzira na godine i obrazovanje, približe naizgled apstraktan svet nauke na zabavan način, saopštila je Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja, koja treću godinu za redom organizuje Festival nauke.

Program će biti podeljen u tri celine - postavke, predavanja i mini filmski festival, kojim će se napraviti osvrt na vezu nauke i umetnosti.

U velikoj sali SKC-a biće moguće prisustvovati inspirativnim predavanjima i projekcijama naučnih filmova, a u “Kluzu” će se predstaviti mladi naučnici kreativno osmišljenim i realizovanim temama iz raznih naučnih oblasti.

Prošlogodišnji Festival nauke privukao je 15.000 posetilaca, što je bilo dvostruko više u odnosu na prvu godinu održavanja.

www.festivalnauke.org

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…