Skip to main content

4.Medjunarodna izlozba fotografija "Pravoslavlje na internetu" - Beocin 14.11.2009.

4. Međunarodna izložba fotografija Pravoslavlje na internetu 2009.

Prve nagrade idu u Rusiju

Tradicionalna četvrta Međunarodna izložba fotografija Pravoslavlje na internetu, koja se organizuje povodom slave Sv. vladike Varnave Hvostanskog i Beočinskog čije mošti počivaju u manastiru Beočin, biće otvorena u subotu 14.novembra 2009.godine. Ovaj jedinstveni kulturni događaj otvoriće mr Bogdan Cvejić predsednik Opštine Beočin koja je i pokrovitelj ove manifestacije od samog osnivanja.

Za ovogodišnju izložbu fotografija beočinskom Društvu ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“ pristiglo je 209 fotografija od strane 48 autora iz 9 zemalja sa tri kontinenta. Uslov da bi stekli pravo učešća na ovom konkursu autori su predhodno morali objaviti fotografiju na poljskom sajtu www.orthphoto.net koji je ove godine obeležio pet godina postojanja. Ovaj sajt na kojem je oko 3.300 korisnika objavilo blizu 39.000 fotografija pravoslavnog sadržaja narastao je do međunarodnih razmera, postao je najveća veb galerija fotografija predstavljajući pravoslavno hrišćanstvo svih pravoslavnih crkava 170 zemalja sa svih strana sveta. Svakodnevno ga poseti u proseku 1300 ljudi, a čak 530 korisnika registrovano je iz Srbije.

Stručni žiri Foto kino i video saveza Vojvodine sa predsednikom Dušanom Živkićem i sekretarom Sinišom Bubnjevićem obavio je žiriranje pristiglih fotografija i odlučio da se na ovogodišnjoj izložbi pojavi 131 fotografija 48 autora. Istovremeno je odlučeno i kome će pripasti nagrade i priznanja.

Prva nagrada za fotografiju pripala je Vladimiru Kruglovu iz Rusije, druga Željku Šapuriću iz Nikšića ( Crna Gora ) a treća nagrada Slobodanu Simiću iz Varvarina ( Srbija ). U istoj konkurenciji Stručni žiri pohvalio je radove Danijele Oluić i Lazara Lekovića iz Beograda, Gilberta Zakarija iz Kanade i Branislava Markovića iz Novog Sada.

Prva nagrada za kolekciju takođe putuje za Rusiji jer ju je osvojio Vladimir Neelov. Drugu nagradu osvojio je Vladimir Popović iz Beograda a treću Tanjica Perović iz Pirota. U ovoj konkurenciji pohvaljeni su radovi Hadži Miodraga Miladinovića iz Aleksinca i Borisa Mrđe iz Beograda.

Pored diploma koje će dodeliti Foto kino i video savez Vojvodine nagrađenima će poklone dodeliti i Sportski savez opštine Beočin koji je takođe kao i Opština Beočin od samog „rađanja“ uz ovaj kulturni događaj.

Prisustvo kolega i prijatelja iz cele Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na otvaranju izložbe 14.novembra članovi Društva „Beofoto“planiraju da iskoriste i da svečano puste u rad adaptirane
nedavno dobijene prostorije za rad društva.

Koristimo priliku i da se zahvalimo svima onima koji nam pomažu da nastavimo sa tradicijom organizovanja ovog kulturnog događaja.

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…