10/11/2009

4.Medjunarodna izlozba fotografija "Pravoslavlje na internetu" - Beocin 14.11.2009.

4. Međunarodna izložba fotografija Pravoslavlje na internetu 2009.

Prve nagrade idu u Rusiju

Tradicionalna četvrta Međunarodna izložba fotografija Pravoslavlje na internetu, koja se organizuje povodom slave Sv. vladike Varnave Hvostanskog i Beočinskog čije mošti počivaju u manastiru Beočin, biće otvorena u subotu 14.novembra 2009.godine. Ovaj jedinstveni kulturni događaj otvoriće mr Bogdan Cvejić predsednik Opštine Beočin koja je i pokrovitelj ove manifestacije od samog osnivanja.

Za ovogodišnju izložbu fotografija beočinskom Društvu ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“ pristiglo je 209 fotografija od strane 48 autora iz 9 zemalja sa tri kontinenta. Uslov da bi stekli pravo učešća na ovom konkursu autori su predhodno morali objaviti fotografiju na poljskom sajtu www.orthphoto.net koji je ove godine obeležio pet godina postojanja. Ovaj sajt na kojem je oko 3.300 korisnika objavilo blizu 39.000 fotografija pravoslavnog sadržaja narastao je do međunarodnih razmera, postao je najveća veb galerija fotografija predstavljajući pravoslavno hrišćanstvo svih pravoslavnih crkava 170 zemalja sa svih strana sveta. Svakodnevno ga poseti u proseku 1300 ljudi, a čak 530 korisnika registrovano je iz Srbije.

Stručni žiri Foto kino i video saveza Vojvodine sa predsednikom Dušanom Živkićem i sekretarom Sinišom Bubnjevićem obavio je žiriranje pristiglih fotografija i odlučio da se na ovogodišnjoj izložbi pojavi 131 fotografija 48 autora. Istovremeno je odlučeno i kome će pripasti nagrade i priznanja.

Prva nagrada za fotografiju pripala je Vladimiru Kruglovu iz Rusije, druga Željku Šapuriću iz Nikšića ( Crna Gora ) a treća nagrada Slobodanu Simiću iz Varvarina ( Srbija ). U istoj konkurenciji Stručni žiri pohvalio je radove Danijele Oluić i Lazara Lekovića iz Beograda, Gilberta Zakarija iz Kanade i Branislava Markovića iz Novog Sada.

Prva nagrada za kolekciju takođe putuje za Rusiji jer ju je osvojio Vladimir Neelov. Drugu nagradu osvojio je Vladimir Popović iz Beograda a treću Tanjica Perović iz Pirota. U ovoj konkurenciji pohvaljeni su radovi Hadži Miodraga Miladinovića iz Aleksinca i Borisa Mrđe iz Beograda.

Pored diploma koje će dodeliti Foto kino i video savez Vojvodine nagrađenima će poklone dodeliti i Sportski savez opštine Beočin koji je takođe kao i Opština Beočin od samog „rađanja“ uz ovaj kulturni događaj.

Prisustvo kolega i prijatelja iz cele Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na otvaranju izložbe 14.novembra članovi Društva „Beofoto“planiraju da iskoriste i da svečano puste u rad adaptirane
nedavno dobijene prostorije za rad društva.

Koristimo priliku i da se zahvalimo svima onima koji nam pomažu da nastavimo sa tradicijom organizovanja ovog kulturnog događaja.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: