Skip to main content

4.Medjunarodna izlozba fotografija "Pravoslavlje na internetu" - Beocin 14.11.2009.

4. Međunarodna izložba fotografija Pravoslavlje na internetu 2009.

Prve nagrade idu u Rusiju

Tradicionalna četvrta Međunarodna izložba fotografija Pravoslavlje na internetu, koja se organizuje povodom slave Sv. vladike Varnave Hvostanskog i Beočinskog čije mošti počivaju u manastiru Beočin, biće otvorena u subotu 14.novembra 2009.godine. Ovaj jedinstveni kulturni događaj otvoriće mr Bogdan Cvejić predsednik Opštine Beočin koja je i pokrovitelj ove manifestacije od samog osnivanja.

Za ovogodišnju izložbu fotografija beočinskom Društvu ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“ pristiglo je 209 fotografija od strane 48 autora iz 9 zemalja sa tri kontinenta. Uslov da bi stekli pravo učešća na ovom konkursu autori su predhodno morali objaviti fotografiju na poljskom sajtu www.orthphoto.net koji je ove godine obeležio pet godina postojanja. Ovaj sajt na kojem je oko 3.300 korisnika objavilo blizu 39.000 fotografija pravoslavnog sadržaja narastao je do međunarodnih razmera, postao je najveća veb galerija fotografija predstavljajući pravoslavno hrišćanstvo svih pravoslavnih crkava 170 zemalja sa svih strana sveta. Svakodnevno ga poseti u proseku 1300 ljudi, a čak 530 korisnika registrovano je iz Srbije.

Stručni žiri Foto kino i video saveza Vojvodine sa predsednikom Dušanom Živkićem i sekretarom Sinišom Bubnjevićem obavio je žiriranje pristiglih fotografija i odlučio da se na ovogodišnjoj izložbi pojavi 131 fotografija 48 autora. Istovremeno je odlučeno i kome će pripasti nagrade i priznanja.

Prva nagrada za fotografiju pripala je Vladimiru Kruglovu iz Rusije, druga Željku Šapuriću iz Nikšića ( Crna Gora ) a treća nagrada Slobodanu Simiću iz Varvarina ( Srbija ). U istoj konkurenciji Stručni žiri pohvalio je radove Danijele Oluić i Lazara Lekovića iz Beograda, Gilberta Zakarija iz Kanade i Branislava Markovića iz Novog Sada.

Prva nagrada za kolekciju takođe putuje za Rusiji jer ju je osvojio Vladimir Neelov. Drugu nagradu osvojio je Vladimir Popović iz Beograda a treću Tanjica Perović iz Pirota. U ovoj konkurenciji pohvaljeni su radovi Hadži Miodraga Miladinovića iz Aleksinca i Borisa Mrđe iz Beograda.

Pored diploma koje će dodeliti Foto kino i video savez Vojvodine nagrađenima će poklone dodeliti i Sportski savez opštine Beočin koji je takođe kao i Opština Beočin od samog „rađanja“ uz ovaj kulturni događaj.

Prisustvo kolega i prijatelja iz cele Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na otvaranju izložbe 14.novembra članovi Društva „Beofoto“planiraju da iskoriste i da svečano puste u rad adaptirane
nedavno dobijene prostorije za rad društva.

Koristimo priliku i da se zahvalimo svima onima koji nam pomažu da nastavimo sa tradicijom organizovanja ovog kulturnog događaja.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…