Skip to main content

4.Medjunarodna izlozba fotografija "Pravoslavlje na internetu" - Beocin 14.11.2009.

4. Međunarodna izložba fotografija Pravoslavlje na internetu 2009.

Prve nagrade idu u Rusiju

Tradicionalna četvrta Međunarodna izložba fotografija Pravoslavlje na internetu, koja se organizuje povodom slave Sv. vladike Varnave Hvostanskog i Beočinskog čije mošti počivaju u manastiru Beočin, biće otvorena u subotu 14.novembra 2009.godine. Ovaj jedinstveni kulturni događaj otvoriće mr Bogdan Cvejić predsednik Opštine Beočin koja je i pokrovitelj ove manifestacije od samog osnivanja.

Za ovogodišnju izložbu fotografija beočinskom Društvu ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“ pristiglo je 209 fotografija od strane 48 autora iz 9 zemalja sa tri kontinenta. Uslov da bi stekli pravo učešća na ovom konkursu autori su predhodno morali objaviti fotografiju na poljskom sajtu www.orthphoto.net koji je ove godine obeležio pet godina postojanja. Ovaj sajt na kojem je oko 3.300 korisnika objavilo blizu 39.000 fotografija pravoslavnog sadržaja narastao je do međunarodnih razmera, postao je najveća veb galerija fotografija predstavljajući pravoslavno hrišćanstvo svih pravoslavnih crkava 170 zemalja sa svih strana sveta. Svakodnevno ga poseti u proseku 1300 ljudi, a čak 530 korisnika registrovano je iz Srbije.

Stručni žiri Foto kino i video saveza Vojvodine sa predsednikom Dušanom Živkićem i sekretarom Sinišom Bubnjevićem obavio je žiriranje pristiglih fotografija i odlučio da se na ovogodišnjoj izložbi pojavi 131 fotografija 48 autora. Istovremeno je odlučeno i kome će pripasti nagrade i priznanja.

Prva nagrada za fotografiju pripala je Vladimiru Kruglovu iz Rusije, druga Željku Šapuriću iz Nikšića ( Crna Gora ) a treća nagrada Slobodanu Simiću iz Varvarina ( Srbija ). U istoj konkurenciji Stručni žiri pohvalio je radove Danijele Oluić i Lazara Lekovića iz Beograda, Gilberta Zakarija iz Kanade i Branislava Markovića iz Novog Sada.

Prva nagrada za kolekciju takođe putuje za Rusiji jer ju je osvojio Vladimir Neelov. Drugu nagradu osvojio je Vladimir Popović iz Beograda a treću Tanjica Perović iz Pirota. U ovoj konkurenciji pohvaljeni su radovi Hadži Miodraga Miladinovića iz Aleksinca i Borisa Mrđe iz Beograda.

Pored diploma koje će dodeliti Foto kino i video savez Vojvodine nagrađenima će poklone dodeliti i Sportski savez opštine Beočin koji je takođe kao i Opština Beočin od samog „rađanja“ uz ovaj kulturni događaj.

Prisustvo kolega i prijatelja iz cele Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na otvaranju izložbe 14.novembra članovi Društva „Beofoto“planiraju da iskoriste i da svečano puste u rad adaptirane
nedavno dobijene prostorije za rad društva.

Koristimo priliku i da se zahvalimo svima onima koji nam pomažu da nastavimo sa tradicijom organizovanja ovog kulturnog događaja.

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…