07/10/2009

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" u Ljubljani

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" okupiće 9. oktobra u Ljubljani predstavnike umetničkih organizacija i inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji će predstaviti situaciju u svojim zemljama, načine na koje su organizovani na lokalnom i nacionalnom nivou, šta su do sada postigli i kakvi su im ciljevi.

Okrugli sto biće održan u Centru urbane kulture Kino Šiška, u organizaciji SCCA-Ljubljana/Artservis s partnerima iz Beograda (SEEcult.org), Zagreba (Kulturpunkt) i Skoplja (Forum-Skopje), a učesnici će govoriti o okvirima u kojima deluju, metodima organizovanja i dijalogu sa državom i lokalnim vlastima u rešavanju problema produkcijskih uslova u kulturi, formalnog statusa umetnika, sistema plaćanja socijalnih doprinosa...

Učesnici okruglog stola iz Slovenije su Jadranka Ljubičič iz neformalnog sindikata i foruma za samoorganizovanje samostalnih umetnika Odprta zbornica, Jurij Krpan iz društva nevladinih organizacija i samostalnih umetnika Asociacija, Denis Miklavčič iz Sindikalne konferencije samostalnih stvaralaca u oblasti kulture i informisanja (SUKI pri sindikatu GLOSA) i umetnica i urednica Artservisa Marija Mojca Pungerčar.

Iz Hrvatske će učestvovati umetnik Nemanja Cvijanović (Rijeka/Venecija), član Hrvatskog društva likovnih umetnika (HDLU) i Udruge Drugo more, kao i italijanske stranke Rifondazione Comunista, a iz Srbije umetnik Dragoslav Krnajski, bivši predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i član Inicijativnog odbora koji je bio angažovan u kritici procesa izrade nedavno usvojenog Zakona o kulturi, prvog u Srbiji posle 17 godina.

Cilj okruglog stola, koji će moderirati Maks Soršak, je unapređenje informisanja javnosti o položaju umetnika u regionu, kao i podsticanje aktera na povezivanje i saradnju.

Osim okruglog stola, čiji je moderator Maks Soršak, 9. oktobra biće održan u SCCA-Ljubljana u Metelkovoj i javni intervju sa Andrejom Rozmanom Rozom i Tomažem Dernovšekom Vinčijem, dvojicom uspešnih samoorganizovanih autora koje, iako deluju u različitim oblastima, povezuju nebirokratske i nekonvencionalne aktivnosti, a govoriće o svojim strategijama, metodama, iskustvima i ciljevima.

Rozman je osnivač, direktor i član najmanjeg mogućeg teatra (Rozinteatar) i nedavno je osnovao i versku zajednicu, a Dernovšek je osnivač Muzeja premoderne umetnosti koji duhovito i kritički reflektuje poglede savremenih umetnika.

Okrugli sto i javni intervju deo su dvogodišnjeg projekta "Let's Talk Critic Art", čiji je nosilac portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org iz Beograda, a realizuje ga u saradnji sa SCCA-Ljubljana/Artservisom iz Ljubljane, Kulturpunktom iz Zagreba i Forumom Skopje iz Skoplja, uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF).

Projekat "Let's Talk Critic Art" podrazumeva ispitivanje različitih kritičkih aspekata savremene umetnosti - kroz okrugle stolove i javne intervjue, te njihovo dokumentovanje i arhiviranje na portalima i u vidu publikacije.

Partnerji u projektu su članovi neformalne mreže portala za kulturu jugoistočne Evrope (inSEEcp), osnovane 2006. godine u cilju povezivanja i unapređenja saradnje na prostoru bivše Jugoslavije i šire.

U okviru mreže inSEEcp, uz podršku Gete instituta Beograd i Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, održano je više okruglih stolova, radionica i regionalnih konferencija u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Skoplju.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: