Skip to main content

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" u Ljubljani

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" okupiće 9. oktobra u Ljubljani predstavnike umetničkih organizacija i inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji će predstaviti situaciju u svojim zemljama, načine na koje su organizovani na lokalnom i nacionalnom nivou, šta su do sada postigli i kakvi su im ciljevi.

Okrugli sto biće održan u Centru urbane kulture Kino Šiška, u organizaciji SCCA-Ljubljana/Artservis s partnerima iz Beograda (SEEcult.org), Zagreba (Kulturpunkt) i Skoplja (Forum-Skopje), a učesnici će govoriti o okvirima u kojima deluju, metodima organizovanja i dijalogu sa državom i lokalnim vlastima u rešavanju problema produkcijskih uslova u kulturi, formalnog statusa umetnika, sistema plaćanja socijalnih doprinosa...

Učesnici okruglog stola iz Slovenije su Jadranka Ljubičič iz neformalnog sindikata i foruma za samoorganizovanje samostalnih umetnika Odprta zbornica, Jurij Krpan iz društva nevladinih organizacija i samostalnih umetnika Asociacija, Denis Miklavčič iz Sindikalne konferencije samostalnih stvaralaca u oblasti kulture i informisanja (SUKI pri sindikatu GLOSA) i umetnica i urednica Artservisa Marija Mojca Pungerčar.

Iz Hrvatske će učestvovati umetnik Nemanja Cvijanović (Rijeka/Venecija), član Hrvatskog društva likovnih umetnika (HDLU) i Udruge Drugo more, kao i italijanske stranke Rifondazione Comunista, a iz Srbije umetnik Dragoslav Krnajski, bivši predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i član Inicijativnog odbora koji je bio angažovan u kritici procesa izrade nedavno usvojenog Zakona o kulturi, prvog u Srbiji posle 17 godina.

Cilj okruglog stola, koji će moderirati Maks Soršak, je unapređenje informisanja javnosti o položaju umetnika u regionu, kao i podsticanje aktera na povezivanje i saradnju.

Osim okruglog stola, čiji je moderator Maks Soršak, 9. oktobra biće održan u SCCA-Ljubljana u Metelkovoj i javni intervju sa Andrejom Rozmanom Rozom i Tomažem Dernovšekom Vinčijem, dvojicom uspešnih samoorganizovanih autora koje, iako deluju u različitim oblastima, povezuju nebirokratske i nekonvencionalne aktivnosti, a govoriće o svojim strategijama, metodama, iskustvima i ciljevima.

Rozman je osnivač, direktor i član najmanjeg mogućeg teatra (Rozinteatar) i nedavno je osnovao i versku zajednicu, a Dernovšek je osnivač Muzeja premoderne umetnosti koji duhovito i kritički reflektuje poglede savremenih umetnika.

Okrugli sto i javni intervju deo su dvogodišnjeg projekta "Let's Talk Critic Art", čiji je nosilac portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org iz Beograda, a realizuje ga u saradnji sa SCCA-Ljubljana/Artservisom iz Ljubljane, Kulturpunktom iz Zagreba i Forumom Skopje iz Skoplja, uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF).

Projekat "Let's Talk Critic Art" podrazumeva ispitivanje različitih kritičkih aspekata savremene umetnosti - kroz okrugle stolove i javne intervjue, te njihovo dokumentovanje i arhiviranje na portalima i u vidu publikacije.

Partnerji u projektu su članovi neformalne mreže portala za kulturu jugoistočne Evrope (inSEEcp), osnovane 2006. godine u cilju povezivanja i unapređenja saradnje na prostoru bivše Jugoslavije i šire.

U okviru mreže inSEEcp, uz podršku Gete instituta Beograd i Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, održano je više okruglih stolova, radionica i regionalnih konferencija u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Skoplju.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…