Skip to main content

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" u Ljubljani

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" okupiće 9. oktobra u Ljubljani predstavnike umetničkih organizacija i inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji će predstaviti situaciju u svojim zemljama, načine na koje su organizovani na lokalnom i nacionalnom nivou, šta su do sada postigli i kakvi su im ciljevi.

Okrugli sto biće održan u Centru urbane kulture Kino Šiška, u organizaciji SCCA-Ljubljana/Artservis s partnerima iz Beograda (SEEcult.org), Zagreba (Kulturpunkt) i Skoplja (Forum-Skopje), a učesnici će govoriti o okvirima u kojima deluju, metodima organizovanja i dijalogu sa državom i lokalnim vlastima u rešavanju problema produkcijskih uslova u kulturi, formalnog statusa umetnika, sistema plaćanja socijalnih doprinosa...

Učesnici okruglog stola iz Slovenije su Jadranka Ljubičič iz neformalnog sindikata i foruma za samoorganizovanje samostalnih umetnika Odprta zbornica, Jurij Krpan iz društva nevladinih organizacija i samostalnih umetnika Asociacija, Denis Miklavčič iz Sindikalne konferencije samostalnih stvaralaca u oblasti kulture i informisanja (SUKI pri sindikatu GLOSA) i umetnica i urednica Artservisa Marija Mojca Pungerčar.

Iz Hrvatske će učestvovati umetnik Nemanja Cvijanović (Rijeka/Venecija), član Hrvatskog društva likovnih umetnika (HDLU) i Udruge Drugo more, kao i italijanske stranke Rifondazione Comunista, a iz Srbije umetnik Dragoslav Krnajski, bivši predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i član Inicijativnog odbora koji je bio angažovan u kritici procesa izrade nedavno usvojenog Zakona o kulturi, prvog u Srbiji posle 17 godina.

Cilj okruglog stola, koji će moderirati Maks Soršak, je unapređenje informisanja javnosti o položaju umetnika u regionu, kao i podsticanje aktera na povezivanje i saradnju.

Osim okruglog stola, čiji je moderator Maks Soršak, 9. oktobra biće održan u SCCA-Ljubljana u Metelkovoj i javni intervju sa Andrejom Rozmanom Rozom i Tomažem Dernovšekom Vinčijem, dvojicom uspešnih samoorganizovanih autora koje, iako deluju u različitim oblastima, povezuju nebirokratske i nekonvencionalne aktivnosti, a govoriće o svojim strategijama, metodama, iskustvima i ciljevima.

Rozman je osnivač, direktor i član najmanjeg mogućeg teatra (Rozinteatar) i nedavno je osnovao i versku zajednicu, a Dernovšek je osnivač Muzeja premoderne umetnosti koji duhovito i kritički reflektuje poglede savremenih umetnika.

Okrugli sto i javni intervju deo su dvogodišnjeg projekta "Let's Talk Critic Art", čiji je nosilac portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org iz Beograda, a realizuje ga u saradnji sa SCCA-Ljubljana/Artservisom iz Ljubljane, Kulturpunktom iz Zagreba i Forumom Skopje iz Skoplja, uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF).

Projekat "Let's Talk Critic Art" podrazumeva ispitivanje različitih kritičkih aspekata savremene umetnosti - kroz okrugle stolove i javne intervjue, te njihovo dokumentovanje i arhiviranje na portalima i u vidu publikacije.

Partnerji u projektu su članovi neformalne mreže portala za kulturu jugoistočne Evrope (inSEEcp), osnovane 2006. godine u cilju povezivanja i unapređenja saradnje na prostoru bivše Jugoslavije i šire.

U okviru mreže inSEEcp, uz podršku Gete instituta Beograd i Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, održano je više okruglih stolova, radionica i regionalnih konferencija u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Skoplju.

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…