Skip to main content

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" u Ljubljani

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" okupiće 9. oktobra u Ljubljani predstavnike umetničkih organizacija i inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji će predstaviti situaciju u svojim zemljama, načine na koje su organizovani na lokalnom i nacionalnom nivou, šta su do sada postigli i kakvi su im ciljevi.

Okrugli sto biće održan u Centru urbane kulture Kino Šiška, u organizaciji SCCA-Ljubljana/Artservis s partnerima iz Beograda (SEEcult.org), Zagreba (Kulturpunkt) i Skoplja (Forum-Skopje), a učesnici će govoriti o okvirima u kojima deluju, metodima organizovanja i dijalogu sa državom i lokalnim vlastima u rešavanju problema produkcijskih uslova u kulturi, formalnog statusa umetnika, sistema plaćanja socijalnih doprinosa...

Učesnici okruglog stola iz Slovenije su Jadranka Ljubičič iz neformalnog sindikata i foruma za samoorganizovanje samostalnih umetnika Odprta zbornica, Jurij Krpan iz društva nevladinih organizacija i samostalnih umetnika Asociacija, Denis Miklavčič iz Sindikalne konferencije samostalnih stvaralaca u oblasti kulture i informisanja (SUKI pri sindikatu GLOSA) i umetnica i urednica Artservisa Marija Mojca Pungerčar.

Iz Hrvatske će učestvovati umetnik Nemanja Cvijanović (Rijeka/Venecija), član Hrvatskog društva likovnih umetnika (HDLU) i Udruge Drugo more, kao i italijanske stranke Rifondazione Comunista, a iz Srbije umetnik Dragoslav Krnajski, bivši predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i član Inicijativnog odbora koji je bio angažovan u kritici procesa izrade nedavno usvojenog Zakona o kulturi, prvog u Srbiji posle 17 godina.

Cilj okruglog stola, koji će moderirati Maks Soršak, je unapređenje informisanja javnosti o položaju umetnika u regionu, kao i podsticanje aktera na povezivanje i saradnju.

Osim okruglog stola, čiji je moderator Maks Soršak, 9. oktobra biće održan u SCCA-Ljubljana u Metelkovoj i javni intervju sa Andrejom Rozmanom Rozom i Tomažem Dernovšekom Vinčijem, dvojicom uspešnih samoorganizovanih autora koje, iako deluju u različitim oblastima, povezuju nebirokratske i nekonvencionalne aktivnosti, a govoriće o svojim strategijama, metodama, iskustvima i ciljevima.

Rozman je osnivač, direktor i član najmanjeg mogućeg teatra (Rozinteatar) i nedavno je osnovao i versku zajednicu, a Dernovšek je osnivač Muzeja premoderne umetnosti koji duhovito i kritički reflektuje poglede savremenih umetnika.

Okrugli sto i javni intervju deo su dvogodišnjeg projekta "Let's Talk Critic Art", čiji je nosilac portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org iz Beograda, a realizuje ga u saradnji sa SCCA-Ljubljana/Artservisom iz Ljubljane, Kulturpunktom iz Zagreba i Forumom Skopje iz Skoplja, uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF).

Projekat "Let's Talk Critic Art" podrazumeva ispitivanje različitih kritičkih aspekata savremene umetnosti - kroz okrugle stolove i javne intervjue, te njihovo dokumentovanje i arhiviranje na portalima i u vidu publikacije.

Partnerji u projektu su članovi neformalne mreže portala za kulturu jugoistočne Evrope (inSEEcp), osnovane 2006. godine u cilju povezivanja i unapređenja saradnje na prostoru bivše Jugoslavije i šire.

U okviru mreže inSEEcp, uz podršku Gete instituta Beograd i Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, održano je više okruglih stolova, radionica i regionalnih konferencija u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Skoplju.

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…