Skip to main content

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" u Ljubljani

Regionalni okrugli sto "Samoorganizovanje umetnika za poboljšanje njihovog položaja" okupiće 9. oktobra u Ljubljani predstavnike umetničkih organizacija i inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji će predstaviti situaciju u svojim zemljama, načine na koje su organizovani na lokalnom i nacionalnom nivou, šta su do sada postigli i kakvi su im ciljevi.

Okrugli sto biće održan u Centru urbane kulture Kino Šiška, u organizaciji SCCA-Ljubljana/Artservis s partnerima iz Beograda (SEEcult.org), Zagreba (Kulturpunkt) i Skoplja (Forum-Skopje), a učesnici će govoriti o okvirima u kojima deluju, metodima organizovanja i dijalogu sa državom i lokalnim vlastima u rešavanju problema produkcijskih uslova u kulturi, formalnog statusa umetnika, sistema plaćanja socijalnih doprinosa...

Učesnici okruglog stola iz Slovenije su Jadranka Ljubičič iz neformalnog sindikata i foruma za samoorganizovanje samostalnih umetnika Odprta zbornica, Jurij Krpan iz društva nevladinih organizacija i samostalnih umetnika Asociacija, Denis Miklavčič iz Sindikalne konferencije samostalnih stvaralaca u oblasti kulture i informisanja (SUKI pri sindikatu GLOSA) i umetnica i urednica Artservisa Marija Mojca Pungerčar.

Iz Hrvatske će učestvovati umetnik Nemanja Cvijanović (Rijeka/Venecija), član Hrvatskog društva likovnih umetnika (HDLU) i Udruge Drugo more, kao i italijanske stranke Rifondazione Comunista, a iz Srbije umetnik Dragoslav Krnajski, bivši predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i član Inicijativnog odbora koji je bio angažovan u kritici procesa izrade nedavno usvojenog Zakona o kulturi, prvog u Srbiji posle 17 godina.

Cilj okruglog stola, koji će moderirati Maks Soršak, je unapređenje informisanja javnosti o položaju umetnika u regionu, kao i podsticanje aktera na povezivanje i saradnju.

Osim okruglog stola, čiji je moderator Maks Soršak, 9. oktobra biće održan u SCCA-Ljubljana u Metelkovoj i javni intervju sa Andrejom Rozmanom Rozom i Tomažem Dernovšekom Vinčijem, dvojicom uspešnih samoorganizovanih autora koje, iako deluju u različitim oblastima, povezuju nebirokratske i nekonvencionalne aktivnosti, a govoriće o svojim strategijama, metodama, iskustvima i ciljevima.

Rozman je osnivač, direktor i član najmanjeg mogućeg teatra (Rozinteatar) i nedavno je osnovao i versku zajednicu, a Dernovšek je osnivač Muzeja premoderne umetnosti koji duhovito i kritički reflektuje poglede savremenih umetnika.

Okrugli sto i javni intervju deo su dvogodišnjeg projekta "Let's Talk Critic Art", čiji je nosilac portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org iz Beograda, a realizuje ga u saradnji sa SCCA-Ljubljana/Artservisom iz Ljubljane, Kulturpunktom iz Zagreba i Forumom Skopje iz Skoplja, uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF).

Projekat "Let's Talk Critic Art" podrazumeva ispitivanje različitih kritičkih aspekata savremene umetnosti - kroz okrugle stolove i javne intervjue, te njihovo dokumentovanje i arhiviranje na portalima i u vidu publikacije.

Partnerji u projektu su članovi neformalne mreže portala za kulturu jugoistočne Evrope (inSEEcp), osnovane 2006. godine u cilju povezivanja i unapređenja saradnje na prostoru bivše Jugoslavije i šire.

U okviru mreže inSEEcp, uz podršku Gete instituta Beograd i Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, održano je više okruglih stolova, radionica i regionalnih konferencija u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Skoplju.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…