Skip to main content

Projekcija ekoloskog filma HOME

Dragi prijatelji, drage kolege, Skrecem vam paznju na jedinstvenu projekciju francuskog dugomentraznog dokumentarnog filma „Home" koji ce Francuski kulturni centar prikazati u Utorak 27. oktobar 2009. – 20.00, u bioskopu Balkan, Braće Jugovića 16.

Reditelj filma je cuveni umetnik Jan Artis-Bertran, koji je pre dve godine predstavio na Kalemegdanu cudesnu izlozbu fotografija „Zemlja vidjena ocima neba". Film „Home" je takodje posvećen svetskoj borbi protiv klimatskih promena, a za unapređenje globalnog razvoja. Preko kontrasta izmedju lepote slika nase planete i dramaticnih promena koje joj prete, ovaj film ima za cilj da hitno pokrene svest ljudi kako bi sledecih deset godina covecanstvo aktivno radilo na zaustavljanju propadanja Zemlje.

U produkciji Lika Besona i EuropaCorp, film je finansirao Fransoa-Anri Pino, vlasnik luksuzne grupe PPR, koji je podrzao projekat sa 12 miliona evra. Film je sniman iz helikoptera skoro tri godine u vise od 50 zemalja. Cena ulaznice je simbolicna: 100 din. Bila bih vam zahvalna ako biste najavili ovaj film, kao i program koji ide uz njega : raspravu na Hemijskom fakultetu (isti dan, utorak 27. oktobar u 17.00 sati) kao i projekat na polju izdavastva.

Francuski kulturni centar Zmaj Jovina 11, Beograd, Srbija Tel. 011/302 36 33 Mob. 064/16 83 177

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…