05/10/2009

B-LINK 2009 - cetvrti dan festivala - 4. oktobar 2009.

B-LINK 2009 – BILTEN 04

Nedelja, 4. oktobar – INOVATIVE COMMUNICATION (DIGITAL WORLD)


Beograd, 4. oktobar: Veceras je u prostoru O3ONE-a održana poslednja tematska celina u okviru Beogradskog festivala novih komunikacija, B-LINK.

Prezentacijom grupe mladih autora 800600studio, zapoceta je tema inovativnih tehnologija u smeru progresivnih softverskih rešenja. Projekat koji je 800600 studio prikazao je softver koji je bio deo Microsoftovog konkursa za obrazovanje. Naime, Web Sight je platforma koja omogucava slepima i slabovidima da koriste internet, a sve je zamišljeno po upotrebi Brajeve azbuke u tehnološkom okviru. Taktilnim putem, korisnik izdvaja vizuelne celine koje su optimizovane za upotrebu, te na taj nacin omogucava pristup digitalnim sadržajima. Ovaj nagradeni projekat ceka svoju hardversku platformu usled potrebe za finansiranjem, ali idejno i softverski ima performanse velikog dometa.

Branislava Geric Tarle, ispred MTS-a, publici je predstavila i prakticno demonstrirala upotrebu OPEN IPTV tehnologije u Srbiji. Radi se o novoj ponudi MTS-a koja korisnicima omogucava potpuno personalizovanu upotrebu televizije, te na taj nacin, u pravom smislu, predstavlja televiziju buducnosti. Izbor kanala, video na zahtev, odredivanje sleda televizijskog sadržaja, samo su neke od prednosti koje omogucava ova ponuda. "Ovo je jedna široka lepeza stvari koje su novina u smislu emitovanja i distribucije video signala. Treba pomenuti da još uvek traje promocija same usluge, koja podrazumeva IPTV na probu i nakon mesec dana ukoliko vam se usluga ne dopada opremu nam vracate, a u suprotnom nastavite da je koristite".

Nakon price o telekomunikacijama, došli smo do prezentacije kreativnog studija Fried Pictures. Siniša Sumina je sumirao istorijat razvoja savremenog motion graphicsa, te je publika gledajuci kratke skeceve radene za MTV produkciju, imala prilike da se uputi u prošlost i korenje postojanja savremene animacije kakva je ona sada. Logican nastavak ove prezentacije bilo je i prikazivanje animiranog filma E pigs, koji je pomenuti studio radio u koprodukciji sa Slovenackim kucama, i predstavlja jedan zabavan desetominutni prikaz filma koji je prvo snimljen u klasicnoj filmskoj formi, te je onda naknadno animiran i obogacen specijalnim efektima.

Istok Pavlovic je, u nastavku jucerašnjeg predavanja o semantickom Google-u postavio drugacije pitanje - Šta sve možemo uradti sa dodirom digitalnog? Razvoj multi touch uredaja uneo je potpuno novu dimenziju u svet digitalnog. Na raznim sadržajima moguce je operisati na novim i unapredenim nivoima.

Kako se sada jasno menja pristup interfejsu, prvi put smo u mogucnosti da redefinišemo pristup aplikaciji, pravila kreiranja aplikacija, pravila pretraživanja interneta, pravila rada sa podacima. Razvoj platforme za rad sa višestrukim dodirima krio je mnoga iznenadenja i probleme. Mnogo toga još ostaje nejasno, a izazov kreiranja univerzalnog rešenja nove generacije aplikacija postaje sve nedostižniji. Ipak, vremenom postajemo iskusniji. Iskusniji u shvatanju novog izazova sa kojim se srecemo – interpretirati dodir.

Završno predavanje na ovogodišnjem Blinku održao je Aleksa Gajic, koji je govorio o procesu izrade prvog srpskog manga filma - Technotise - Edit i ja. Ova preztentacija nosi poruku kako je covek ipak prvi softver, jer sve krece od od crteža u storyboard-u, do završenog segmenta koji dalje ide na montažu, sumovanje i postprodukciju. Prelazak preko svih deset faza izrade kadra, i sekvence samog filma, obeležile su ovogodišnji Blink vrlo savremenom estetikom.

Predavanjem Alekse Gajica koje je izazvalo veliku pažnju i odobravanje posetilaca, završen je cetvrti po redu B-link festival. Ovogodišnji B-link ostace upamcen po odlicnoj poseti i reakciji publike na teme festivala, interakciji publike i predavaca i dobrim prognozama za dalji razvoj Beogradskog festivala novih komunikacija.

Fotografije i intervjue sa predavacima mozete videti na nasoj novoj stranici na internet prezentaciji: www.b-link.org/blog/press

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: