Skip to main content

Sta izabrati - Nikon D90 ili Canon EOS 500D?


Nikon D90


Canon EOS 500D


Ovo je odgovor Janka iz Axelfoto-a.

Ovo su otprilike dva konkurentska modela i cine istu klasu stim da Nikon D90 je po svim karakteristikama, testovima i iskustvima ljudi koji ga koriste daleko napredniji. Prve prednosti Nikon-a je brzina rada i jacina (zaptivenost) kucista. D90 na sebi ima ugradjen gornji displej i komande za dosta brzi rad sto kod Canon-a poseduju dvocifreni modeli (D40, D50...) a kod 500D sva podesavanja su na zadnjem displeju koji trosi znatno vishe bateriju. Kit objektivi kod jednog i drugog (ako se opredeljujete za kit objektiv u pocetku) su neuporedivi. Nikon-ov 18-105 je sasvim opticki korektan objektiv za razliku od Canon kit objektiva koji su poprilicno losi.

Pogledajte sledeci link gde mozete pronaci test aparata i objektiva sa 100% kropovima:
http://www.axelfoto.com/sr/index1.php?page=otvoren_test&id_testa=57

ako vam je potreban aparat za svakodnevno koriscenje gde cete se bez straha osloniti na pre-definisane modove, prioritete i pametno merenje onda je izbor definitivno Nikon.

Pozdrav
Janko Petkovic
Axel Photo Store

Comments

  1. Jel to Janko shvatio neke stvari, ili to po službenoj dužnosti hvali Nikon? :)

    ReplyDelete
  2. Cekaj da vidimo kada ponovo bude neko drugo pitanje u kome ce se naci Nikon i Canon ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…