Skip to main content

Nikon P90 i Canon SX1 kao izbor fotoaparata

Pitanje: "Potreban mi je savet. Razmisljam se da kupim novi fotoaparat, pa me zanima sta mislis o ovom

Korisicu ga iz cistog zadovoljstva, amaterski. Imam Kodak EasyShare Z7590, pa sam htela da kupim teleobjektiv za njega, ali posto ga cesto nema na lageru, mislila sam da uzmem novi fotoaparat."

Odogovor:

Nikon P90 jeste sasvim korektan aparat ali po meni cela ta klasa skupih superzoom aparata ne opravdava svoju cenu. Njegov konkurent bi bio Canon-ov SX1 koji po nekim značajnim stvarima ipak zaslužuje da se odlučite za njega ako je u opticaju samo ta klasa foto-aparata. Neke od prednosti SX1 su vrući kontakt za blic sa TTL merenjem, RAW format, minimalna distanca fokusa je 0cm, pokretni displej u svim pravcima i na kraju Canon-ov DIGIC 4 procesor koji se sjajno pokazao u toj klasi aparata. Sve su ovo stavke koje nisu bas zanemarljive i mislim da ovaj aparat više zasluzuje. Ako zbog specifičnosti vaših potreba superzoom je neophodan onda je to moj predlog ali ako to nije slučaj moja preporuka bi u svakom slučaju bio DSLR aparat koji će vam pružiti mnogo više. Svaki DSLR (Canon, Nikon, Sony...) vam pruža mnogo više mogućnosti da utičete na rezultat i kvalitet se ne može uporediti sa superzoom aparatom. Očigledno je da vas fotografija interesuje i mislim da ipak izbor treba da bude DSLR jer ce vam to skoro sigurno postati omiljeni hobi. Pogledajte i razmotrite DSLR aparate ali sigurno necete pogresiti ako se odlucite za bilo koji od Canon-a i Nikon-a. Dobro došli u svet fotografa (nadamo se) i želimo vam odlično svetlo :)...


Pozdrav
Janko Petkovic
Axel Photo Store

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…