Skip to main content

Nikon P90 i Canon SX1 kao izbor fotoaparata

Pitanje: "Potreban mi je savet. Razmisljam se da kupim novi fotoaparat, pa me zanima sta mislis o ovom

Korisicu ga iz cistog zadovoljstva, amaterski. Imam Kodak EasyShare Z7590, pa sam htela da kupim teleobjektiv za njega, ali posto ga cesto nema na lageru, mislila sam da uzmem novi fotoaparat."

Odogovor:

Nikon P90 jeste sasvim korektan aparat ali po meni cela ta klasa skupih superzoom aparata ne opravdava svoju cenu. Njegov konkurent bi bio Canon-ov SX1 koji po nekim značajnim stvarima ipak zaslužuje da se odlučite za njega ako je u opticaju samo ta klasa foto-aparata. Neke od prednosti SX1 su vrući kontakt za blic sa TTL merenjem, RAW format, minimalna distanca fokusa je 0cm, pokretni displej u svim pravcima i na kraju Canon-ov DIGIC 4 procesor koji se sjajno pokazao u toj klasi aparata. Sve su ovo stavke koje nisu bas zanemarljive i mislim da ovaj aparat više zasluzuje. Ako zbog specifičnosti vaših potreba superzoom je neophodan onda je to moj predlog ali ako to nije slučaj moja preporuka bi u svakom slučaju bio DSLR aparat koji će vam pružiti mnogo više. Svaki DSLR (Canon, Nikon, Sony...) vam pruža mnogo više mogućnosti da utičete na rezultat i kvalitet se ne može uporediti sa superzoom aparatom. Očigledno je da vas fotografija interesuje i mislim da ipak izbor treba da bude DSLR jer ce vam to skoro sigurno postati omiljeni hobi. Pogledajte i razmotrite DSLR aparate ali sigurno necete pogresiti ako se odlucite za bilo koji od Canon-a i Nikon-a. Dobro došli u svet fotografa (nadamo se) i želimo vam odlično svetlo :)...


Pozdrav
Janko Petkovic
Axel Photo Store

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…