Skip to main content

Međunarodni simpozijum "Klimatske promene u osvit druge dekade ovog veka"

Međunarodni simpozijum "Klimatske promene u osvit druge dekade ovog veka", posvećen 130-godišnjici rođenja velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića (1879-1958), počeo je 22. septembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), a naredna tri dana najavljeno je učešće dvadesetak vodećih svestkih naučnika u oblasti klimatskih promena i Milankovićevog dela.

Otvarajući simpozijum posvećen naučniku koji je rešio tajnu ledenih doba, uspostavio temelj savremene klimatologije, reformisao kalendar i dao niz značajnih građevinskih ostvarenja, potpredsednik vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić istakao je da "Srbija ima potencijal da iznedri genije svetskog formata".

Ističući i Milankovićevu patriotsku odluku da ostane u Srbiji, gde se potvrdio i kao profesor primenjene matematike na Univerzitetu u Beogradu, Đelić je rekao da je Milanković, zajedno s Nikolom Teslom, Mihailom Pupinom i mnogim drugima, pokazao da su mogući izvanredni rezultati ako se spoje indiviualni talenat i državna politika.

Učesnike simpozijuma pozdravio je i predsednik SANU Nikola Hajdin, ističući Milankovićeve zasluge za naučno objašnjenje veze kretanja Zemlje oko Sunca sa klimatskim promenama.

Simpozijum je deo centralne proslave Godine Milutina Milankovića, kojom je 2009. zvanično proglašena odlukom Vlade Srbije, a održava se pod pokroviteljstvom UNESKO.

U okviru simpozijuma, 23. septembra biće održan prijem "Stopama Milutina Milankovića" za mlade osvajače medalja na međunarodnim olimpijadama iz fizike i matematike, informatike i astronomije.

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" održaće za vreme simpozijuma popularna predavanja o Milankoviću u učionici Narodne opservatorije, a u večernjim časovima organizovano je posmatranje nebeskih tela sa terase Narodne opservatorije.

Kao glavne "zvezde" večeri najavljeni su Mesec i planeta Jupiter sa svojim satelitima.

U okviru obeležavanja 130-godišnjice rođenja Milankovića, u Galeriji SANU je ranije ove godine održana izložba posvećena njegovom čuvenom "Kanonu".

Jubilej Milankovića uvršten je i na UNESKO-vu zvaničnu listu značajnih godišnjica.

Milankovićev rad je prvi put omogućio egzaktnu rekonstrukciju klimatske prošlosti Zemlje i stvorio mogućnost da se predviđaju budući klimatski uslovi na našoj planeti. To njegovo naučno dostignuće čini ga istovremeno paradigmom srpske kulture 20. veka i najaktuelnijim delom savremene naučne misli koja se suočava sa sve zaoštrenijim problemom promene klime.

Niz je potvrda koje pokazuju veličinu, ispravnost i životnost Milankovićevog dela: njegova citiranost s vremenom ne opada, već raste, termin "Milankovićevi ciklusi" postao je standardni naučni termin, NASA ga ubraja u desetak divova nauka o Zemlji, toponimi na nebeskim telima nose njegovo ime...

Danas ne postoji nijedan deo Zemlje, od Arktika do Antarktika, od dna Indijskog okeana do Himalaja, gde prisustvo Milankovićevih ciklusa nije potvrđeno nekim od geoloških nalaza. Zapisi njegovih ciklusa mogu se videti na koralnim grebenima, kao i na lesnim nanosima, u dubokomorskim sedimentima, kao i na pećinskim stalagmitima.

Milanković je i simbol povezanosti podunavskih kultura, jer se njegov rad odvijao u Beču i Pešti, a vrhunac je postigao u Beogradu.

www.sanu.ac.rs

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…