23/09/2009

Međunarodni simpozijum "Klimatske promene u osvit druge dekade ovog veka"

Međunarodni simpozijum "Klimatske promene u osvit druge dekade ovog veka", posvećen 130-godišnjici rođenja velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića (1879-1958), počeo je 22. septembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), a naredna tri dana najavljeno je učešće dvadesetak vodećih svestkih naučnika u oblasti klimatskih promena i Milankovićevog dela.

Otvarajući simpozijum posvećen naučniku koji je rešio tajnu ledenih doba, uspostavio temelj savremene klimatologije, reformisao kalendar i dao niz značajnih građevinskih ostvarenja, potpredsednik vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić istakao je da "Srbija ima potencijal da iznedri genije svetskog formata".

Ističući i Milankovićevu patriotsku odluku da ostane u Srbiji, gde se potvrdio i kao profesor primenjene matematike na Univerzitetu u Beogradu, Đelić je rekao da je Milanković, zajedno s Nikolom Teslom, Mihailom Pupinom i mnogim drugima, pokazao da su mogući izvanredni rezultati ako se spoje indiviualni talenat i državna politika.

Učesnike simpozijuma pozdravio je i predsednik SANU Nikola Hajdin, ističući Milankovićeve zasluge za naučno objašnjenje veze kretanja Zemlje oko Sunca sa klimatskim promenama.

Simpozijum je deo centralne proslave Godine Milutina Milankovića, kojom je 2009. zvanično proglašena odlukom Vlade Srbije, a održava se pod pokroviteljstvom UNESKO.

U okviru simpozijuma, 23. septembra biće održan prijem "Stopama Milutina Milankovića" za mlade osvajače medalja na međunarodnim olimpijadama iz fizike i matematike, informatike i astronomije.

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" održaće za vreme simpozijuma popularna predavanja o Milankoviću u učionici Narodne opservatorije, a u večernjim časovima organizovano je posmatranje nebeskih tela sa terase Narodne opservatorije.

Kao glavne "zvezde" večeri najavljeni su Mesec i planeta Jupiter sa svojim satelitima.

U okviru obeležavanja 130-godišnjice rođenja Milankovića, u Galeriji SANU je ranije ove godine održana izložba posvećena njegovom čuvenom "Kanonu".

Jubilej Milankovića uvršten je i na UNESKO-vu zvaničnu listu značajnih godišnjica.

Milankovićev rad je prvi put omogućio egzaktnu rekonstrukciju klimatske prošlosti Zemlje i stvorio mogućnost da se predviđaju budući klimatski uslovi na našoj planeti. To njegovo naučno dostignuće čini ga istovremeno paradigmom srpske kulture 20. veka i najaktuelnijim delom savremene naučne misli koja se suočava sa sve zaoštrenijim problemom promene klime.

Niz je potvrda koje pokazuju veličinu, ispravnost i životnost Milankovićevog dela: njegova citiranost s vremenom ne opada, već raste, termin "Milankovićevi ciklusi" postao je standardni naučni termin, NASA ga ubraja u desetak divova nauka o Zemlji, toponimi na nebeskim telima nose njegovo ime...

Danas ne postoji nijedan deo Zemlje, od Arktika do Antarktika, od dna Indijskog okeana do Himalaja, gde prisustvo Milankovićevih ciklusa nije potvrđeno nekim od geoloških nalaza. Zapisi njegovih ciklusa mogu se videti na koralnim grebenima, kao i na lesnim nanosima, u dubokomorskim sedimentima, kao i na pećinskim stalagmitima.

Milanković je i simbol povezanosti podunavskih kultura, jer se njegov rad odvijao u Beču i Pešti, a vrhunac je postigao u Beogradu.

www.sanu.ac.rs

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: