Skip to main content

Deca - tuga

Decak


Decaci

Zaista me je uhvatila tuga kada sam naisao na ove spomenike posvecene deci.

Comments

 1. Tihomire, slike su fantasticne! A, prizor je definitivno tuzan, ali pomalo i jeziv koliko je realan. Ovi beli tragovi na skulpturi me podsecaju na decakove suze i oziljke.
  Neverovatno!
  Pogledala sam i ostale slike sa groblja koje si napravio i stvarno ima zanimljivih. Nisam ni znala kakvih sve skulptura ima na Novom groblju.
  Kad sam bila u Becu, posetila sam njihovo staro groblje gde je prvobitno sahranjen Vuk Karadzic, a i Mocart i definitivno je ostavio veliki utisak na mene.
  Kao da sam se vratila nekoliko vekova unazad. Cudno!

  ReplyDelete
 2. Veliko hvala Nina :))
  Drago mi je da razumes fotografije i da razumes groblja ;)
  Imas li neke fotografije sa tog mesta?
  Pozdrav

  ReplyDelete
 3. Imam par slicica, ali nisu tako dobre kao tvoje. Na mene u Becu nije ostavio utisak nijedan spomenik konkretno, koliko samo groblje. Nekako je zapusteno, divlje. Ima vise zelenila nego spomenika.
  Drug i ja smo se malo namucili dok smo pronasli grob Vuka Karadzica, jer je prilicno sakriven u zbunju i drvecu. I, vecina spomenika je takva. Kao da svako ima svoju privatnost.

  Ove cetiri slike sam okacila na blog, mada se na njima slabo moze videti zapustenost. Posebno kad je u pitanju Mocartov spomenik, jer ga stalno odrzavaju zbog turista.

  http://horsvetogdjordja.files.wordpress.com/2008/07/groblje-st-marxer-u-becu.jpg

  ReplyDelete
 4. Da, primecuje se koliko je drugacije. Kod nas su napravili poprilicnu guzvu stavljanjem grobnica jednih do drugih.
  Volim zelenilo i mislim da uvek treba da bude na groblju. Spaja sve sa prirodom i govori o tome koliko je sve to normalno i onako kako treba da bude. Smiruje.

  Hvala ti za fotke :) Svidjaju mi se.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…