Skip to main content

Canon SX120IS ili Canon SX200 IS?

Canon SX120IS

Canon SX200 IS

Pitanje je ovaj put postavila Sandra Mitrovic, a odgovorio je naravno Janko iz Axelfoto-a:

"Ja sam grafichki dizajner, ali mi je fotografija velika ljubav, i htela bih da joj se malo vishe posvetim :) Razmishljala sam o Canon Rebel-u XS, ali se plashim da je mozda prevelik zalogaj za mene, za sada ;), pa me zanima shta mislish, koji bih aparat mogla da kupim, za pochetak? Godinama vec posedujem Sony W5, ali sada imam problem da on ne moze da isprati moje zahteve :( Razmishljam izmedju Canon SX120IS i Canon SX200 IS, mada bih najradije uzela Rebela, ali mozda je previshe za iskusnog pochetnika ;) Ili imash mozda neki drugi predlog za mene?"

Canon modeli SX120 i SX200 su odlicni modeli za one stvari za koje su i napravljeni. Medjutim to su ipak aparati velikog raspona objektiva SX120 (10x od 36 do 360mm) i SX200 (12x 28-336mm) sto i ne ide u korist kvaliteta fotografija vec naprotiv osim ako imate specificne potrebe za tolikim zumom (slikanje dalekih objekata ili detalja u krupnom kadru). Kao i kod objektiva za SLR aparate, objektivi fiksne zizne daljine su najostriji i najkvalitetniji dok su objektivi dugackog raspona (npr. 18-200mm) dosta skrtiji po ostrini pa je tako i kod kompakta. Ako je ipak veliki zum potreban onda je moja preporuka CanonSX200 iz vise razloga kao sto su veci senzor 1/2.3" u odnosu na 1/2.5" kod SX120, objektiv na SX200 je sireg ugla 28mm u odnosu na konkurenta gde je objektiv pri najsirem 36mm, kvalitetniji video zapis u HD rezoluciji kod SX200 i vec je dovoljno.

Medjutim moja bi preporuka bila naravno bilo koji DSLR aparat koji ce vas sigurno josh vishe zainteresovati za fotografiju i pruzice vam vishe sansi da unapredite svoje znanje. Ako ne zelite da se upustate u takvu avanturu moja bi preporuka bila Canon G10 :) ! Dugo bih nabrajao njegove prednosti ali neke su:

Canon G10

*velicina senzora 1/1.7" sto je dosta vece u odnosu na predhodne kompakte a malo manje od DSLR aparata
*vruci kontakt za blic sa Canon TTL2 merenjem za kontrolu eksternih bliceva
*sve komande aparata su predvidjene za brzi rad (blenda, ekspozicija, ISO, fokusne tacke...) sto govori da je aparat osmisljen kao ozbiljna sprava u malom kucistu.
*sjajan raspon objektiva 28-140 sto je dovoljno i siroko i tele
*metalno kuciste
...

ovo je definitivno moja preporuka i nadam se da sam pomogao.

Pozdrav
Janko Petkovic
Axel Photo Store

Comments

 1. moj predlog je CANON SX10IS ako vec pricamo o klasi koja nije dSLR.

  ReplyDelete
 2. Hvala. Mozes li da pojasnis zasto?
  Pozdrav

  ReplyDelete
 3. SX10 jeste dobar izbor, ali dimenzijama prelazi neke džepne standarde u koje se G10 (tesno, ali ipak) uklapa. Pored toga G10 je u prednosti po pitanju kvaliteta optike.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…