03/09/2009

Canon SX120IS ili Canon SX200 IS?

Canon SX120IS

Canon SX200 IS

Pitanje je ovaj put postavila Sandra Mitrovic, a odgovorio je naravno Janko iz Axelfoto-a:

"Ja sam grafichki dizajner, ali mi je fotografija velika ljubav, i htela bih da joj se malo vishe posvetim :) Razmishljala sam o Canon Rebel-u XS, ali se plashim da je mozda prevelik zalogaj za mene, za sada ;), pa me zanima shta mislish, koji bih aparat mogla da kupim, za pochetak? Godinama vec posedujem Sony W5, ali sada imam problem da on ne moze da isprati moje zahteve :( Razmishljam izmedju Canon SX120IS i Canon SX200 IS, mada bih najradije uzela Rebela, ali mozda je previshe za iskusnog pochetnika ;) Ili imash mozda neki drugi predlog za mene?"

Canon modeli SX120 i SX200 su odlicni modeli za one stvari za koje su i napravljeni. Medjutim to su ipak aparati velikog raspona objektiva SX120 (10x od 36 do 360mm) i SX200 (12x 28-336mm) sto i ne ide u korist kvaliteta fotografija vec naprotiv osim ako imate specificne potrebe za tolikim zumom (slikanje dalekih objekata ili detalja u krupnom kadru). Kao i kod objektiva za SLR aparate, objektivi fiksne zizne daljine su najostriji i najkvalitetniji dok su objektivi dugackog raspona (npr. 18-200mm) dosta skrtiji po ostrini pa je tako i kod kompakta. Ako je ipak veliki zum potreban onda je moja preporuka CanonSX200 iz vise razloga kao sto su veci senzor 1/2.3" u odnosu na 1/2.5" kod SX120, objektiv na SX200 je sireg ugla 28mm u odnosu na konkurenta gde je objektiv pri najsirem 36mm, kvalitetniji video zapis u HD rezoluciji kod SX200 i vec je dovoljno.

Medjutim moja bi preporuka bila naravno bilo koji DSLR aparat koji ce vas sigurno josh vishe zainteresovati za fotografiju i pruzice vam vishe sansi da unapredite svoje znanje. Ako ne zelite da se upustate u takvu avanturu moja bi preporuka bila Canon G10 :) ! Dugo bih nabrajao njegove prednosti ali neke su:

Canon G10

*velicina senzora 1/1.7" sto je dosta vece u odnosu na predhodne kompakte a malo manje od DSLR aparata
*vruci kontakt za blic sa Canon TTL2 merenjem za kontrolu eksternih bliceva
*sve komande aparata su predvidjene za brzi rad (blenda, ekspozicija, ISO, fokusne tacke...) sto govori da je aparat osmisljen kao ozbiljna sprava u malom kucistu.
*sjajan raspon objektiva 28-140 sto je dovoljno i siroko i tele
*metalno kuciste
...

ovo je definitivno moja preporuka i nadam se da sam pomogao.

Pozdrav
Janko Petkovic
Axel Photo Store

3 comments:

 1. moj predlog je CANON SX10IS ako vec pricamo o klasi koja nije dSLR.

  ReplyDelete
 2. Hvala. Mozes li da pojasnis zasto?
  Pozdrav

  ReplyDelete
 3. SX10 jeste dobar izbor, ali dimenzijama prelazi neke džepne standarde u koje se G10 (tesno, ali ipak) uklapa. Pored toga G10 je u prednosti po pitanju kvaliteta optike.

  ReplyDelete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: