Skip to main content

Canon SX120IS ili Canon SX200 IS?

Canon SX120IS

Canon SX200 IS

Pitanje je ovaj put postavila Sandra Mitrovic, a odgovorio je naravno Janko iz Axelfoto-a:

"Ja sam grafichki dizajner, ali mi je fotografija velika ljubav, i htela bih da joj se malo vishe posvetim :) Razmishljala sam o Canon Rebel-u XS, ali se plashim da je mozda prevelik zalogaj za mene, za sada ;), pa me zanima shta mislish, koji bih aparat mogla da kupim, za pochetak? Godinama vec posedujem Sony W5, ali sada imam problem da on ne moze da isprati moje zahteve :( Razmishljam izmedju Canon SX120IS i Canon SX200 IS, mada bih najradije uzela Rebela, ali mozda je previshe za iskusnog pochetnika ;) Ili imash mozda neki drugi predlog za mene?"

Canon modeli SX120 i SX200 su odlicni modeli za one stvari za koje su i napravljeni. Medjutim to su ipak aparati velikog raspona objektiva SX120 (10x od 36 do 360mm) i SX200 (12x 28-336mm) sto i ne ide u korist kvaliteta fotografija vec naprotiv osim ako imate specificne potrebe za tolikim zumom (slikanje dalekih objekata ili detalja u krupnom kadru). Kao i kod objektiva za SLR aparate, objektivi fiksne zizne daljine su najostriji i najkvalitetniji dok su objektivi dugackog raspona (npr. 18-200mm) dosta skrtiji po ostrini pa je tako i kod kompakta. Ako je ipak veliki zum potreban onda je moja preporuka CanonSX200 iz vise razloga kao sto su veci senzor 1/2.3" u odnosu na 1/2.5" kod SX120, objektiv na SX200 je sireg ugla 28mm u odnosu na konkurenta gde je objektiv pri najsirem 36mm, kvalitetniji video zapis u HD rezoluciji kod SX200 i vec je dovoljno.

Medjutim moja bi preporuka bila naravno bilo koji DSLR aparat koji ce vas sigurno josh vishe zainteresovati za fotografiju i pruzice vam vishe sansi da unapredite svoje znanje. Ako ne zelite da se upustate u takvu avanturu moja bi preporuka bila Canon G10 :) ! Dugo bih nabrajao njegove prednosti ali neke su:

Canon G10

*velicina senzora 1/1.7" sto je dosta vece u odnosu na predhodne kompakte a malo manje od DSLR aparata
*vruci kontakt za blic sa Canon TTL2 merenjem za kontrolu eksternih bliceva
*sve komande aparata su predvidjene za brzi rad (blenda, ekspozicija, ISO, fokusne tacke...) sto govori da je aparat osmisljen kao ozbiljna sprava u malom kucistu.
*sjajan raspon objektiva 28-140 sto je dovoljno i siroko i tele
*metalno kuciste
...

ovo je definitivno moja preporuka i nadam se da sam pomogao.

Pozdrav
Janko Petkovic
Axel Photo Store

Comments

 1. moj predlog je CANON SX10IS ako vec pricamo o klasi koja nije dSLR.

  ReplyDelete
 2. Hvala. Mozes li da pojasnis zasto?
  Pozdrav

  ReplyDelete
 3. SX10 jeste dobar izbor, ali dimenzijama prelazi neke džepne standarde u koje se G10 (tesno, ali ipak) uklapa. Pored toga G10 je u prednosti po pitanju kvaliteta optike.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…