Skip to main content

Africko selo - nedelja kulture Juznoafricke republike

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da posetite manifestaciju

AFRICKO SELO - NEDELJA KULTURE JUZNOAFRICKE REPUBLIKE

11, 12, i 13. septembar 2009.
10 h – 22 h
Muzej africke umetnosti
Andre Nikolica 14

Multidisciplinarni dogadjaj Africko selo – Nedelja kulture Juznoafricke Republike (South Africa Village) ce kroz niz izlozbi, koncerata i pratecih programa Beogradu i regionu predstaviti kulturnu, turisticku i poslovnu ponudu Juznoafricke Republike. Manifestacija ce obuhvatati dve izlozbe vizuelne umetnosti, predstavljanje umetnickih zanata u okviru prodajne izlozbe primenjene umetnosti, predstave Zulu nacionalnih plesova, koncerte, kao i prezentaciju juznoafrickog turizma i privrede. Bice predstavljena i celokupna postavka galerije Moya Afrika, koja je pre godinu dana otvorena pri Muzeju africke umetnosti. U 14 savremeno dizajniranih koliba, koje ce biti postavljene u Muzeju i basti Muzeja, posetioci ce moci da vide:
umetnine, nakit, ukrase, zanatske proizvode, materijale za uredjenje enterijera, kao i da probaju juznoafricka vina. Demonstatori u nosnjama u svakoj etno kolibi priblizice Beogradjanima jedinstvenu tradiciju odevanja, kicenja i ukrasavanja bojama i znacima koju su vekovima sacuvali sve do danas narodi: Zulu, Hosa, Ndebele, Svazi, Venda, Soto (Kololo i Mzilazi), Sangan i Cvana.

11, 12, i 13.-og od 10 do 22 casa beogradskoj publici bice omogucen besplatan ulaz u etno-selo, kao i na nastupe Zulu grupe Amagawe („heroji") od 15 i 19.30 c. Svakog dana, ansambl Zulu igraca i njihov uigran grupni ples, cinice najatraktivniji deo programa. Sjajni Zulu igraci inace u istoriji poznati ratnici Afrike sa stitovima i kopljima, obuceni u trake leopardovog krzna, hitrim pokretima i raznim akrobacijama izvode tradicionalni ples duboko ukorenjen u Zulu kulturi. Raskosne ritmove celom spektaklu posebnu notu, jednako uspesno kao igraci, dodaju bubnjari, neumorni virtuozi na juznoafrickim bubnjevima.
Africko selo se u Beogradu odrzava kao deo Meseca juznoafricke kulture, koji se obelezava sirom sveta.

Dogadjaj su podrzali: Skupstina Grada Beograda, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Juznoafricke Republike, Ministarstvo kulture Juznoafricke Republike, Grad Johanesburg, Ambasada Juznoafricke Republike u Atini, Nacionalni savet za kulturno nasledje Juzne Afrike, Odeljenje za kulturu Kvazulu-Natal provincije, Odeljenje za kulturu Provincije Istocni Kejp, Privredna komora Johanesburga, Udruzenje likovnih umetnika Juznoafricke Republike i Dzez fondacija Juznoafricke Republike.

Organizatori manifestacije Africko selo – Nedelja kulture Juznoafricke Republike su: kompanija Minatar (Beograd/Johanesburg), NVO Makhaya Arts and Cultural Development (Johanesburg) i Muzej africke umetnosti iz Beograd.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…