10/08/2009

Mihajlo Čubrović je objavio rad u oblasti fizike u najprestižnijem svetskom časopisu Science

U saopštenju Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja objavljeno je da je Mihajlo Čubrović, stipendista ovog ministarstva, student doktorskih studija na Univerzitetu u Lajdenu, objavio rad u oblasti fizike u najprestižnijem svetskom časopisu Science, u svojstvu glavnog autora.

Čubrović, koji je prošle godine diplomirao na Fizičkom fakultetu u Beogradu, završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu i redovni je saradnik Istraživačke stanice Petnica, a rad na svom doktoratu u Lajdenu započeo je u januaru ove godine.

Nakon samo mesec dana prvi put je predstavio svoje rezultate kolegama i potom je dobio podršku profesora da pošalje rad u prestižni časopis Science, a u rekordno kratkom vremenu rad je objavljen 24. jula, pri čemu je Čubrović postao jedan od najmlađih autora radova u ovom časopisu u poslednjih nekoliko decenija.

On je u svom radu povezao veoma kompleksne teorije kao što su teorija struna i kvantna teorija kondenzovane materije i njegovi rezultati su već izazvali veliko interesovanje u svetskoj naučnoj javnosti.

Na predlog Ministarstva i Istraživačke stanice "Petnica" postao je i jedan od najmlađih dobitnika "Tesline nagrade". (A.S.)

Izvor: http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=11937

3 comments:

  1. Cubra je kralj! sjajan lik! 8-)

    ReplyDelete
  2. Jesi li ga upoznao licno, ili mislis to na osnovu njegovog rada i ogromnog uspeha? :)
    Pozdrav

    ReplyDelete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: