10/08/2009

Izložba “Značajne ličnosti nauke i tehnike Slovačke”

Muzej nauke i tehnike Beograd i Slovački tehnički muzej iz Košica organizuju izložbu "Značajne ličnosti nauke i tehnike Slovačke" od 12. avgusta do 14. septembra u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu, koja će pružiti kratak pregled istorije nauke i tehnike u Slovačkoj.

Autori postavke su Eugen Labanič, Ondrej Pos, Štefan Javnicki i Jozef Bernat, a izložbu će otvoriti Igor Furdik, ambasador Slovačke Republike.

Izložbu su 2001. godine pripremili Slovački tehnički muzej iz Košica i Slovački narodni muzej iz Bratislave želeći da domaće i inostrane posetioce upoznaju sa slovačkim naučnicima koji su dali svetski doprinos u oblasti prirodnih, tehničkih i matematičkih nauka, te iz astronomije i medicine.

Izložba je prvi put prikazana u Slovačkom tehničkom muzeju u Košicama a zatim je gostovala u muzejima u Bratislavi, Berlinu, Frankfurtu, Brnu, Budimpešti, Krakovu, Rigi, Kaunasu. U Beogradu će gostovati za vreme održavanja CIMUSET Konfrencije.

Slovačka istoriografija nauke i tehnike je proteklih decenija postigla značajne uspehe. Među najznačajnije spada naučna obrada biografija istaknutih Slovakinja i Slovaka iz oblasti nauke, medicine i tehnike, na osnovu kojeg je nastalo kapitalno izdanje Pioniri nauke i tehnike u Slovačkoj, I-III. Izbor od 36 ličnosti koje su prezentovane na ovoj izložbi jeste deo tog istraživanja.

http://www.muzejnt.rs

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: