Skip to main content

Izložba “Značajne ličnosti nauke i tehnike Slovačke”

Muzej nauke i tehnike Beograd i Slovački tehnički muzej iz Košica organizuju izložbu "Značajne ličnosti nauke i tehnike Slovačke" od 12. avgusta do 14. septembra u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu, koja će pružiti kratak pregled istorije nauke i tehnike u Slovačkoj.

Autori postavke su Eugen Labanič, Ondrej Pos, Štefan Javnicki i Jozef Bernat, a izložbu će otvoriti Igor Furdik, ambasador Slovačke Republike.

Izložbu su 2001. godine pripremili Slovački tehnički muzej iz Košica i Slovački narodni muzej iz Bratislave želeći da domaće i inostrane posetioce upoznaju sa slovačkim naučnicima koji su dali svetski doprinos u oblasti prirodnih, tehničkih i matematičkih nauka, te iz astronomije i medicine.

Izložba je prvi put prikazana u Slovačkom tehničkom muzeju u Košicama a zatim je gostovala u muzejima u Bratislavi, Berlinu, Frankfurtu, Brnu, Budimpešti, Krakovu, Rigi, Kaunasu. U Beogradu će gostovati za vreme održavanja CIMUSET Konfrencije.

Slovačka istoriografija nauke i tehnike je proteklih decenija postigla značajne uspehe. Među najznačajnije spada naučna obrada biografija istaknutih Slovakinja i Slovaka iz oblasti nauke, medicine i tehnike, na osnovu kojeg je nastalo kapitalno izdanje Pioniri nauke i tehnike u Slovačkoj, I-III. Izbor od 36 ličnosti koje su prezentovane na ovoj izložbi jeste deo tog istraživanja.

http://www.muzejnt.rs

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…