Skip to main content

38. Novosadski Salon 2009. godine

Novosadski salon je godišnja žirirana likovna manifestacija sa najdužom tradicijom u Vojvodini. Centralna izložba održaće se u prostorijama Poklon zbirke Rajka Mamuzića (na sva tri sprata), a prateći program u galeriji Zlatno oko i u Malom likovnom salonu KCNS.

TEMA SALONA : MIKRO-MANEVAR

Kraj svake dekade obeležen je analizom umetničkih dostignuća poslednjeg perioda i njegove komparacije sa prethodnim umetničkim praksama, što pred 38. Novosadski salon postavlja nove zadatke. Ako pođemo od društvenog konteksta, danas, skoro deset godina nakon sumornog perioda nacionalne istorije, političke izolovanosti i tokom sporog procesa društvenog oporavka, u Vojvodini je sve primetnije samoinicijativno uspostavljanje saradnje i komunikacije sa umetničkim scenama Evrope i sveta. Ovakvim kontaktima umetnici/e proširuju svoje polje istraživanja, metode i jezik umetničkog dela kroz međusobne relacije. Odnos lokalnog i globalnog, regionalnog i univerzalnog, intimnog i javnog, ličnog i političkog ostaje i dalje primetan u savremenoj sceni Vojvodine, ali sada sa manjim insistiranjem na velikim, kolektivnim makro-političkim pitanjima, već sa sve primetnijim usmerenjem ka individualnim, ličnim, mikro-političkim konceptima. Neka od pitanja koja se danas postavljaju su: koliki je značaj mikro-zajednice, porodice, intimnog i ličnog sveta pojedinca, kakav je kvalitet međusobne komunikacije, koji su danas preovlađujući vrednosni sistemi, koji su etički i estetski kriterijumi prisutni, a koji željeni?

Manevar. Ka mikro-zajednici polazište nalazi u individualnim istraživanjima, akcijama i intervencijama, u ličnoj nadogradnji, usavršavanju i edukaciji umetnika i umetnica u cilju izgradnje vlastite strategije održanja i napredovanja.
Manevar. Ka mikro-zajednici može se shvatiti kao:
- "vojna vežba", manevrisanje, zaokretanje, planirano ili taktičko kretanje
- strateško uspostavljanje relacija između umetnosti i drugih oblasti svakodnevnog života, umetnosti - nauke i tehnologije
- zaokretanje u intimni, lični svet pojedinca, umetnika, u pitanja njegove mikro-zajednice
Svojom koncepcijom ovogodišnji Novosadski salon je usmeren ka umetniku i njegovom delu koje nastaje kao odgovor na savremeni, lični kontekst samog stvaraoca. Tema omogućava veliku širinu u pristupu i realizaciji umetničkih radova čime će 38. Novosadski salon pružiti jedan od mogućih pregleda savremene umetničke scene u Vojvodini.

Cilj salona je da okupi pojedince koji su tokom protekle decenije aktivno delovali na umetničkoj sceni razvijajući i proširujući svoja istraživanja savremenim umetničkim pristupima, pojavama, prostorima, materijalima i tehnologijama. Obimna umetnička produkcija nastala tokom ovog perioda, na ovogodišnjem Novosadskom salonu će biti predstavljena kroz umetničke radove/projekte nastale tokom poslenjih godinu dana, a koji se bave individualnim, subjektivnim realnostima. Takođe, Novosadski salon želi da istakne značajnu ulogu umetnika mlađe generacije kroz njihovu promociju i afirmaciju.

Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja-istoričarka umetnosti


KONCEPT SALONA

Novosadski salon, godišnja žirirana likovna manifestacija sa najdužom tradicijom u Vojvodini, održaće se i ove godine u više galerijskih prostora. Centralna izložba održaće se u prostorijama Poklon zbirke Rajka Mamuzića (na sva tri sprata), a prateći program u galeriji Zlatno oko i u Malom likovnom salonu KCNS.
U galeriji Zlatno oko biće organizovana izložba po pozivu, koju će odabrati umetnički savet u skladu sa ovogodišnjim tematom Salona. U Malom likovnom salonu KCNS samostalnom izožbom predstaviti dobitnik nagrade prošlogodišnjeg Salona, Tadija Janičić.

Nagradu 38. Novosadskog salona predstavlja novčani iznos od 100.000 dinara i samostalna izložba u okviru narednog 39. Novosadskog salona.

Otvaranje izložbe 38. Novosadskog salona predviđeno je za 9.11.2009. godine u Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirci Rajka Mamuzića (Vase Stajića 1, Novi Sad).

ORGANIZACIONI ODBOR I UMETNIČKI SAVET 38. NOVOSADSKOG SALONA 2009:

Danijela Purešević, istoričar umetnosti
Dragan Živančević, likovni umetnik
Ljubomir Vučinić, likovni umetnik
Sanja Kojić Mladenov, istoričar umetnosti
Maja Erdeljanin, likovni umetnik

www.nssalon.eunet.rs
likns@eunet.rs
+381 21 529 235

PROPOZICIJE ZA PODNOŠENJE RADOVA

Na konkurs se mogu prijaviti svi likovni stvaraoci koji studiraju na Akademiji umetnosti, imaju završenu Akademiju umetnosti ili pripadaju nekom od strukovnih udruženja (SULUV, ULUS, UPIDIV), a koji su mestom rođenja, prebivališta, studiranja ili profesionalno vezani za teritoriju Vojvodine.

Konkuriše se sa najviše dva rada koji odgovaraju temi Salona i koja su nastala u proteklih godinu dana. Formati radova nisu ograničeni, ali se podrazumeva da gabaritom budu primereni za izlaganje u navedenim prostorima. Materijali u listovima se predaju opremljeni, ili na neki način već pripremljeni za izlaganje. Fotografije i printani materijali se predaju kaširani na čvrstim podlogama. Video radovi se predaju u DVD formatu.

Rezultati žiriranja biće objavljeni 21.10.2009. na sajtu Salona www.nssalon.eunet.rs

PODNOŠENJE RADOVA:

Rok za podnošenje radova je 5-17.10.2009. u vremenu 10-20 sati. Mesto za podnošenje radova je Mali likovni salon KCNS (Bulevar M. Pupina 9).

PREUZIMANJE ODBIJENIH RADOVA:

Rok za vraćanje radova koji ne prođu selekciju žirija je 22, 23 i 24.10.2009. u vremenu 10-16 sati. Mesto za vraćanje radova koji ne prođu selekciju žirija je u galeriji likovne umetnosti Poklon zbirci Rajka Mamuzića (Vase Stajića 1, Novi Sad).

PREUZIMANJE RADOVA PRIMLJENIH NA SALON:

Rok za vraćanje radova izloženih na 38. Novosadskom salonu je 10, 11 i 12.12.2009. u vremenu 10-16 sati. Mesto za vraćanje radova izloženih na 38. Novosadskom salonu je u galeriji likovne umetnosti Poklon zbirci Rajka Mamuzića (Vase Stajića 1, Novi Sad).

Za radove nepreuzete nakon navedenih termina, KCNS ne snosi odgovornost.

Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…